Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

LNMM izstāžu zāle Arsenāls aicina uz tikšanos ar mākslas zinātnieci no Ņujorkas Eleonoru Šturmu

Easyget.lv, 17.06.2013. 15:34

Ceturtdien, 27. jūnijā, plkst. 17.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) izstādē „Latviešu māksla trimdā” tiek rīkota lekcija-tikšanās ar pazīstamu mākslas zinātnieci no Ņujorkas (ASV) Eleonoru Šturmu, kura stāstīs par latviešu mākslu, kas tapusi ārpus dzimtenes robežām, informē muzeja opārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

Eleonora Šturma ir zīmīga personība mūsdienu Latvijas mākslas vēsturē. Vairāk nekā 50 gadus viņa ir dokumentējusi un cītīgi aprakstījusi latviešu mākslinieku izstādes Ņujorkā un tuvākajā apkārtnē. Viņa nepagurdama sekojusi daudzu gleznotāju, grafiķu un tēlnieku daiļradei, devusi saturīgus, objektīvus, kultūrvēsturiski nozīmīgus katra autora daiļrades izvērtējumus.

Ar Eleonoras Šturmas vērīgo skatījumu un lietpratīgajiem secinājumiem neklātienē lasītāji ir varējuši iepazīties rakstu krājumā „50 gadus mākslai pa pēdām”, ko sastādījis mākslas vēsturnieks Māris Brancis, un 2011. gadā izdevis apgāds „Mantojums”. Trimdas presē kopš 1960. gada mākslas zinātniece ir publicējusi neskaitāmus rakstus par māksliniekiem un izstāžu recenzijas, līdz ar to kļūstot par pašu zinošāko un pieredzes bagātāko trimdas mākslas pazinēju. Viņa rakstījusi gan par klasiķiem (Augusts Annuss, Erasts Šveics, Sigismunds Vidbergs), gan par tiem māksliniekiem, kuri sākuši skoloties Latvijas Mākslas akadēmijā un dažādās studijās (Mārtiņš Krūmiņš, Fridrihs Milts, Arnolds Treibergs, Eduards Dzenis, Alfrēds Krūkliņš). Tomēr visplašāk tikusi atspoguļota to laikabiedru, galvenokārt Ņujorkas mākslinieku, daiļrade, kuri izglītību ieguvuši trimdā (Anna Annusa-Hāgena, Voldemārs Avens, Gvido Brūveris, Vija Celmiņa, Daina Dagnija, Laimons Eglītis, Dagmāra Igale, Rolands Kaņeps, Valdis Kupris, Svens Lūkins, Ausma Matcate, Edvīns Strautmanis, Vilnis Strazdiņš, Raimonds Staprāns).

Eleonora Šturma (dz. Avena) dzimusi 1928. gadā Daugavpilī. 1944. gadā kopā ar ģimeni devās bēgļu gaitās uz Vāciju, kur 1949. gadā beigusi Neištates latviešu ģimnāziju. 1950. gadā ieceļojusi ASV, apprecējusies ar komponistu Arnoldu Šturmu. Mācījusies Džordža Pībodija (George Peabody) koledžā, Vanderbilta Universitātē un Tenesijas Universitātē Nešvilā. 1953. gadā pārcēlusies uz Ņujorku. 1958. gadā Ņujorkas pilsētas universitātes Hantera (Hunter) koledžā viņa ieguvusi bakalaura un 1960. gadā maģistra grādu tēlotājā mākslā un mākslas vēsturē. Pirmie raksti publicēti Amerikas latviešu avīzē „Laiks”, taču vērienīgākais devums nenoliedzami saistās ar daudzpusīgo žurnālu „Latvju Māksla” (1975–2006), kurā Eleonora Šturma bijusi gan autore, gan redakcijas kolēģijas locekle. 1987. gadā apbalvota ar Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) Kultūras fonda Goda balvu žurnālistikā.

Tikšanās ar Eleonoru Šturmu ļaus ieskatīties daudzveidīgajā, nākamgad jau 70 gadus ilgajā trimdas mākslas vēsturē, kas Latvijā vēl joprojām ir diezgan maz zināma. Kopā mēģināsim iedziļināties trimdas latviešu ieguldījuma daudzveidībā, izprast šī mantojuma vērtību un nozīmību tautas nacionālās identitātes saglabāšanai, aplūkojot to no visdažādākajiem aspektiem.

Aicināti visi interesenti! Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Ieeja bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV