Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

“Mūžīgā baleta mācība” Saktas ziedu tirdziņā

Easyget.lv, 17.06.2013. 11:15

Šodien un rīt Saktas puķu tirdziņā skatāma bezmaksas performance "Mūžīgā baleta mācība" starptautiskā laikmetīgās dejas festivāla “Laiks dejot” ietvaros
“Mūžīgā baleta mācība” Saktas ziedu tirdziņā

No 14. līdz 18.jūnijam Rīgā norisinās starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls “Laiks dejot”.

Vēl šodien un rīt Saktas puķu tirdziņā ir skatāma bezmaksas performance "Mūžīgā baleta mācība", kas ir veltījums baleta mākslas senioriem. Performances būtība ir dalīties pieredzē, stāstot par baleta pasaules noslēpumiem, piemēram, dueta dejas principiem vai baleta pakloniem, informē festivāla pārstāve Madara Daudze.

Festivāla direktore Olga Žitluhina, kas ir šīs performances autore, vēlējās, lai šī performance būtu iekļauta starptautiskā baleta festivāla programmā, bet tā kā tas neizdevās, horeogrāfe nolēma, ka šī būs izdevība beidzot apvienot baleta mākslu ar laikmetīgo deju.

17.jūnijā plkst. 17.30 Saktas puķu tirdziņā performancē piedalās Zane Lieldidža-Kolbina, Aleksandrs Kolbins, Ramona Galkina un Markuss Zmolnigs, savukārt 18.jūnijā plkst. 17.30 priekšnesumu sniegs Sarma Rozenberga.

Vēl divas dienas skatītāji tiek aicināti apmeklēt festivāla izrādes, kuras piedāvā mākslinieki no tālām zemēm – ASV, Urugvajas, Itālijas, Ungārijas, Krievijas un Kipras.

17.jūnijā plkst. 19.00 Zirgu pastā (Dzirnavu ielā 46) ir iespēja noskatīties izrādi “¾ ūdens” apvienības “Dejas anatomija” (Latvija) izpildījumā, kā arī izrādi “Sit atkal”, ko piedāvās divi Ņujorkā dzīvojoši horeogrāfi - Levi Gonzaless (ASV) un Luciāna Ačugara (Urugvara). Abas izrādes ir pētījumi par kustību un tās pamatojumu. Pēc tam galerijā “Betanovuss” uz AB dambja plkst. 21.00 būs skatāma performance "Untitled" Ramonas Galkinas un Markusa Zmoelinga izpildījumā, ko pavadīs Gata Gagas dzīvā mūzika, bet pēc tam Jozefs Trefeli no Šveices un Ģūla Čerepešs no Ungārijas piedāvās izrādi "JINX 103", kas balstīta uz divu ļoti attālu valstu tautas mantojumu, kas kopā satiekas dejā. Caur kopīgu, rezonējošu ķermeņa perkusiju kustību vārdnīcu, kur pat paši vienkāršākie ritmi ir ļoti sarežģīti – ar plaukšķināšanu un sišanu, klikšķināšanu un blietēšanu viņi rada elpu aizraujošu, zibeņojoši ātru kāju deju.

Pēc izrādēm turpat uz AB dambja būs skatāmas Latvijas Kultūras akadēmijas un RISEBA studentu kopīgi veidotie dokumentālie portreti.

18.jūnijā Dailes teātrī pulksten 19.00 neparastu pieredzi piedāvās itāliešu horeogrāfs Stefano D'Anna kopā ar savu tēvu Džulio D'Anna izrādē "Parkin'son". 64 gadus vecs terapeits bez dejas pieredzes un 33 gadus vecs horeogrāfs ar saviem ķermeņiem prezentēs divus stāstus, sekojot tipiskai hronoloģijai, ko izmanto, stāstot par ievērojamiem cilvēkiem – izceļot brīžus un faktus, kas no svešinieku skatupunkta varētu šķist nesvarīgi, tomer šie brīži padara esamību neaizmirstamu.

Festivāls noslēgsies 18.jūnijā galerijā "Betanovuss" uz AB dambja pulksten 21.00 ar Krievijas un Kipras horeogrāfu darbiem. "Iguana Dance-theatre" no Krievijas izrādes "Stāža ciltskoks" tēma izriet no jautājuma, vai ir iespējams izveidot dejas izrādi, kā scenāriju izmantojot noteikto kārtību un pieredzi, kādā notiek darba stāža pensijas noformēšana. Kā pārliecināt birokrātus, ka cilvēks patiešām atbilst kategorijai "mākslinieki", ja viņš ir laikmetīgās dejas pārstāvis? Savukārt, izrāde Kipras horeogrāfes Evi Demetriu izrāde "Neparastās aizdomas" pētīs alkas pēc ideāla partnera un ideālām attiecībām, bailēm palikt vienam. Vienlaikus izrādes struktūrai dots papildu uzdevums – tai jābūt elastīgai un jāspēj mainīties atkarīgi no skatītāju reakcijas. Tādējādi izrāde uzdod jautājumu par robežu starp mākslinieku uz skatuves un skatītājiem.

Vairāk informācijas www.dance.lv. Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs, kā arī pirms izrādēm norises vietās.

Festivālu atbalsta Rīgas dome un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Foto : Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV