Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

LNVM darbinieki turpina glābt krājumu

LETA, 21.06.2013. 17:10

Lai turpinātu glābt vērtīgos muzeja priekšmetus, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) darbinieki jau atkal ir ielaisti muzeja telpās, kas pēc naktī Rīgas pilī notikušā ugunsgrēka ir pilnas ar ūdeni.
LNVM darbinieki turpina glābt krājumu

LNVM direktora vietniece krājuma darbā Anita Meinarte aģentūrai LETA sacīja, ka muzejā Izstāžu zālē nesen tika atklāta izstāde "100 Latvijas vēstures relikvijas", kuras eksponāti jau nakts laikā ar ugunsdzēsēju palīdzību tikuši pārvietoti uz citām telpām, lai pēc iespējas mazāk ciestu šie unikālie priekšmeti.

"No iespējamā ļaunuma ir noticis labākais. Naktī Rīgas pilī bija briesmīgs ugunsgrēks, un tas varēja pārmesties arī uz to mājas jumta daļu, kurā atrodas muzejs, taču par laimi tā tas nenotika. No tiešas ugunsnelaimes muzeja darbi nav cietuši, taču daudzas muzeja telpas pēc ugunsgrēka dzēšanas ir salietas ar ūdeni. Atsevišķas glabātuves ir cietušas vairāk," sacīja Meinarte.

Patlaban visi muzeja darbinieki, tajā skaitā restauratori, ir iesaistījušies, lai no salijušajām telpām vērtīgos darbus nogādātu uz sausām telpām. Muzeja pārstāve akcentēja, ka tas būs laikietilpīgs darbs, taču visi darbinieki dara visu iespējamo, lai glābtu neglābjamo.

Restauratori strādā, un aplēses, kādi varētu būt zaudējumi, patlaban vēl nav zināmas.

Meinarte skaidroja, ka muzeja kolekcija nav apdrošināta, jo tādiem mērķiem Latvijai nav naudas. "Situācija ir slikta, bet mēs strādājam operatīvi, lai mazinātu un novērstu zaudējumus," piebilda LNVM direktora vietniece krājuma darbā.

Viņa pauž pateicību ugunsdzēsējiem, kuri Izstāžu zālē nakts laikā no sienām palīdzēja nocelt un uz drošākām telpām pārvietot izstādes unikālos priekšmetus, jo pretējā gadījumā tas viss būtu ļoti bojāts, jo pa sienām aumaļām gāzās ūdens.

Kā ziņots, vakar vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, ko pēc vairāk nekā piecu stundu aktīva darba izdevies lokalizēt ap plkst.4. Nopostīta ap 3200 kvadrātmetru liela platība.

Vislielāko postu liesmas nodarījušas pils jumtam, jumta konstrukcijām un bēniņiem - šīs ēkas daļas izdegušas 2400 kvadrātmetru platībā. Uguns postījusi arī ceturto jeb augšējo pils korpusa stāvu 600 kvadrātmetru platībā, bet trešajā stāvā izdeguši 200 kvadrātmetri. Ugunsgrēkā cietušas gandrīz visas lielākās Rīgas pils zāles.

Rīgas pils patlaban tiek remontēta, tikmēr Valsts prezidenta kanceleja ir pārcelta uz Melngalvju namu. Rekonstrukcijas un restaurācijas darbu pirmo kārtu veic pilnsabiedrība "SBRE", kas ir būvniecības kompāniju "Re&Re" un "Skonto būve" apvienība. Tehniskā projekta autors ir pilnsabiedrība "Pils Projekts", bet galvenais arhitekts - Artūrs Lapiņš. Būvuzraudzību veic SIA "Būvalts".

Foto: Edijs Pālens/LETA

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV