Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Akuratera muzejā notiks tikšanās ar dramaturģi Leldi Stumbri

Easyget.lv, 03.05.2013. 11:10

8. maijā plkst. 18.00 Jāņa Akuratera muzejā, O. Vācieša ielā 6a, notiks tikšanās ar dramaturģi Leldi Stumbri. Sarunai dots nosaukums „Personīgi un ne tikai”.
Akuratera muzejā notiks tikšanās ar dramaturģi Leldi Stumbri

Tā nav nejaušība, ka tikšanās ar rakstnieci nosaukta „Personīgi un ne tikai” – 2012. gadā izdevniecība „Lauku Avīze” laida klajā Leldes Stumbres atmiņu grāmatu „Personīgi”, un bibliotēkās, lai tiktu pie grāmatas, lasītgribētāji pierakstoties garās rindās.

„Es, protams, nerakstu vēsturisku traktātu, gribu tikai uzrakstīt personīgas atmiņas un tās nu ir tādas, kādas atceros tieši es. Sajūtas man vienmēr likušās svarīgākas par faktiem. Sajūtas ir personīgas,” uz grāmatas pēdējā vāka raksta autore.

Grāmata ir ārkārtīgi aizraujoša lasāmviela, spilgts 20. gadsimta 70. un 80. gadu portretējums. Skaudri un atklāti Lelde Stumbre stāsta par jaunības bohēmu jeb „lielās draudzēšanās” laiku, jauno literātu, galvenokārt, dzejnieku kompāniju, kurā ļoti daudz šobrīd pazīstamu vārdu. Grāmatā arī daudz privātās dzīves epizožu, atziņas par pašreizējo situāciju Latvijas kultūrā.

„Šī ir tāda kā manas dzīves autobiogrāfija no 12 nodaļām, katra no kurām stāsta par iemesliem, kāpēc kļuvu par rakstnieci. (..) un kādēļ tieši lugas, kas noteikti nav vieglākais žanrs. Mēģināju pati pētīt, kādi notikumi manā dzīvē to visu ietekmēja, kādi cilvēki un kā dzīve tā pavisam nemanāmi un neuzkrītoši ieslīd literārā darbā. Jo tas teiciens, ka kāds diktē no augšās ir stipri pārspīlēts. Rakstnieks akumulē dzīvi, realitāti, bet spēj vispārināt un ieskatīties dziļāk par ikdienas dzīves virskārtu,” tā Lelde Stumbre.

Saruna ar rakstnieci Jāņa Akuratera muzeja Kamīnzālē būs gan par dzīves, gan teātra dramaturģiju. Personīgi.

Vakara gaitā būs iespēja noskatīties fragmentus no Leldes Stumbres lugas „Aklā siena” Iļģuciema Teātra studijas „Rampa” iestudējumā. Režisore Ināra Čakste. Čella solo – Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēknis Silvestrs Kalniņš.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Foto: Lelde Stumbre. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV