Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Muzeju nakts 2013 - Zaļais mežs

Easyget.lv, 30.04.2013. 09:44

18. maijā ar daudzveidīgām aktivitātēm turpināsies Muzeju nakts trīsgadu cikls, iezīmējot Raiņa trejkrāsu sauli un Latvijas dārgumus. Šogad ļausim iemirdzēties zaļajai – mežu, atjaunotnes un harmonijas krāsai.
Muzeju nakts 2013 - Zaļais mežs

Latvietim visos laikos veidojušās īpašas attiecības ar apkārtējo dabu – mežu, pļavu un strautu. Folklorā koki, būdami neatņemama dzimtās sētas sastāvdaļa, nereti personificē ģimeni: ozols ir tēvs, ābele – māte, liepas ir māsas, bet brāļi – bērzi un vītoli. Ar kokiem latvietis sarunājas – izsūdz bēdas, prasa padomu, Meža mātei lūdz svētību ikdienas gaitām.

Mēs esam ar mežiem svētīti – tie klāj vairāk kā pusi mūsu valsts teritorijas. Varam lepoties ar neparasti staltām priežu audzēm, tumšiem egļu vēriem, baltām birztalām un šur tur vēl sastopamām ozolu birzīm. Mežs vienmēr ir bijis uzticams patvērums pašos traģiskākajos vēstures griežos.

Prasmīga mežsaimniecība Latvijai vairakkārt devusi iespēju piedzīvot tautsaimniecības uzplaukumu, tā bijusi arī drošs glābšanas riņķis vispārējās krīzes apstākļos.

Pat dzīvodami pilsētā, esam saistīti ar mežu – tas dziedina, ārstē, iedvesmo, māca un norūda.

Muzeju naktī ieklausīsimies Mežu stāstos, ko stāsta mūsu kultūras mantojums.

Muzeju nkats mērķis ir ar demokrātiskiem un netradicionāliem paņēmieniem pievērst sabiedrības uzmanību kultūras mantojumam, kas glabājas muzejos. Akcijas pasākumi tiek organizēti no plkst. 19:00 – 01:00.

Latvijā ir 27 valsts muzeji, 79 pašvaldību muzeji, kā arī vairāk nekā 110 autonomo un privāto muzeju, no kuriem 14 ir akreditēti jeb ieguvuši valsts atzīta muzeja statusu.

Vairāk par Muzeju nakti: http://www.muzeju-nakts.lv/lv/aktualitaates-25509

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV