Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Izdota Vīvi Luikas un Hedi Rosmas grāmata „Es esmu grāmata”

Easyget.lv, 14.06.2013. 10:46

Apgādā „Mansards” nākusi klajā igauņu dzejnieces un prozistes Vīvi Luikas (Viivi Luik) un igauņu žurnālistes Hedi Rosmas (Hedi Rosma) grāmata „Es esmu grāmata”, ko latviešu valodā tulkojusi Rūta Karma, informē apgāda pārstāvji.
Izdota Vīvi Luikas un Hedi Rosmas grāmata „Es esmu grāmata”

Vīvi Luikas vārds latviešu lasītājam nav svešs. 1995. gadā iznāca viņas abi populārie romāni „Vēstures skaistums” Rūtas Karmas un „Septītais miera pavasaris” Annas Žīgures tulkojumā. 2009. gadā „Mansards” laida klajā Vīvi Luikas dzejoļu izlasi „No smaga prieka” Guntara Godiņa sakārtojumā un atdzejojumā, savukārt nākamgad latviski iznāks romāns „Ēnu teātris” Rūtas Karmas tulkojumā.

Šo grāmatu veido Vīvi Luikas un žurnālistes Hedi Rosmas saruna.

„Grāmatas rakstīšana nesākās ne ar Vīvi Luiku, nedz Hedi Rosmu, bet ar kādu sensenu norunu. Tolaik, kad Urmass Ots (Urmas Ott) vēl bija dzīvs un vesels, viņš neatlaidīgi un pastāvīgi aicināja Vīvi Luiku uz savu garo televīzijas raidījumu. Tikpat neatlaidīgi un pastāvīgi aicināmā arī liedzās nākt, jo viņai nebija iznākusi jauna grāmata un, viņasprāt, nebija iemesla viņu aicināt uz pārraidi.

2008. gada vasarā Vīvi Luika un Urmass Ots beidzot vienojās, ka viņu abu garā saruna notiks tad, kad Vīvi Luikai būs gatavs jaunas grāmatas manuskripts. Gluži kā nojauzdams savu likteni, Urmass Ots uzlika izdevējai par pienākumu to nokārtot, kad laiks būs klāt.

Kad Vīvi Luika rakstīja savu jauno grāmatu „Ēnu teātris”, notika arī norunātā ilgā saruna. Taču ne vairs ar Urmasu Otu, bet ar Hedi Rosmu.

Manuskriptiem, tāpat kā cilvēkiem, ir savs liktenis. Tie, kam jātop gataviem, katrā ziņā arī top.” (No igauņu izdevējas priekšvārda)

Grāmatas redaktore ir Ingmāra Balode, vāka dizainu veidojis Zigmunds Lapsa. Grāmatas tulkošanai saņemts Igaunijas Kultūrkapitāla tulkojumu programmas Traducta atbalsts.

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV