Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

P.A.R.T.S. studenti viesojas Rīgā ar izrādēm

Easyget.lv, 03.05.2013. 11:00

Ar meistarklašu, radošo darbnīcu un izrāžu programmu nākamnedēļ Rīgā viesosies pasaulē atzītās laikmetīgās dejas skolas P.A.R.T.S. studenti.
P.A.R.T.S. studenti viesojas Rīgā ar izrādēm

10. un 11. maijā plkst. 20:00 Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Zirgu pastā notiks P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) studentu solo izrāžu vakari. Izrādes noslēgs trīs dienu radošo darbnīcu, kurā tiksies Latvijas jaunie profesionāļi un viņu vienaudži no P.A.R.T.S., un šīs darbnīcas rezultāts arī tiks parādīts abos izrāžu vakaros, informē Latvijas Jaunā teātra institute pārstāve Laura Stašāne.

Skatītājiem šī būs iespēja gan iepazīties ar slavenās P.A.R.T.S. skolas rokrakstu, kuru nosaka skolas dibinātājas, leģendārās flāmu horeogrāfes Annas Terēzas de Kērsmakeres (Anne Terese De Keersmaeker) kustību stils, gan arī redzēt trīs jaunu, daudzsološu mākslinieku individuālos meklējumus.

Šī ir pirmā reize, kad Rīgā ar plašāku programmu viesojas pārstāvji no P.A.R.T.S. Šī starptautiskā skola, kas atrodas Briselē un tika izveidota 1995. gadā kā Annas Terēzes de Kērsmakeres kompānijas Rosas un Beļģijas nacionālās operas La Monnaie māksliniecisks projekts, profesionālajā vidē ir atzīta par vienu no vadošajiem un ietekmīgākajiem laikmetīgās dejas attīstības centriem. Skola piesaista jaunos talantus no visas pasaules un apmācības procesā vienlīdz lielu uzmanību pievērš gan virtuozai dejas tehnikai, gan studentu kritiskās domāšanas attīstīšanai, kas nosaka P.A.R.T.S. jauno mākslinieku spilgtās individualitātes.

P.A.R.T.S. skolu Rīgā pārstāvēs Keitija Vikersa, Bendžamins van Būrens (abi no ASV) un Krišjānis Sants, kuri visi ir vecākā kursa studenti jeb tā sauktā Generation X (10. paaudze). Krišjānis Sants, kurš dejas izglītību ieguva LKA, Olgas Žitluhinas vadītajā Laikmetīgās dejas horeogrāfijas apakšprogrammā, ir pirmais latviešu students P.A.R.T.S. skolā un paralēli studijām Briselē aktīvi uztur saikni ar profesionālo vidi Latvijā.

10. un 11. maija izrāžu vakaru programma LKA Zirgu pastā (Dzirnavu ielā 46):

  • „Veltījums tai dejai” (Ode To That Dance). Keitijas Vikersas solo atsaucas uz kādu dejas nesenā vēsturē ļoti slavenu darbu un uzdod jautājumu par vēsturiskā mantojuma nozīmi, autortiesību konfliktu un dokumentāciju nākotnes vārdā.
  • „Gaidīšanas zona” (Zone D’attant). Bena van Būrena solo ir daļēji autobiogrāfisks darbs, kas veltīts viņa mātei, bet vienlaikus tas ir performatīvs notikums – viegls, impulsīvs un kustīgs kā pats tā autors.
  • „Ornaments v 1.0”. “Ornaments” ir projektu sērija, pie kuras Krišjānis Sants turpina strādāt jau gandrīz gadu: „Šis ir mans personiskais pētījums par latviešu rakstiem un senajām tradīcijām un mēģinājums atrasto pārcelt savā laikmetīgās dejas valodā. Veids kā tiek celotas jostas vai izrakstītas zīmes, kuru daudzās nozīmes sen jau zudušas un nu vairs tikai nojaušamas, man liek pastiprināti skatīties uz rakstu un tradīciju matemātiskajiem un kompozicionālajiem aspektiem. Turklāt, visam klāt nāk jautājums bez atbildes, kā tas viss var palīdzēt mums šodien, 21. gadsimta pasaulē, saprotot, ka arī pagātni mēs redzam ar šodienas acīm?”
  • „Svētpavasaris”. Trīs dienu radošas darbnīcas rezultāts, kurā Bedžamins van Būrens un Krišjānis Sants strādās ar desmit jauniem latviešu horeogrāfiem, katras dienas noslēgumā attīstot kopīgu interpretāciju par Igora Stravinska darba „Svētpavasaris” tēmu.

Biļetes uz izrādēm 10. un 11. maijā maksā Ls 3 un ir nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs, www.bilesuparadize.lv, kā arī pirms izrādēm.

Izrāžu norisi atbalsta Latvijas Kultūras akadēmija, ASV vēstniecība Latvijā un VKKF. Informācija: LJTI, t. 67228477, laura@theatre.lv, www.theatre.lv

7., 8., 9. maijā radošā darbnīca profesionāļiem ar Benu Van Būrenu, Keitiju Vikersu un Krišjāni Santu. Pieteikšanās un jautājumi pie Krišjāņa Santa sociālajos tīklos vai uz epastu: krisjanis.sants@gmail.com

Foto: Bens Van Būrens. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV