Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Klajā nāk pirmais izdevums latviešu valodā par Eiropas baleta vēsturi

Easyget.lv, 17.05.2013. 10:19

Apgādā Zinātne iznākusi Ritas Spalvas monogrāfija "Klasiskā deja un balets Eiropas kultūrā".
Klajā nāk pirmais izdevums latviešu valodā par Eiropas baleta vēsturi

Grāmatas iedvesmotāji ir studenti, kuriem Rita Spalva daudzus gadus lasījusi lekcijas priekšmetā Dejas teorija un vēsture. Dejas un baleta vēsture ir autores lielā mīlestība jau kopš studijām Ļeņingradas Kultūras institūta (tagad Pēterburgas Kultūras un mākslas universitāte) horeogrāfijas nodaļā.

Monogrāfija "Klasiskā deja un balets Eiropas kultūrā" sniedz iespēju gremdēties īpašajā baleta pasaules gaisotnē, kura izjūtama, skatoties Mariusa Petipā baletus vai Edgara Degā gleznas.

Grāmatai ir skaidri izteikta zinātniskā ievirze. Pirmajās nodaļās izstrādāts metodoloģiskais pamats dejas vēstures pētniecībai, kā arī analizēti dejas evolūcijas procesi. Pārējās nodaļās apkopots un analizēts plašs materiāls par dejas vēstures attīstības tendencēm, galvenajiem vēsturiskajiem un mākslinieciskajiem notikumiem to pēctecībā un pārmantojamībā, sākot no Senās Grieķijas līdz pat baleta mākslas reformām 20. gadsimta sākumā.

"Klasiskā deja un balets Eiropas kultūrā" ir pirmais izdevums latviešu valodā par Eiropas baleta vēsturi. Šī iemesla dēļ monogrāfijas sagatavošanas gaitā autore sastapusies ar daudzām grūtībām baleta vēstures faktu interpretācijā. Taču grāmata var kļūt par nozīmīgu notikumu dejas mākslas un zinātnes attīstībā Latvijā un būs noderīgs gan horeogrāfijas studentiem, maģistrantiem un pētniekiem, gan arī plašam interesentu lokam.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV