Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Jāņa Akuratera muzejā atklāta izstāde „Četri gadi savā mājā”

Easyget.lv, 18.06.2013. 15:57

Jāņa Akuratera muzejā, Ojāra Vācieša ielā 6a atvērta izstāde „Četri gadi savā mājā”. Izstāde veltīta dzejnieka mājas astoņdesmitgadei.

„Akuraterā pamodās celtnieka gars,” – tā dzejnieka sieva Marija aprakstīja 1933. gada notikumus, kad vienas vasaras laikā pēc arhitekta Vernera Vitanda projekta tapa Akurateru ģimenes savrupmāja Torņakalnā.

Māja tapa ātri. Vasaras vidū kopā ar ģimeni, draugiem un amatniekiem tika nosvinēti Spāru svētki ar garu viesību galdu – apmēram tajā paša vietā, kur šobrīd atrodas veranda, kas atkal gaida savu restaurāciju un kurā šobrīd eksponēta mājas jubilejai veltītā izstāde. Par Spāru svētkiem liecina trīs saglabājušās fotogrāfijas.
1933. gada vēlā rudenī Akurateru ģimene jau ienāk uz dzīvi savā mājā, kurā pats dzejnieks paspēj nodzīvot tikai mūža pēdējos četrus gadus.

Izstāde „Četri gadi savā mājā” veidota kā ilūziju spēle – pie garā Spāru svētku galda šoreiz aicinātas tās personības un tēli, kas dzejniekam bija nozīmīgi viņa pēdējos četros mūža gados. Protams, starp tiem ir paši tuvākie cilvēki – sieva Marija Anna un meita Laima, draugi un bieži mājas viesi – dzejnieki Kārlis Skalbe un Kārlis Krūza un grāmatu izdevējs Jānis Roze. Pie galda sava vieta ir arī mājas arhitektam Verneram Vitandam, jaunajam māksliniekam Oskaram Kalējam, režisoram Jānim Zariņam, laikraksta „Jaunākās Ziņas” izdevējam Antonam Benjamiņam, dzejniekam Edvardam Virzam.

Viesu vidū ir arī daži cilvēki, ar kuriem dzejnieks savas dzīves laikā nav ticies, un tēli, par kuriem viņš daudz domājis. Tas ir lepnais un aizrautīgais 19. gadsimta latviešu tautas atmodas darbinieks Atis Kronvalds, par kuru Akuraters uzraksta lugu, tā ir teiksmainā Salome (mūža nogalē Akuraters pārrediģē savu Oskara Vailda lugas „Salome” tulkojumu). Pie svētku galda aicināti arī spāņu dzejnieks Federiko Garsija Lorka, Pāvests Pijs XI un Kārlis Ulmanis.

Un ja nu viņi visi būtu satikušies – par ko viņi runātu? Iespējams, sākotnēji jau katrs par sevi, par savu „sāpi”, par sev svarīgo. Un tad varbūt viņi apcerēto tos notikumus un idejas, kas viņus vieno un saista ar Jāni Akurateru... Atmiņu un ilūziju spēle...
Četri gadi savā mājā... Atvēlētais laiks bija īss, bet notikumiem un idejām bagāts...

Izstāde Akurateru mājas verandā būs apskatāma līdz 30. septembrim.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV