Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

“Labākais cilvēks Tahkurannā” Dirty Deal Teatro dodas sevis meklējumos

Violanta Dzene, 28.05.2013. 10:55

Andra Kalnozola izrāde “Labākais cilvēks Tahkurannā” teātrī Dirty Deal Teatro stāsta par sevis atrašanu, spilgti parādot, ka bieži vien šķērļus, kas ir jāpārvar atklāšanas ceļā, radi tu pats
“Labākais cilvēks Tahkurannā” Dirty Deal Teatro dodas sevis meklējumos

Izrādes, kuras žanru autors definē kā romantisku igauņu komēdiju, darbība risinās Tahkurannas ciematiņā Igaunijas dienvidrietumos jeb precīzāk – vecā dārza būdiņā. Tur pēc neveiksmīgi uzsākta svētceļojuma no Tallinas uz Mongoliju nonāk Madis Suvisilds, sevī un Igaunijā apmaldījies students. Slēpjoties no ārpasaules, Madis cenšas atrast pats sevi un vislabākā vietā tam ir nelielā dārza būdiņa, kura nav pasargāta ne no visaukstākā mēneša gadā, ne no nelūgtiem visiem. Viens no tādiem ir Olivers Peets, kurš nolēmis uztaisīt pasaulē labāko dokumentālo filmu par savu bērnības draugu. Šis Olivers prot būt kaitinošs un izvest no pacietības pat šķietami savaldīgāko būtni, bet savā veidā Madim viņš ir nepieciešams. Viņiem pat neienāk prātā, ka vecā dārza būdiņa pieder Tahkurannas teicamnieces Hannas Grētes Oitspu vecmāmiņai. Un ilgi nav jāgaida diena, kad ierodas Hanna, lai gan sākotnēji viņa pieprasa Madi pamest šo vietu, drīz viņa ir tas cilvēks, kas sasilda vīrieša sirdi šajā aukstajā decembrī.

Lai gan “Labākais cilvēks Tahkurannā” ir par filozofiski dziļu tēmu kā sevis atklāšana, izrāde reizē ir arī bezgala izklaidējoša. Visuzjautrinošāk ir vērot Mada attiecības ar apkārtējiem cilvēkiem, viņa nedrošību un nepārliecinātību, kas ar laiku izvēršas neiedomājamākajā drosmē un spējā ieraudzīt patieso sevi un pasauli.

Izrāde raisa virkni jautājumu, viens no tiem: Kas mums liek meklēt sevi?. Madim tā ir pārliecība, ka cilvēki šajā pasaulē eksistē tikai un vienīgi tāpēc, ka ir līdzīgi viens otram. Ja tu neatbilsti stereotipam par veiksmīgu cilvēku, tevis nav. Un droši var apgalvot, ka Madis nav parasts cilvēks. Viņam šķietami pieder viss, kas cilvēkam nepieciešams, – tēvs, augstākā izglītība, nauda, bet trūkst kā ļoti būtiska – sevis. Cerējis to atrast Mongolijā, kurā valda klejotāju dzīvesveids, viņš sevi beigu beigās atrod mazā, vecā dārza būdiņā. Izrāde pierāda, ka cilvēks sevi nevar atrast viens pats, jo katram indivīdam ir nepieciešams kāds, kurš dotu pilnīgo brīvību būt sev pašam.

Izrāde ļauž jebkurus socioloģiskus priekšstatus par cilvēku tipu un sabiedrību. Katrā slēpjas kaut kas līdz galam neatklāts, un cilvēki arvien biežāk izvēlas savu ceļu, nevis sekot ļaužu masām. Arī izrādei piemīt savs ceļš, ko veido, nebaidīšos teikt, perfekts kopums, kurā apvienots aizraujošs aktieru darbs, lieliska mūzika un visvienkāršākais, bet reizē arī visģeniālākais sižets.

Izrādes radošajā komandā ir režisors un dramaturgs Andris Kalnozols, scenogrāfe Kristīne Vītola un aktieri Ivars Krasts, Lienīte Osipova, Edgars Kaufelds, Jurģis Spulenieks.

Izrāde “Labākais cilvēks Tahkurannā” top Dirty Deal Teatro izrāžu cikla “Personas kods” ietvaros. Tās ir izrādes, kuras pēta cilvēka iekšējo pasauli un iekšējās pasaules attiecības ar ārpasauli.

Tuvākā izrāde skatāma 30. maijā plkst. 21:00.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV