Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Četru Rīgas memoriālo muzeju akcija-ceļojums “B.U.Č.A.S. ziedonī”

Easyget.lv, 18.04.2013. 09:57

Sestdien, 27. aprīlī, Mākslas dienu laikā, četri muzeji – Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, Andreja Upīša memoriālais muzejs, Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs un Jāņa Akuratera muzejs – aicina doties interaktīvā pastaigā pa Rīgu „B.U.Č.A.S. ziedonī”.

Pasākuma nosaukumā ietverto abreviatūru B.U.Č.A.S. veido akcijā iesaistīto muzeju bijušo slaveno saimnieku uzvārdu pirmie burti: Beļcova, Upīts, Čaks, Akuraters, Suta.

„B.U.Č.A.S. ziedonī” būs turpinājums jau piecus gadus notikušajām akcijām. Akciju „ČAU, ziema!” (2008. gada Ziemassvētku gaidīšanas laikā) un „ČAU, bohēma!” (2009. un 2010. gada aprīlī Mākslas dienu laikā) īstenošanā apvienojās trīs Latvijas memoriālie muzeji – Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs, Jāņa Akuratera muzejs un Andreja Upīša memoriālais muzejs. Pasākumu nosaukumos ietverto no itāliešiem aizgūto sveicienu veidoja rakstnieku uzvārdu (Čaks, Akuraters, Upīts) pirmie burti. 2011. gadā trim iepriekš minētajiem sadarbības partneriem pievienojās Latvijas jaunākais personībām veltītais muzejs – Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, un notika pasākums „Bohēmas B.U.Č.A.S.”. Kopš tā laika akcijas nosaukums vienmēr iekļauj vārdu B.U.Č.A.S.

Šogad akcijas-ceļojuma uzmanības centrā ir ziedoņa neprāts, ziedoņa kaislības, ziedoņa iedvesma un piecas spožas personības: Aleksandra Beļcova, Andrejs Upīts, Aleksandrs Čaks, Jānis Akuraters un Romans Suta.

Pavasara pastaigas „B.U.Č.A.S. ziedonī” četrās pieturvietās ar stāstiem par dzejniekiem, rakstniekiem, māksliniekiem un Ziedoni iepazīstinās katra muzeja darbinieces.

Akcijas un ceļojuma sākums ir plkst.12.00 Aleksandra Čaka muzejā (Lāčplēša ielā 48/50, dz. 14) ar pasākumu „O, rožlapiņu vētra”. Čaks bija leģendārs mīlētājs – gan pavasara ziedonī, gan vasaras svelmē, gan rudens drēgnumā. Viņš mīļotajām veltīja dzejoļus un meta pastkastē, uz viesībām nesa kūkas un allaž bija ļoti uzmanīgs pret sievietēm.

Bet ir vēl kāds ziedonis, ar kuru Čakam bijis ciešs sakars. Imants Ziedonis stāvēja klāt Aleksandra Čaka biedrības dibināšanā un muzeja veidošanā, viņš rakstīja veltījuma dzejoļus Čakam un libretu slavenajai Jaunatnes teātra izrādei „Spēlē, Spēlmani!”, iekūlās nepatikšanās, pirmo reizi nākot uz Čaka dzīvokli Lāčplēša ielā 48/50. Par to visu un ne tikai – pasākumā „O, rožlapiņu vētra”.

Akcijas tālākais ceļš vedīs uz Andreja Upīša memoriālo muzeju (Brīvības iela 38, dz. 4), kur plkst. 13.00 gaidīs „Zaļais termoss Skrīveru ziedonī”. Tas būs stāsts par Imanta Ziedoņa dižkoku atbrīvotāju grupas iedvesmoto kustību „Zaļais termoss” Skrīveros, talkām Dīvajas un Maizītes krastos vizbuļu ziedēšanas laikā, Spruku kalna dižozolu – Lielo Andreju, Brīviņa kunga braucienu cauri Dīvajas pagastam, noslēgumā – ieskats gleznotājas Dagmāras Dišleres gleznu izstādē „Skrīveri”.

Ceļojums turpināsies Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes iela 57a, dz. 26), kur plkst. 14.00 būs iespēja dzirdēt stāstu „Pavasara iedvesma”. Izjust pavasara iedvesmu, pieskarties mūzikas un dejas pasaulei aicinās laipnas muzeja darbinieces.

Skatuve un balets ir tas, kas vienoja Romanu Sutu, Aleksandru Beļcovu un abu mākslinieku meitu – pazīstamo mākslas vēsturnieci un baletdejotāju Tatjanu Sutu, kurai šogad tiek atzīmēta 90 gadu jubileja. Viņai veltītajā izstādē „Skatuve. Mūzika. Deja.”, kurā skatāmi Aleksandras Beļcovas veidotie baleta un operas mākslinieku portreti, Romana Sutas scenogrāfijas un kostīmu skices, muzejs piedāvā aizraujošu stāstu par teātri, skatuvi, baletu un pašu Tatjanu Sutu.

Un tad – ceļš uz Jāņa Akuratera muzeju (O. Vācieša ielā 6a), kur plkst. 15.15 notiks akcijas „B.U.Č.A.S. ziedonī” noslēgums „Ķiršu dārzā baltā…”. Īpašu pavasara noskaņu uzburs Pāvula Jurjāna mūzikas skolas audzēkņu koncerts, skanēs stāsti par dzejnieka apdziedātajiem ziediem un burvīgiem brīžiem ķiršu dārzā, kad, kā rakstīja Jānis Akuraters: „Pasaule man pazuda. Es nekā nevēlējos; viss bija aizmirsts. Es tikai redzēju ķiršu koku, kas aizsedz pus debesi un glabāja savas tūkstoš rokās saldāko un jaukāko, ko dzīve var dot.”

Akcijas-ceļojuma biļetes cena: LVL 2,50. Ceļojuma dalībnieka zīme – puķe. Pieteikšanās akcijai-ceļojumam pa tālruni: (+371) 29 254631.

Akcijas programma:

  • plkst. 12.00 „O, rožlapiņu vētra”
  • Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā (Lāčplēša ielā 48/50, dz. 14)
  • plkst. 13.00 „Zaļais termoss Skrīveru ziedonī”
  • Andreja Upīša memoriālajā muzejā (Brīvības ielā 38, dz. 4)
  • plkst. 14.00 „Pavasara iedvesma”
  • Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a, dz. 26)
  • plkst. 15.15 „Ķiršu dārzā baltā…”
  • Jāņa Akuratera muzejā (O. Vācieša ielā 6a)
  • Akcijā par dzejnieku, rakstnieku un mākslinieku mīlas spēlēm un bohēmas notikumiem stāsta muzeju darbinieces un koncertē Pāvula Jurjāna mūzikas skolas audzēkņi.

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV