Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Šonedēļ sākas mākslas festivāls Cēsis 2013

Easyget.lv, 25.06.2013. 18:28 | komentāri (1)

Piektdien, 28. jūnijā, tiks atklāts Mākslas festivāls “Cēsis 2013”, kas savas ieskaņas pirmajās trīs dienās piedāvā apmeklēt trīs koncertus, trīs izstādes, performanci, teātra izrādi un kino seansu.
Šonedēļ sākas mākslas festivāls Cēsis 2013

Atklāšanas dienā, 28. jūnijā, pl. 19.30 Festivāla zālē Cēsu sporta kompleksā būs Latvijas Radio kora vadītāja Sigvarda Kļavas un režisora Roberta Rubīna veidots multimediāls uzvedums “Latvijas Radio koris, Keidžs un laiks”, kur provokatīvā kārtā savienotas atšķirīgas lietas, kas galu galā tomēr izrādās nepavisam ne tik atšķirīgas - Keidžs un Hārdijs Lediņš. No tehniskā viedokļa šī uzveduma pamatā būs attēla un skaņas attiecību risinājuma meklējumi. Attēla klātbūtne būs jaušama gan gaismu spēlēs, gan videprojekcijās. Skaņa eksponēsies gan dzīvā atskaņojumā, gan fonogrammā.

29. jūnijā pl. 20.00 Festivāla zālē Cēsu sporta kompleksā notiks koncerts “Ksenija Sidorova un Sinfonietta Rīga”. Koncertā dzirdēsim Londonās dzīvojošās Latvijas akordeona spēles virtuozes Ksenijas Sidorovas emocionāli aizraujošo spēli, bet šī Sinfonietta Rīga jaunā koncertprogramma, kas tapusi par godu Cēsu mākslas festivālam, dos iespēja novērtēt arī plaukstošo diriģēšanas talantu Jāni Liepiņu. Jaunais maestro ar Sinfonietta Rīga jau agrāk sadarbojies, taču šī būs viņa pilnā pilnmetrāžas programma. Pēc koncerta notiks Ksenijas Sidorovas solo diska "Fairy Tale" prezentācija.

30. jūnijā pl. 17.00 Cēsu pils parka brīvdabas estrādē koncertā “Raimonds Pauls un itāļu kinomūzika”. Koncertā ar pašu autoru pie klavierēm skanēs vairākas Paula dziesmas, kas sekmīgi iemiesojušās Latvijas Nacionālās operas solistes Ilonas Bageles un jaunā dziedātāja Daumanta Kalniņa balsīs. Paula smeldzīgā melodija no TV seriāla “Ilgais ceļš kāpās” idejiski savienos koncerta otro daļu ar pirmo, kurā skanēs Nino Rotas kinomelodijas.

Jāuzsver, ka īpaša loma šai koncertā būs profesionālajam pūtēju orķestrim “Rīga”, kura skanējums pēdējos gados ieguvis jaunu elpu un tā sniegums pelnīti novērtēts ar nominācijām Lielajai mūzikas balvai 2010 kategorijā “Gada muzikālā vienība” un laikraksta “Diena” gada balvai kultūrā 2011 par sezonas atklāšanas koncertu “Vestards Šimkus spēlē Gēršvinu”. 2012. gadā par 40 gadu jubilejas koncertu “Mūzika iedvesmai” PPO “Rīga” saņēma LTV1 raidījuma “100 g kultūras” gada balvu “Kilograms kultūras”.

Atklāšanas dienā, 28. jūnijā, tiks atklātas visas trīs festivāla izstādes un tās būs atvērtas līdz 24:00.

Starptautiska laikmetīgās mākslas izstāde „Vasaras lasījumi” ir mākslas darbi, kurus vieno centieni notvert fikcijas un dokumentalitātes izpausmes, nospraust vai nojaukt robežas starp izdomājumu un īstenību. Tas ir pētījums par laikmetīgās mākslas mijiedarbību ar literatūru, teātri un kino. Izstādes darbi kopā veido tādu kā „vasaras literatūras sarakstu”, tā izstādes koncepciju skaidro tās kurators Ķēstutis Kuizins (Lietuva). Jāpiebilst, ka Kuizins ir Viļņas Laikmetīgās mākslas centra CAC vadītājs.

Šogad izstādē piedalās 17 mākslinieki no desmit valstīm.

Izstādes atklāšanas dienā 28. jūnijā pl.18:30 viesnīcas “Kolonna” terasē notiks igauņu māklinieces Krētas Jūrakas performance „Runa pēc scenārija”, kurā tiks iesaistīti arī skatītāji, piedāvājot viņiem lasīt priekšā rakstītus dialogus.

Izstādes “Karlīna Vītoliņa. portreti” teju septiņdesmit melnbalti lielformāta portreti, kas skatāmi kādreizējās Cēsu Tipogrāfijas ražošanas zālē, visizteiksmīgāk ilustrēs Karlīnas pārliecību, ka fotogrāfijā būtiskākais ir mirkļa šķietamā atspoguļošana un fokusēšanās uz esību konkrētajā laikā un telpā. Karlīna Vītoliņa (1982) Latvijas foto ainā ir vēl nosacīta jaunpienācēja. Lai arī viņas uzņemtie attēli bieži publicēti vietējos stila žurnālos, bet pirmā personālizstāde vienmēr satur intrigu, kuru tik patīkami izzināt. Izstādes kuratore ir Daiga Rudzāte.

Izstāde „Bezdibenis. Visvaldis Ziediņš” skatītājus iepazīstinās ar iepriekš vēl neeksponētiem mākslinieka darbiem – īpašu uzmanību pievēršot darbiem uz papīra un dabas materiālu studijām.

„Patiešām bezdibenis! Labsajūta! Dzīvība! Kas tik no šī bezdibeņa neiznirst? Gan Aleksandrs no Maķedonijas, gan Aristotelis… gan tirāni, gan pravieši, gan… Patiešām neizmērojams bezdibenis!” Šāds paraksts atrodams uz vienas no Visvalža Ziediņa 1974. gada zīmējumu sērijas lapām, kas spēlējas ap sievietes klēpi. Te tas atveras kā ainava, te – sarūk savā fizioloģiskajā konkrētībā. Ap šo pašu laiku viņš rada darbus, kuros arī falli lien laukā no zemes līdzīgi kā sēnes. Izstādes darbos seksualitāte ir kā dabas sastāvdaļa un tās metafora.

Izstādes kuratore ir Ieva Kalniņa. Izstādes iekārtotāja – Sarmīte Māliņa. Izstādi organizē Ivonna Veiherte un Galerija 21, bet atbalsta Dina un Jānis Zuzāni.

Visas festivāla izstādes būs skatāmas līdz 31.jūlijam.

Šogad festivāls pirmo reizi piedāvās „ekskursijas mākslas teritorijā”- iespēju nedēļas nogalēs gida vadībā apskatīt vizuālās mākslas ekspozīciju.

29. jūlijā pl. 17:00 Cēsu pils klētī būs skatāms Latvijas Nacionālā teātra iestudējums – Daniila Harmsa “Vecene”. Ņemot vērā skatītāju lielo interesi, festivāls izziņojis papildizrādi šim iestudējumam - un tā notiks 30. jūnijā 14:00.

Savukārt 30. jūnijā pl.22:00 Cēsu pils pagalmā tiks atklāta Valentīnas Freimanes britu kino klasikas izlase, izrādot V. Freimanes ievadlekciju un režisora Aleksandra Kordas vēsturisko komēdiju “Henrija VIII privātā dzīve”, kas stāsta par karaļa Henrija VIII valdīšanu un viņa daudzajām laulībām. Filmai bija lieli starptautiski panākumi, kas padarīja ungāru Aleksandru Kordu par sava laika vadošo britu režisoru, bet titullomas tēlotāju Čārlzu Loutonu – par pirmā lieluma zvaigzni.

“Pateicoties pastāvīgajiem atbalstītājiem – SEB bankai, “Latvijas Mobilais Telefons” un SIA “Alfor”, kā arī Eiropas fonda “Kultūra 2007 – 2013”, valsts un pašvaldības līdzfinansējumam varam piedāvāt demokrātiskas biļešu cenas uz augstvērtīgiem notikumiem vienā no skaistākajām Latvijas pilsētām,” uzsvēra festivāla direktors Juris Žagars.

Biļešu cenas uz festivāla notikumiem ir robežās no 3 līdz ir 15 latiem, turklāt studentiem, skolēniem un pensionāriem kā allaž piedāvājam 50 % atlaidi.

Uzklausot vairākkārtējus Festivāla pastāvīgo apmeklētāju ierosinājumus, šogad tiek piedāvāti divi dažādi abonementi uz festivāla notikumiem. Abonementa iegāde nozīmē īpaši pievilcīgas cenas tiem, kas apmeklē vairākus Festivāla notikumus. Abonementus varēs iegādāties tikai līdz 29. jūnijam.

Plašāka informācija: www.cesufestivals.lv

Foto: Ksenija Sirdorova. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV