Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Sešpadsmit Lailas Pakalniņas filmas izrāda festivālā Šveicē

Easyget.lv, 18.04.2013. 12:43 | komentāri (1)

Dokumentālo filmu festivālā "Visions du Réel" tiks demonstrēta Lailas Pakaliņas filmu retrospektīva – kopā sešpadsmit spēlfilmas un dokumentālās filmas, turklāt režisore vadīs meistarklasi un piedalīsies žurijā
Sešpadsmit Lailas Pakalniņas filmas izrāda festivālā Šveicē

No 19. līdz 26. aprīlim Šveices pilsētā Nionā risinās starptautiskais dokumentālo filmu festivāls "Visions du Réel". Šogad tajā liela uzmanība pievērsta Latvijas režisorei Lailai Pakalniņai, informē Latvijas filmu nozares informācijas vadītāja Astra Spalvēna.

Režisore Laila Pakalniņa festivāla ietvaros vadīs meistarklases, kā arī strādās vidēja garuma un īsmetrāžas dokumentālo filmu konkursa žūrijā. Turklāt festivāla ietvaros tiks demonstrēta režisores filmu retrospektīva – kopā sešpadsmit spēlfilmas un dokumentālās filmas. Sadarbībā ar Šveices Sinematēku, Pakalniņas filmas tiks izrādītas arī Lozannā un Ženēvā. Savukārt festivāla šī gada vizuālo identitāti iedvesmojusi Lailas Pakalniņas filma "Ūdens".

“Lailas Pakalniņas filmas ir sarežģītas un vienlaikus viegli pieejamas, tās ir reizē vienkāršas un dziļas, tās apvieno ironiju un skaistumu. Pakalniņas filmas balstās uz precīziem dzīves novērojumiem un tām nav nepieciešami gari apraksti. Tās ir tikušas izvēlētas nozīmīgākākajos filmu festivālos Berlīnē, Kannās, Lokarno, Venēcijā un citur,” tā sadarbību komentē festivāla direktors Lučāno Barisone (Luciano Barisone).

Režisoras Lailas Pakalniņas pieaugošā sadarbība ar Šveices festivālu aizsākusies jau pagājušā gadā, kad režisores filma „Sniegs” pasaules pirmizrādi piedzīvoja tieši Visions du Reel.

Festivāla Visions du Reel aizsākums meklējams 1969. gadā. Tolaik Eiropā bija populāri kino klubi un uz kāda kino kluba bāzes Nionā tika izveidots dokumentālo filmu festivāls. Septiņdesmitajos gados festivāls ieguva plašu vērienu, arī ar savu fokusēto skatījumu uz cīņām par neatkarību laikā, kad uz jauniem pastāvēšanas nosacījumiem pretendēja Trešās pasaules valstis, par līdztiesību cīnījās sievietes un veselu kustību nodēvēja par seksuālo revolūciju. Šveice, ģeogrāfiski iezīmējot Eiropas viduci, deva iespēju skatītājiem atklāt kā Austrumu bloka, tā citu attālāku valstu filmas, vienlaikus neaizmirstot arī par Šveices kino.

Foto: Kadrs no Lailas Pakalniņas filmas "Ūdens". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV