Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Interese par dalību Muzeju naktī ik gadu pieaug

Easyget.lv, 09.05.2013. 10:15

Visvairāk muzeju gaidīs apmeklētājus Rīgā, Kurzemē un Vidzemē
Interese par dalību Muzeju naktī ik gadu pieaug

Akcijā piedalās ne tikai muzeji, bet arī valsts pārvaldes iestādes, bibliotēkas, teātri un Saeimas nams. Šogad akcijas laikā apmeklētājus gaidīs arī daudzi Latvijas dievnami. Viena no jaunajām tendencēm – arvien vairāk akcijā vēlas iesaistīties arī privātie muzeji, informē Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Rūsiņa.

„Lai labāk orientētos plašajā piedāvājumā un veidotu savus „Muzeju nakts” maršrutus, ikviens interesents jau no šodienas var savlaicīgi iepazīties ar šā gada programmu, kas apkopota gan speciāli izdotajā bukletā par notikumiem Rīgā, gan mājaslapā: www.muzeju-nakts.lv, kur atrodami pasākumi, kas norisināsies visā Latvijā. Arī šogad „Muzeju nakts” būs vērienīgs ieskaņas pasākums muzeju vasaras sezonai, tāpēc ir arī izdots Kultūras ministrijas sagatavotais informatīvais buklets latviešu, angļu un krievu valodā „Muzeji 2013. gadā”, kurā ir apkopots šīs vasaras jaunais piedāvājums. Buklets jau no šīs nedēļas ir pieejams gan muzejos, gan Tūrisma informācijas centros,” stāsta Kultūras ministrijas Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns.

Katru gadu akcijai „Muzeju nakts” ir vienojoša devīze. Šogad akcijas dalībniekus iedvesmo tēma: „Zaļā krāsa – mežs”. Tā ir ļāvusi muzejiem būt radošiem – daudzviet tiks cildināts Latvijas „zaļais zelts” – mežs, kas ir gan Latvijas dabas un ainavas dominante, gan vieta atpūtai, gan izejmateriāls amatniecībai, kokrūpniecībai un citām nozarēm. Muzeji rosinās domāt par zaļu un videi draudzīgu dzīvesveidu. Daudzi muzeji akcentēs izteicienu: „dzīvot zaļi” un aicinās vismaz „Muzeju nakts” laikā aizmirst rūpes un raizes, lai izbaudītu vēlā pavasara atnākšanu, ļaujoties atpūtai, ko papildina iepazīšanās ar Latvijas muzeju daudzveidīgo piedāvājumu un citas aktivitātes.

Vairākus muzejus zaļā krāsa ir rosinājusi pievērsties dzejnieka Imanta Ziedoņa daiļrades un personības atspoguļojumam – „Muzeju nakts” aktivitātes iekļaujas Imanta Ziedoņa mēneša notikumos. Akcijas laikā būs gan „Zaļā pasaka”, gan stāsts par to, kā „pilsētā ienāca mežs”, gan arī iedvesmojošais dižkoku kopēju stāsts. „Muzeju sūtība ir apzināt un saglabāt kultūrvēsturisko mantojumu, tās vērtības, kas liecina par pagātni un arī tagadni, ļaujot paplašināt mūsu redzesloku un mācīties no senču atstātā mantojuma. Tāpēc ir īpaši nozīmīgi, ka „Muzeju nakts” ir pārtapusi par savdabīgu kultūras nakti, kurā ar katru gadu augošajam iesaistīto muzeju skaitam piepulcējas arī dažādas citas institūcijas – teātri, bibliotēkas, baznīcas, arhīvi un nevalstiskās organizācijas. Tāpēc īpašs paldies visiem muzejniekiem un citām institūcijām, kas sniedz sabiedrībai iespēju iepazīt vēstures liecības un mākslas darbus, piedaloties pasākumos, kas paplašina zināšanas, apliecinot mūsu kopējā darba nozīmību,” uzsver kultūras ministre Žaneta Jaunzeme – Grende.

„„Muzeju nakts” iniciatore ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. Akciju Latvijā organizē Kultūras ministrija sadarbībā ar Starptautiskās Muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālo komiteju. Tas ir starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. Salīdzinot ar citām valstīm, Latvija izceļas ar īpaši lielu sabiedrības interesi, kā arī muzeju un citu institūciju aktivitāti. Pasākums tradicionāli norisināsies no sestdienas vakara pulksten 19 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk. Ieeja muzejos akcijas laikā būs bez maksas. Informāciju par akcijas pasākumiem būs pieejama ne tikai bukletos un mājaslapā, bet arī pa uzziņu tālruni 1188. Lai rīdzinieki varētu ērtāk pārvietoties, „Rīgas satiksme” šajā naktī pagarinājusi sabiedriskā transporta darba laiku, informē akcijas „Muzeju nakts” koordinatore un ICOM Latvijas Nacionālās komitejas priekšsēdētāja Gundega Dreiblate.

Foto: Muzeju nakts. Foto (c) Vladislavs Punculs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV