Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Apbalvoti Latvijas Literatūras gada balvas 2012 ieguvēji

LETA, 19.04.2013. 09:31 | komentāri (1)

18. aprīlī piecās kategorijās starp uzvarētājiem sadalītas Latvijas Literatūras gada balvas 2012, kā arī ar mūža balvu šogad godināts rakstnieks Alberts Bels.
Apbalvoti Latvijas Literatūras gada balvas 2012 ieguvēji

Galerijas:

Latvijas Literatūras gada balva 2012 par "labāko dzejas krājumu" šoreiz piešķirta Ingmārai Balodei par dzejas krājumu "Alba", ko izdevis apgāds Mansards, bet pie balvas nominācijā Labākais prozas darbs tikusi Kristīne Ulberga par darbu "Zaļā vārna", ko izdevusi Dienas grāmata.

Nominācijā Labākais oriģinālliteratūras tulkojums latviešu valodā balvu ieguvis Guntars Godiņš par atdzejoto Heli Lāksonenas izlasi "Kad gos smej", bet balvu nominācijā Labākais Latvijas autoru darbs bērniem ieguvusi Inese Zandere ar dzejoļu grāmatu "Līze analīze", ko izdevis Liels un mazs.

Latvijas Literatūras gada balvu 2012 par spilgtāko debiju šoreiz saņēmusi Daina Sirmā par grāmatu "Kailsals", ko izdevis apgāds Pētergailis.

Īpašo Latvijas Literatūras centra balvu par ieguldījumu latviešu literatūras tulkošanā saņēmis Matiass Knolls par Māra Putniņa grāmatas "Mežonīgie pīrāgi" tulkošanu vācu valodā. Putniņa romāns "Mežonīgie pīrāgi" Vācijā kļuvis ļoti populārs, un tas nominēts arī prestižajai Vācijas Jaunatnes literatūras balvai kategorijā Labākais bērnu literatūras izdevums.

Latvijas Literatūras gada balvas 2012 gada ekspertu žūrija piešķīra arī vairākas specbalvas. Šāda balva piešķirta par Bībeles tulkojumu, specbalva piešķirta arī Aivaram Kļavim par tretraloģiju Viņpus vārtiem, īpaša balva piešķirta Margitai Gūtmanei par atmiņu stāstu par dzejnieci Veroniku Strēlerti Dzīve ir viens vella izgudrojums, kā arī balva piešķirta dzejniecei Annai Rancānei.

Portāla Delfi lietotāju balsojuma rezultātā pie balvas tika Ilona Balode par grāmatu "Rīga-Pekina". Grāmatas autore par šo darbu saņēma vairākas konkursa atbalstītāju balvas, tostarp arī Ventspils bibliotēkas balvu un Jāņa Rozes grāmatnīcas balvu kā vispirktākā grāmata 2012.gadā.

Latvijas Literatūras gada balvas 2012 ekspertu komisijā strādāja literatūrfilozofe Ieva Kolmane, dzejniece Liāna Langa, dzejniece un tulkotāja Maira Asare, literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš, literatūrkritiķe Anda Baklāne, dzejniece Ērika Bērziņa, literatūrzinātnieks Pauls Daija, rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska un tulkotāja Mudīte Treimane.

Šogad pirmo reizi laureāti tika pie dizaina studijas MĀJO veidotām īpašām šīs balvas lampām, kas iemieso ideju par grāmatu kā gaismas simbolu.

Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopš 2010.gada kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, Latvijas Rakstnieku savienība un Latvijas Literatūras centrs.

Foto: Latvijas Literatūras gada balva 2012 par "labāko dzejas krājumu" saņem Ingmāra Balode. Foto (c) Vanda Gluha

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV