Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

JRT iestudē Perlas Bakas „Austrumvēju rietumvēju”

Easyget.lv, 29.04.2013. 13:15

JRT top izrāde par divu atšķirīgu cilvēku ceļu vienam pie otra; iestudējuma režisora - Māra Ķimele
JRT iestudē Perlas Bakas „Austrumvēju rietumvēju”

16. maijā Jaunā Rīgas teātra (JRT) Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos režisores Māras Ķimeles iestudējums “Austrumvējš rietumvējš”, kas top pēc pasaulslavenās romānistes, Nobela prēmijas laureātes Perlas Bakas romāna motīviem, informē JRT pārstāve Dagnija Grīnfelde.

„Austrumvējš rietumvējš” ir stāsts par mīlestību un divu ļoti atšķirīgu cilvēku ceļu vienam pie otra pasaulē, kurā saduras dažādas kultūras un tradīcijas.

Ļoti poētiskais romāns „Austrumvējš rietumvējš” līdz ar citiem Ķīnai veltītajiem sacerējumiem tā autorei Perlai Bakai 1938. gadā nesa Nobela prēmiju literatūrā. Tas ir stāsts par jaunu, viduslaiku garā audzinātu ķīniešu sievieti, kura tiek izprecināta moderni domājošam, Amerikā izglītotam vīrietim. Viņam, pēc studijām atgriežoties dzimtenē, šķiet smieklīgi dzīvot pa vecam. Šajā stāstā ir daudz humora un arī skumju par aizejošo pasauli, kura bijusi skaista un vienlaikus skarba.

Režisore Māra Ķimele: „Perlas Bakas romāns „Austrumvējš rietumvējš” vilināja ar iespēju ienirt lielās, neizdibināmās Ķīnas dzīlēs un atrast tur mums tik pazīstamās izjūtas un pārdzīvojumus, ietērptus citās krāsās. Satura kompozīcija gluži kā viduslaiku ķīniešu gleznā – milzīgā pasaule iepretī mazajam cilvēciņam, šajā gadījumā – divas lielvalstis (Ķīna un ASV) ar saviem strikti izstrādātajiem uzvedības modeļiem un četri jauni cilvēki, kuri mēģina izdzīvot un mīlēt. Man šķiet, šodien tas ir vēl aktuālāk nekā pirms 100 gadiem, un nu jau visās pasaules valstīs.”

Iestudējuma mākslinieces ir Inga Bermaka un Agnese Stabiņa, kuru sadarbību ar Māru Ķimeli skatītāji atzinīgi novērtējuši jau tādos iestudējumos kā „Otello”, „Nijaramas pasakas”, „Pasakas par zvēriem” un „Noziegums / sods”. Lomās: Jana Čivžele, Kaspars Znotiņš, Inga Alsiņa-Lasmane, Baiba Broka, Jevgēnijs Isajevs, Elita Kļaviņa, Iveta Pole, Edgars Samītis un Andis Strods.

Izrādes šajā sezonā – 16., 17., 18., 26. un 28. maijā, 11. un 12. jūnijā.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV