Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Jaunajā LTV1 projektā „Lai top!” piedalīsies sabiedrībā zināmie cilvēki

Easyget.lv, 01.05.2013. 08:40 | komentāri (1)

Vērienīgais un krāšņais LTV1 raidījums „Lai top!” līdz pat XXV Vispārējiem latviešu dziesmu un XV Deju svētkiem dos iespēju gūt priekšstatu par svētku priekšnesumu veidošanas aizkulisēm.

Raidījums izdzīvos pirmssvētku emocijas kopā ar svētku dalībniekiem - amatierkolektīviem un sabiedrībā populāriem cilvēkiem. Tā būs jauna pieredze gan svētku kolektīviem, gan viesdalībniekiem, gan televīzijas skatītājiem, informē Latvijas Televīzija Pašreklāmas redaktore Laura Brokāne.

30. aprīlī Latvijas Televīzijas (LTV) atjaunotajā 6.studijā notika raidījuma "Lai top!" pirmais ieraksts, kurā piedalījās gan Dziesmu un Deju svētku kolektīvi, gan viesdalībnieki, kuri katru svētdienas vakaru raidījumā iesaistīsies piecās svētku kustībās – kora dziedāšanā, dejas mākslā, amatierteātra grupās, pūtēju orķestros vai folkloras kopās. Lai akcentētu Dziesmu un Deju svētku kopības sajūtu, kopā ar dziedātājiem, dejotājiem, pūtējiem un folkloras kolektīviem svētku repertuāru apgūs 20 sabiedrībā zināmas personības un viedokļu līderi, parādot, ka gatavošanās process ir gan aizraujošs, gan arī grūts un pamatīgs. Viesdalībnieki no uzņēmējdarbības, kultūras, medicīnas, mediju, sporta un citām jomām kopā ar svētku kolektīviem ik svētdienas vakaru apgūs svētku repertuāru - dziesmas, dejas un citus radošus priekšnesumus.

„Prieks, ka varam uzsākt šo muzikālo un pozitīvām emocijām bagāto raidījumu, kurā sevi pierādīs daudz talantīgu cilvēku. Ceru, ka gan skatītājiem, gan dalībniekiem tas sniegs piecus saviļņojošus un skaistus vakarus,” preses konferencē sacīja LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte.

Pirmajā „Lai top!” raidījumā svētdien, 5. maijā, pulksten 21.45, piedalīsies visi turpmāko svētdienu viesi – izdevēja Santa Anča, dziedātāji Emīls Balcers un Andris Baltacis, spēkavīrs Raimonds Bergmanis, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars, gastroenterologs Anatolijs Danilāns, televīzijas žurnālisti Dāvis Ernštreits un Jānis Geste, plastikas ķirurgs Jānis Ģīlis, rakstniece Nora Ikstena, politologs Ivars Ījabs, aktrise Sigita Jevgļevska, režisors un aktieris Varis Klausītājs, dziedātāja Olga Rajecka, olimpiskās bronzas medaļas ieguvējs kamaniņbraukšanā Mārtiņš Rubenis, raidījuma „Ziemeļu puse” vadītāja Marta Selecka, dziedātājs Žoržs Siksna, uzņēmēja, pedagoģe un dziedātāja Laine Ligere - Stengrevica, bijusī Valsts Kontroles vadītāja Ingūna Sudraba un autosportiste Karlīne Štāla.

Pirmoreiz dažādu jomu pārstāvjus savā ikdienā iesaistīs Dziesmu un Deju svētku kolektīvi, kas viesdalībniekiem un televīzijas skatītājiem dāvās saviļņojošus brīžus - izdzīvos prieku, pārvarot šķēršļus mēģinājumos, pacilājošu satraukumu pirms uzstāšanās un gandarījumu priekšnesumu laikā. Raidījums „Lai top!” neierastā veidā atspoguļos tautas tradīciju nozīmi mūsdienās un ļaus ieskatīties procesā, kas parasti neiesaistītajiem ir noslēpumā tīts.

Dejošanas prasmes viesdalībnieki apgūs, gatavojoties svētkiem ar Ozolnieku senioru deju kopu „Ozolnieki”, deju ansambli „Pērle”, kā arī deju grupām „Vektors” un „Rotaļa XO”. Raidījumos uzstāsies arī Rīgas Biznesa skolas jauktais koris, vīru koris „Frachori”, Ikšķiles jauniešu koris „Soare”, vīru kopa „Vilki” un Ventspils jauktais koris „Kaiva”. Par muzikāliem un atraktīviem priekšnesumiem rūpēsies Rīgas Tehniskās universitātes pūtēju orķestris „Spo”, Ogres pūtēju orķestris „Horizonts”, Jelgavas novada orķestris „Zelmeri”, Latvijas Universitātes pūtēju orķestris, kā arī Liepājas folkloras kopa „Atštaukas”, mūzikas kapela „Hāgenskalna muzikanti” un jauniešu folkloras kopā „Kokle”. Aktieriskās dotības dažādu jomu pārstāvji attīstīs Ādolfa Alunāna Jelgavas teātrī, Liepājas Metalurgu tautas teātrī, Latvijas Kultūras koledžas Studentu teātrī un Baltinavas dramatiskajā kolektīvā „Palādas”.

Dalībnieku sniegumu izvērtēs trīs eksperti no Dziesmu un Deju svētku kustības, bet katra raidījuma sirsnīgāko priekšnesumu noteiks skatītāju balsojums. Par pirmssvētku noskaņu rūpēsies arī raidījuma vadītāji – šarmantā žurnāliste Eva Ikstena – Strapcāne un atraktīvā televīzijas personība, balvas „Žurnālistikas cerība” ieguvējs Renārs Zeltiņš. Arī viņi pirmoreiz iesaistīsies Dziesmu un Deju svētku ieskandināšanā.

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku atslēgas vārds ir „Līgo – lai top!” . Līgo ir pārtapšanas, garīgas un fiziskas attīrīšanās, auglības simbols, un tulkojumā no līvu valodas nozīmē „Lai top!”. Vārdu salikums „Lai top!” iezīmē arī procesa nepārtrauktību un radošo kustību, kas precīzi raksturo iecerētā raidījumu cikla būtību – vienoties kopējā darbā un radošā procesā, lai taptu jaunais.

Lai top dziesma! Lai top deja! Lai top svētki!

Nākamie raidījumi tiešraidē būs skatāmi 12., 19., 26.maijā un 2.jūnijā.

Informācija par jauno raidījumu pieejama LTV mājaslapā sadaļā „Lai top!” http://www.ltv.lv/lv/dzsv/lai-top/. Par šo un citām Dziesmu un Deju svētku pārraidēm jaunumus ir iespēja uzzināt twitter kontā ltvsvetki.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV