Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Jāņu naktī prom no asfalta...

Evita Bandere, 20.06.2013. 17:26

... gavilējiet lauku sētās, kalnos un mežmalēs!
Jāņu naktī prom no asfalta...

Aizmirstot par ikgadējiem ik uz soļa notiekošajiem tematiskajiem tirdziņiem, psihošanu lielveikalos un riepu dedzināšanu ugunskura vietā (Jāņu tradīciju zaimošanas galējā robeža, kas saglabājusies spilgtā atmiņā no bērnības), jūnija trešajā nedēļā viļus vai neviļus raisās pārdomas par 23. un 24. datuma mijas iespējami lietderīgāko, kulturālāko vai sev neierastāko pavadīšanas programmu.

Ilgus gadus šķita, ka īsti un latviski Jāņu tradīciju mēs neesam prasmīgi turpināt. Ar "tradīciju" es domāju sanākšanas prieku pie ugunskura brīvā dabā - kalna galā, jūras krastā (tajā jūras līnijas posmā, kur ugunskura iedegšana likumīgi ļauta) vai vismaz sētmalē radu vai paziņu lauku mājās. Pirms gada bija patiesa laime būt kopā ar jāņubērniem vienā no Latvijas dižsaimnieku sētām. Meijas, vainagi, mājas un sētas izpušķošana, ugunskura vietas iekārtošana, vēlāk vakarā – dziesmu un bungu un tauru skaņu pavadīts rituāls gājiens kalnā, ugunskura iedegšana, saprātīgi lietots miestiņš un uzkodas, tautas mūzikas tradīcijās sakņotas dziesmas pie ugunskura, saules sagaidīšana – aktivitātes, ko saimnieks uzticēja pilsētniekiem un kam ļāvāmies paši, nespējot iebilst pret dabas iedarbību un noslāpēt sevī latvisko latvieti. Ja vien iespējams, izbēdziet ārpus urbānās vides vismaz uz vienu nakti!

Vasaras saulgrieži, kas ziemeļu puslodē iekrīt 20., 21. vai 22. jūnijā un iezīmē astronomiskās vasaras sākumu, ik gadu vilina ar maģiskiem rituāliem, īpašu ēdienkarti un kultūras programmu. Par pēdējo – plašāk, pāris ieteikumos vēršot uzmanību sarīkojumiem, kas izziņotās programmas ziņā sola burvīgu atkalredzēšanos mūzikā, varētu būt vistuvāk tam, kā svētkus svinēja mūsu senči, vai kalpot par ieganstu vismaz gada īsākajā naktī turēties tālāk no asfalta.

20. jūnijā Nabaklab Saulgriežu koncertā uzstāsies folkloras grupa Laiksne. Dienu vēlāk otrajā Saulgriežu koncertā klubā uz skatuves atgriezīsies turpat pirms gada koncertējusī grupa Ēnu kaleidoskops un apvienība Dūmu zārka zēni (grupas Tesa dalībnieku blakusprojekts).

22. un 23. jūnijā bijušā Cēsu rajona Drustu un Raunas ciemos gaidāms kultūras un lauksaimniecības festivāls "Rodam Raunas novadā". Festivālu sestdien Drustu ciema Ozolkalnā pie Krogus ezera atklās "Klusās mūzikas koncerts". Svētdien Raunas ciema pilsdrupu estrādē notiks festivāla otrais – "Skaļās mūzikas koncerts". Tajā klausītāju baudījumam uzstāsies grupa Sīpoli.

23. jūnijā Latvijas Universitātes sporta un atpūtas kompleksā „Ratnieki” gaidāma latviskās tradīcijās ieturēta Jāņu nakts lauku sētā. Turpretim Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā Jāņus svinēs indiešu noskaņās, mākslu savienojot ar tradīcijām un rituāliem. Tautiskās noskaņās Jāņu naktī jau tradicionāli aizvadīs Dzegužkalnā, kur kopā ar Jāņu māti un Jāņu tēvu, grupām Iļģi un Auļi, Rīgas Danču klubu un citiem varēs iepazīt Līgo tradīcijas un rituālus.

Muzikāli izmeklēts sarīkojums solās būt viena no grupu Gaujarts un Manta dalībnieku lauku mājām, bet par to vairāk meklējiet facebook.com un gaidiet namatēva apceptu!

Praktisks padoms. Tiem, kuri nolēmuši Jāņu naktī ne vien dziedāt, bet arī diet, tostarp lekt pāri ugunkuram, iesaku izvairīties no sintētiskajām zeķēm. Citādāk var gadīties, kā tam iereibušajam čalim manā bērnībā, kurš leca pāri melniem dūmiem degošai riepai. Iztēle šo pasākumu pavērš baisāku, kā tas noritēja patiesībā, tomēr būt piesardzīgam ar uguni un alkoholu nekad nav par daudz.

Foto: Gavilējiet kalnos un mežos! Foto (c) Pablo Andrés Rivero

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV