Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Traģikomiskie „Minga rēgi”

Lauma Brežģe, 24.04.2013. 12:24 | komentāri (3)

„Minga rēgi” - iestudējums par jauniešiem, kurā nav ne grama didaktikas.
Traģikomiskie „Minga rēgi”

Galerijas:

Pēc Rūdolfa Minga filmas „Ļaunuma atspulgs” scenārija radītā izrāde „Minga rēgi” Laura Gundara režijā un trīs jauno aktieru – Jurģa Spulenieka, Lauras Zundas un Kristapa Ķeseļa – izpildījumā ir precīzs trāpījums tā dzīves posma atspoguļošanā, kad vecāki ir stulbi, draugi no labiem uz „es viņu ienīstu” mainās sekunžu ātrumā, ballītes ir diezgan nožēlojamas un darbības tiek veiktas bez seku apzināšanās. 

Kāda Latvijas mazpilsēta. Bet tikpat labi tas varētu notikt arī citur. Padsmitgadīgu jauniešu bariņš uzrīko mājas ballīti, kurā diezgan ātri un diezgan lēta alkohola iespaidā daži no jauniešiem iekarst, sākot kautiņu, kā rezultātā viens no viņiem ir miris. Cenšoties atgūt prāta skaidrību, notiek arī situācijas negribīga apzināšana un neveikli mēģinājumi situāciju, ja ne risināt, tad vismaz noslēpt.

Filmas, kurai, starp citu, esot jāiznāk visai drīz, gadījumā stāsts varbūt patiešām arī ir par slepkavību, kas kino, protams, ļoti labi iederas kriminālžanra estētikā, taču grūti iedomāties, ka filmā tik izcili varētu tikt atspoguļoti spilgtie – kopskaitā apmēram no astoņiem līdz desmit – tēli, kurus visai veiksmīgi izdevies iedzīvināt trīs Latvijas Kultūras akadēmijas 4. kursa studentiem un jaunajiem aktieriem. Līdz ar to kā skatītājam daudz interesantāk par sižeta attīstību darbā „Minga rēgi” kļūst iespēja vērot tieši raksturus. Ne tāpēc, ka lugas varoņi tiktu atveidoti tādā šķērsgriezumā, lai tajos ieraudzītu ko ģeniālu, bet gan tāpēc, ka vismaz tiem, kam vairs nav padsmit gadu, ikkatrs no lugas tēliem spēs atgādināt ko tādu, kas ir jau tik labi pazīstams. Izrādes laikā vairākkārt, smejoties līdz asarām, domāju – kā šo darbu būtu uztvērusi, ja man vēl būtu padsmit? Jo nešaubos – ikkatrs izrādē atradīs vismaz kādu niansi, uz kuru skatoties, nāksies atminēties arī savu traģikomisko padsmitgadnieka laiku.

Ņemot vērā, ka kluba „Depo” skatuves spēles laukums ir visai ierobežots, radošā komanda atteikusies no scenogrāfijas elementiem, papildus aktieriem uz skatuves atstājot vien dažus, svarīgākos, rekvizītus, kas priekšplānā vietu atstāj tieši aktieru izpausmēm. Formas ziņā izrāde atgādina etīžu vai improvizācijas teātru darbus, kur aktieru darbību un izpausmes dažbrīd, iespējams, pavada izteikts sakāpinājums un šķietami varbūt pat kariķētība, taču grūti iedomāties, ka tāda veida darbā, kāds ir „Minga rēgi, varētu būt citādi. Tieši aktieru veiksmīgās spējas dēļ mazliet kariķēti, tai pat laikā niansēti atveidot amizantos un ārkārtīgi precīzos raksturus, ir iespējams ne minūti negarlaikojoties izbaudīt ikkatru nedaudz vairāk kā stundu garās izrādes minūti.

Teātra TT izrāde „Minga rēgi” uz kluba „Depo” skatuves skatāma no 24. aprīļa. Pirms astoņiem gadiem turpat tika iestudēts arī dramaturga Ansela Kaugera darbs „Artis klusē, Alise klusē” arīdzan Laura Gundara režijā.

Foto: Publicitāteas foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV