Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

“Limuzīns Jāņu nakts krāsā” iznāk DVD

Easyget.lv, 13.06.2013. 16:15

Izveidota īpaša dokumentālā filma par “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” tapšanu  
“Limuzīns Jāņu nakts krāsā” iznāk DVD

Galerijas:

Iemīļotā latviešu filma “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” pēc vairāk nekā 30 vasaras saulgriežiem iznākusi DVD formātā un tuvākajā laikā būs pieejama mūzikas ierakstu un grāmatu veikalos, kā arī Baltijas filmu interneta veikalā bestbaltic.lv. Filma ir digitāli restaurēta, un DVD izdevums papildināts ar netipiski daudz papildu materiāliem – aizraujošu dokumentālo filmu par Limuzīna tapšanu „Filma kā dziesma”, aizkadra bildēm no uzņemšanas laukuma, kā arī ar dokumentālo filmu par Lilitu Bērziņu, kura atveido Mirtantes lomu, informē Kinokluba pārstāve Ginta Bormane.

“Limuzīns Jāņu nakts krāsā” skatītāju aptaujās vairākkārt atzīta par visu laiku labāko latviešu filmu un ir iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Pateicoties režisora smalkajam humoram tā iemantojusi īpašu tautas komēdijas statusu un filmas dialogu fragmenti ir folklorizējušies, lai atkal un atkal tiktu citēti cilvēku sarunās.

„Ikdienā nodarbojoties ar Latvijā tapušu filmu DVD izplatīšanu redzam, ka cilvēkiem ir interese par vietējo kino, un daudzi labprāt iegādājas filmu ierakstus un veido savas iecienīto filmu DVD kolekcijas, kas plauktos ierindojas līdzās iemīļotajām grāmatām. Esam radījuši sēriju „Latvijas filma”, kurā tiek izdotas filmas, kas kļuvušas par notikumu Latvijas kino dzīvē. Veidojam kvalitatīvus DVD izdevumus ar plašiem papildus materiāliem, kas tiem piešķir īpašu kultūrvēsturisku nozīmi.
Gatavojot „Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, praksē pārbaudīts, ka šī ir filma, kuru var skatīties neskaitāmas reizes, tādēļ esmu priecīga, ka beidzot varam to piedāvāt DVD formātā. Īpaši lepni esam par pievienotajiem dokumentālajiem materiāliem, kas izdevumam piešķir sevišķu vērtību un noteikti būs interesanti tiem, kuri leģendāro filmu jau daudzkārt redzējuši,” uzsver Liene Ančupāne, Kinokluba pārstāve.

Lai arī „Limuzīns Jāņu nakts krāsā” uzņemts 1981. gadā, dokumentālajā filmā „Filma kā dziesma” redzams, ka režisora un aktieru atmiņās tā palikusi tik dzīva it kā būtu filmēta vēl tikai vakar. Intervijās ar režisoru un aktieriem tiek atklāti vairāki aizkadra noslēpumi, kuri nebūtu ienākuši prātā pat visrūpīgākajam skatītājam, kurš tekstus un kadrējumu jau zina no galvas.

„Kā šodien atceros filmēšanas laukumā toreiz valdīja troksnis un kliegšana. Sastāva komanda staigāja pa vidu, bļaustījās un šķendējās. Viss filmēšanas process bija ļoti dzīvīgs. Kur kadra malas, kur kas notiek – neko nevarēja saprast,” atmiņās par „Limuzīns Jāņu nakts krāsā” uzņemšanas procesu gremdējas režisors Jānis Streičs.

Brīvā gaisotne uzņemšanas laukumā toreiz ļāvusi aktieriem spēlēties ar izdomu un rezultātā radīt kadrus, kuri sākotnēji nebijuši paredzēti scenārijā. Taču šodienas skatījumā filma bez tiem nebūtu iedomājama un tieši šie brīži skatītāju atmiņās palikuši visspilgtāk.

„Mēs strādājām ļoti bezatbildīgi, it kā rotaļājoties. Nebija nekādas misijas apziņas, ka taisām filmu par Latviju, ka dokumentējam mūsu tautas vēsturi. Filmā ir epizodes no brīžiem, kad vispār esam nolikuši scenārijus malā un gaidām, kas interesants varētu notikt,” dokumentālajā filmā „Filma kā dziesma” izklāsta Gundars Āboliņš, Uģa lomas atveidotājs.

„Limuzīns Jāņu nakts krāsā” ne tikai ir bijis būtisks pagrieziena punkts Latvijas kino kā komēdijas žanra pionieris - šī filma ir mainījusi arī vairāku galveno lomu atveidotāju dzīves. Dokumentālajā filmā atklāts, ka Uldis Dumpis bez Jāņa Streiča ieteikuma, visticamāk, nebūtu viens no ievērojamākajiem latviešu aktieriem, stāstīts par slavenās skatuves mākslinieces Lilitas Bērziņas uzdrošināšanos un talantu pārtapt no skatuves karalienes un dīvas par vienkāršu, vecu lauku tantiņu, ko par filmas scenāriju tolaik domāja Gundars Āboliņš un kādu iespaidu vitālā Lāsmiņas loma atstājusi uz jauniņās Diānas Zandes tālāko dzīvi. Šos un daudzus citus noslēpumus atklāj jaunizveidotā dokumentālā filma „Filma kā dziesma”.

Foto: Jānis Strečs filmas “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” DVD atvēršanas svētkos. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV