Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Interesanti fakti par haizivīm

Easyget.lv, 16.05.2013. 15:05

Spilgtie zemūdens piedzīvojumi pasakā „Rifs 2” Latvijas kinoteātros sāksies 14. jūnijā
Interesanti fakti par haizivīm

Pasakas „Rifs 2” varoņi dzīvo zemūdens rifā, kam uzbrūk pats bīstamākais ienaidnieks – paisuma laikā seklajos ūdeņos iepeldējusi haizivs. Īstenībā milzīgā plēsoņanav nemaz tik briesmīga un bīstama, kā mazākajiem jūras iemītniekiem.

Haizivs kustība līdzinās lidmašīnas kustībai. Aste aizstāj propelleri. Spārnu vietā ir sānu spuras – tām cauri tek ūdens, ceļot haizivi augšup. Siļķu haizivs uzņem ātrumu īsākā laikā nekā automobilis „Porche”. Īsspuru mako haizivs ir visātrākā okeāna zivs, tā var sasniegt ātrumu 95 km/h.

Haizivis ir ļoti jutīgas pret paisumu un bēgumu. Pirms paisuma haizivis piepeld tuvāk krastam un paisuma laikā barojas rifos un līčos. Kad tuvojas bēgums, tās atgriežas dzelmē. Haizivs rīklē aug arvien jauni un jauni zobi. Visi zobi nomainās vidēji astoņās dienās. Dzīves laikā haizivs nomaina līdz 30 000 zobu. Mūsdienās ir vairāk nekā 400 haizivju sugu. Vismazākā ir pundurhaizivs – tikai apmēram 30 cm gara. Vislielākā – vaļhaizivs ir 15 metrus gara un sver 20 tonnas, barojas ar jūras tārpiem, krabjiem un citiem sīkiem jūras dzīvniekiem. Haizivs dzīves ilgums ir vidēji 25 gadi, bet dažu sugu plēsoņas dzīvo līdz 100 gadiem.

Haizivis 1,6 km attālumā jūt pat mazas baterijas impulsu. Haizivij ir tikpat liels peldpūslis kā citām zivīm, tāpēc tā var noslīkt, ja pārstāj peldēt. Haizivs acis atrodas katra savā pusē, redzes leņķis – gandrīz 360 grādu. Haizivs neredz tikai divus punktus – tieši sev priekšā un aiz galvas. Ja haizivs nekustētos, tā nespētu elpot, jo peldot saņem skābekli.

Gaļēdāju haizivju mātītēm ir divi dobumi mazuļu iznēsāšanai. Tīģerhaizivju mazuļi aprij cits citu jau mātes miesās, tāpēc pasaulē nāk tikai divi.

Dažas haizivis ir ļoti izlepušas barošanās ziņā. Ja upura gaļa nav pa prātam, tās peld prom. Ja tuvumā ir daudz ēdamā, haizivis rij visu pēc kārtas, un kuņģī nokļūst ne vien planktons, bet arī citas haizivis. Lielā baltā haizivs var iztikt bez barības līdz trim mēnešiem. Aszobainās citronu haizivis var sajust asins lāsi Olimpiskā baseina viņā galā. Haizivis jūt, kurā nāsī nokļūst upura smarža, atkarībā no tā peld pa labi vai pa kreisi un ātrāk panāk upuri. Divas trešdaļas haizivs smadzeņu paredzētas tam, lai sajustu upura smaržu. Luminiscējošā haizivs spēj izkost gaļas gabalus no daudz lielākām zivīm. Tā šīs haizivis apgrauž dzīvus vaļus.

Simpātiskās haizivis, kas paisuma laikā iepeldējušas rifā un runā latviešu valodā, Latvijas kinoteātros skatāmas no 14. jūnija formātā 2D un 3D.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV