Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja 240 gadu jubilejas pasākumā tiks atklāta jauna ekspozīcija

Easyget.lv, 22.04.2013. 09:50

Trešdien, 24. aprīlī, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja 240 gadu jubilejas pasākumā tiks atklāta jauna ekspozīcija „Rīga Krievijas impērijas sastāvā. 1710 - 19. gs. vidus”, bet 25. aprīlī jaunā ekspozīcija vērs durvis visiem interesentiem, informē muzeja pārstāve Ingrīda Lukašēviča.

Plašā ekspozīcija, kas iekārtota muzeja Kolonnu zālē un tās balkonā, vēsta par laikmetu, kuru Rīgas liktenī ievadīja Lielais Ziemeļu karš (1700.-1721.g.) un 1710. gada vasarā notikusī varas maiņa Rīgā – no Zviedrijas pakļautības Rīga nonāca Krievijas sastāvā. 18.gs. otrajā pusē Rīgas dzīvē sevi pieteica apgaismības laikmets, pilsēta kļuva par rosīgu kultūras, zinātnes, izglītības un sabiedriskās dzīves centru, Rīga kļuva par vienu no nozīmīgākajām ostām Krievijas impērijā.

Eksponēto muzeja krājuma priekšmetu lielā dažādība - kartes, plāni, dokumenti, nauda, mākslas darbi, apģērbi, ieroči, interjera detaļas, sadzīves lietas, sniedz iespēju iztēlē vizualizēt Rīgu, nozīmīgus notikumus pilsētas vēsturē, personības, kuras ietekmējušas to virzību, rīdzinieku sabiedrību, tās dzīvi un sadzīvi 18.gs.un 19.gs.pirmajā pusē.

Ekspozīcija stāsta par Rīgas pilsētas teritorijas un plānojuma attīstību, apbūvi un labiekārtojumiem, pilsētas pārvaldi, naudas apgrozību, tirdzniecību, ģildēm, cunftēm, meistariem un zeļļiem, Rīgas svariem un mēriem, manufaktūru un fabriku veidošanos, iedzīvotāju nacionālo un sociālo sastāvu, rīdzinieku vizuālo tēlu un dzīvesveidu, modi, interjera un galda kultūru, mākslu, teātri, mūziku, izglītību, grāmatniecību un muzeja pirmsākumiem.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja sākotne rodama 18. gadsimta otrajā pusē, 1773. gadā, kad Rīgas rāte nodibināja Himzela muzeju, kura pamatā bija Rīgas ārsta Nikolausa fon Himzela dzimtas dabaszinātnisko un mākslas priekšmetu kolekcija. Muzejs ir viens no Eiropas vecākajiem publiskajiem muzejiem. Kopš 1791. gada muzejs atrodas speciāli muzejam un pilsētas bibliotēkai celtajā ēkā Doma kompleksā.

Kolonnu zāle, kurā iekārtota jaunā ekspozīcija, palīdz radīt laikmetam atbilstošu gaisotni. Kolonnu zāle izbūvēta bijušā Doma klostera austrumu spārna telpās 18.gs. 80. gados pēc arhitekta Kristofa Hāberlanda projekta. Tā celta pilsētas bibliotēkas (Bibliotheca Rigensis) vajadzībām un ir viena no nozīmīgākajām klasicisma sabiedriska rakstura telpām Baltijā.

Iepazīstot plašo ekspozīciju „Rīga Krievijas impērijas sastāvā. 1710 - 19. gs. vidus”, apmeklētāji atradīs intriģējošas detaļas par Rīgas vēstures faktiem un ļaudīm, izzinošu laikmeta dokumentālo materiālu, kā arī estētisku baudījumu, vērojot Rīgas meistaru darinātās un rīdzinieku lietotās lietas, priecājoties par to veidotāju prasmi un gaumi.

Ekspozīciju „Rīga Krievijas impērijas sastāvā. 1710 - 19. gs. vidus” veidojuši Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja vēsturnieki Ilona Celmiņa, Ingrīda Miklāva, Zita Pētersone, Ligita Kalniņa, Māra Ozoliņa, Vivita Buivida, māksliniecisko iekārtojumu veicis Māris Ruskulis.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV