Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Nora Ikstena piedalās savas grāmata “Dzīves stāsti” atvēršanas svētkos Kanādā

Easyget.lv, 10.05.2013. 10:21

Krājuma “Life Stories” (Dzīves stāsti) atvēršanas pasākumi Kanādā notika Toronto, Otavā un Monreālā.
Nora Ikstena piedalās savas grāmata “Dzīves stāsti” atvēršanas svētkos Kanādā

28. aprīlī Nora Ikstena un tulkotāja Margita Gailītis ar lasījumu piedalījās literārajā festivālā Blue Metropolis Monreālā, 1. maijā – Miera baznīcā Otavā, savukārt 5. maijā – klubā No One Writes to the Colonel Any More Toronto. Sarīkojumu apmeklētāju vidū bija gan angļu un franču valodā rakstošie literāti, kritiķi un literatūras cienītāji, gan Kanādā dzīvojošie latvieši.

"Latvija ir zeme, par ko mēs šeit, Apvienotajā Karalistē, neesam dzirdējuši praktiski neko – un tā kopš laika, kad šī valsts pirms 20 gadiem atdalījās no Padomju Savienības –, bet Nora Ikstena ir pierādījusi, ka Latvija runā stiprā un neatkārtojamā balsī. Rakstnieces liriskie, skaistie un izaicinošie darbi arīdzan apliecina, ka Latvija var lepni pati par sevi pastāvēt. Noras vēriens ir iedvesmojošs un rezultāti – iespaidīgi. Viņas romānos, biogrāfijās un īsajos stāstos allaž ir arhetipiskā cilvēku dimensija – stāsti par mīlestību, seksu, dzīvi, valodu un nāvi. Viņa eksperimentē un spēlējas ar literatūru, un dara to ar lielu stāstnieces talantu un prātu," uz grāmatas aizmugurējā vāka raksta BBC žurnāliste un Eiropas literatūras tīkla direktore Rozija Goldsmita.

Savukārt angļu izdevniecības Dalkey Archive Press vadītājs Džons O'Braiens izteicies, ka "Noras Ikstenas drosmīgā, valdzinošā un bieži vien pat draiskulīgā proza paver jaunus ceļus ne tikai Latvijas literatūras tulkojumiem angļu valodā, bet arī – angļu literatūrai pašai".

Sarīkojumos Otavā un Toronto fragmentus no sava romāna "Berlīne" lasīja arī apgāda Guernica redaktors rakstnieks Maikls Mirolla. Romānu tulkojis Jānis Elsbergs, šā gada nogalē to Latvijā laidīs klajā apgāds "Dienas Grāmata".

Sarīkojumu norisi atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas vēstniecība Kanādā un Otavas Latviešu biedrība.

Noras Ikstenas stāstu krājums Life Stories (Dzīves stāsti), ko angļu valodā tulkojusi Margita Gailītis un rediģējusi Vija Kostofa, nācis klajā Kanādas izdevniecībā Guernica.

Nora Ikstenas darbi izdoti arī citās valstīs: romāns "Dzīves svinēšana" (1998) iznācis Dānijā (2001), Igaunijā (2003), Zviedrijā (2008) un Gruzijā (2010), romāns "Jaunavas mācība" (2001) izdots lietuviešu (2005) un igauņu valodā (2011).

2014. gadā ASV nāks klajā Ingas Ābeles romāns "Paisums", Kanādā – Liānas Langas dzejas izlase, savukārt Lielbritānijā – Zigmunda Skujiņa romāns "Miesas krāsas domino".

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV