Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Pasaules teātra pirmizrādes Rīgā

Easyget.lv, 29.05.2013. 13:20

A.Čehova Starptautiskā teātra festivāla programmas izrādes 29. un 30. jūnijā un 6. jūlijā gaidāmas uz Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra skatuves
Pasaules teātra pirmizrādes Rīgā

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris (RKT) atver jaunu lappusi Latvijas un Baltijas valstu teātra dzīvē – A. Čehova Starptautiskā teātra festivāla lappusi. Pirmoreiz pasaules teātra mākslas labākie paraugi – unikālas izrādes, kuras ir iespēja noskatīties uz vienas skatuves tikai šajā festivālā, - tiks spēlētas aiz Maskavas robežām un aiz Krievijas robežām.

Par pirmo un pagaidām vienīgo Eiropas pilsētu, kurā tiks spēlētas Festivāla programmas izrādes, šovasar kļūs Rīga. No rūpīgi izveidotās festivāla programmas pilotprojektā tika atlasītas trīs spožas izrādes - 29. un 30. jūnijā uz Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra skatuves redzēsim „Dzīvnieki un bērni ieņem ielas” (Kompānija „1927”, Lielbritānija) un 6. jūlijā - „Ofiss” (Jankas Kupalas Nacionālais akadēmiskais teātris, Baltkrievija), informē RKT pārstāve Lina Ovčiņņikova.

Atšķirībā no „Zelta maskas” programmas, kuru veido repertuāra izrādes (pārsvarā Krievijas teātru iestudējumi), bet tālāk izrāda dažādās pilsētās, arī Rīgā un Tallinā, A. Čehova Starptautiskā teātra festivāla programmu veido no visas pasaules teātra iestudējumiem. Festivālu iedibināja Teātra savienību starptautiskā konfederācija ar mērķi atlasīt Maskavā un parādīt skatītājam pasaules teātra kultūras visspilgtākos fenomenus – izcilas personības un neatkārtojamus mākslinieciskus risinājumus. „Festivāla ideja nav veltīga. Tā ir liecība mūsu apņēmībai pastāvēt atklātā kultūras telpā, kurai nav robežu.” Tā festivāla uzdevumu ir definējis tā pirmais prezidents K. Lavrovs, un šo principu kā orientieri var piemērot arī jaunajam sadarbības projektam ar RKT.

A. Čehova Starptautiskā teātra festivālam izcilā itāļu režisora Džordžo Strēlera devīze „Teātri cilvēkiem” paliek nemainīga un aktuāla joprojām. Veidojot programmu, organizatori centušies piesaistīt dažādu kategoriju skatītājus – sākot ar nejaušiem ziņkārīgajiem un beidzot ar speciālistiem un profesionāļiem. Taču arī tās izrādes, kas ir saprotamas visiem, un tās, kurām ir uzlikts elitārs zīmogs, vienlīdz akcentē visu teātra mākslas komponentu augstāko provi – no režijas un aktierspēles līdz pat noformējuma detaļām.

Šogad festivāls notiks 11. reizi. Divi vieninieki – tas ir veiksmes simbols jaunam sākumam, un par šo Festivāla sākumu kļūs izrāžu ģeogrāfijas paplašināšana, bet Latvijas skatītājiem tā būs unikāla iespēja noskatīties uz vienas skatuves pasaules labākās izrādes.

29. un 30. jūnijā – „Dzīvnieki un cilvēki ieņem ielas”

Kompānija „1927”, Lielbritānija, Londona. Autore un inscenētāja – Sjūzana Andreida. Izrāde iestudēta pēc Batersijas Mākslas centra, Malthouse teātra un Šourum teātra (Čičestera universitāte) pasūtījuma. Ilgums - 1 stunda 10 min, bez starpbrīža. Izrāde angļu valodā, ar titriem krievu valodā. Neiesakām skatīties bērniem jaunākiem par 12 gadiem!

Tas ir pilsētas rajona stāsts par kaimiņiem, kuri aizvelk aizkarus un par tādiem, kuriem tīk skatīties caur tiem, un kur pie durvīm vienmēr sardzē ir ... vilks. Padrūma, safantazēta un neparasta pasaka, kas apvieno dzīvu aktierspēli un animāciju, līdzīga romānam, kas izšļācas uz skatuves grafikas veidā. Izrādes laikā veidojas neparasta atmosfēra – skatītāji tiek ievilkti bagātīgā, dīvainā un jautrā pasaulē, kas uz skatuves tiek radīta ar animācijas, sižeta, izcilas aktierspēles, klavieru pavadījuma palīdzību. Nav iespējams sameklēt ko līdzīgu šim neparastajam, stilīgajam šovam. Reizēm skatītāji to salīdzina ar 20. gs. sākuma ekspresionisma filmām.

„Kompānijas 1927” specializācijai pieder jaukta plānojuma izrādes: apvienojot un pārveidojot dažādus mākslinieciskos līdzekļus, „Kompānija 1927” veido savu neatkārtojamo teātra stilu un pastāvīgi pilnveido smalko dzīvās mūzikas, animācijas, kino, teātra un dziesmas savienojumu, apvienojot šos dažādos elementus tā, lai tie harmonizējas un rada unikālu teātra pieredzi.

„Tehniski spoža darbības un dzīvās mūzikas izmantošana, kas kombinēta ar brīnišķīgu zīmēto un animācijas kino – uz šī fona risinās izrāde, apvienojot nostaļģiju pēc „vintage” kultūras ar asu atsvešināšanās izjūtu, kas raksturīga postmodernismam,” atsauksmē raskta „Scotsman”.

„Tā ir vizuāli satriecoša, asa, jautra un negaidīti aktuāla izrāde, „visgraujošākā” mūsu pilsētā. Iespaidīgs, brīnišķīgs teātra iestudējums,” - „Time Out” (Londona)

6. jūlijā – Ingrīda Lauzunde „Ofiss”

Neprincipialitāte vienā cēlienā, Jankas Kupalas Nacionālais akadēmiskais teātris Baltkrievija, Minska. Režisors inscenētājs un komponists – Jekaterina Averkova. Ilgums - 1 stunda 30 min. Izrāde baltkrievu valodā, ar titriem krievu valodā. Neiesakām skatīties skatītājiem jaunākiem par 16 gadiem.

Pieci kalpotāji – sava šefa uzgaidāmajā telpā. Viņi ir saņēmuši drosmi, lai dotos tieši plēsoņas midzenī – priekšnieka kabinetā. Vēloties radīt labu iespaidu, viņi ilgi apdomājuši katru savu vārdu, kuru izteiks tur, aiz durvīm. Ilgstošu nakts mēģinājumu (spoguļa priekšā) rezultātā viņi ir iemācījušies artistiski šūpot galvu nervu lēkmes laikā un ignorēt savu kolēģu klātbūtni. Parādīšanās bosa priekšā pārdomāta līdz pēdējam sīkumam - no pozas līdz pat intonācijai. Viss uzrakstīts kā pēc notīm.

Galvenais – neko nesajaukt. Kad nu līdzstrādnieki cits pēc cita pamet ofisu, kļūst skaidrs, ka viss nogājis gludi. Vai arī ne viss...

„Izrādes caurviju darbība – katra varoņa vēlme atgūt kādreizējo „pareizo stāju”, atcerēties, kas ir pašcieņa, atļaujot ieklausīties sevī. Un, ja izrādes sākums ir pilns ar režisora mājieniem saistībā ar visa veida personības veidošanas vingrinājumiem un tehnikām, bet notikumu kulminācijā ofisa darbinieki jau kļūst par nevadāmiem egoistiskiem dzīvniekiem, tad izrādes kods ir varoņu monologi-grēksūdzes, kuru patiesums ļauj atgūt šīm personām cilvēka dabu, „ raksta Anastasija Arefjeva „Neatkarīgajā avīzē”.

Foto: Skats no izrādes “Dzīvnieki un bērni ieņem ielas”. Foto © Kompānija 1927

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV