Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Homo Novus izrādes notiks arī mežā, dzīvoklī, aizmirstās vietās pilsētā

Easyget.lv, 28.06.2013. 14:19

Starptautiskais Jaunā teātra festivāls Homo Novus piedāvās vērienīgu viesizrāžu programmu, izrāžu programmu "Pilsēta un daba" un festivāla desmitgadei veltītu 11 vietējo mākslinieku jaundarbu kolekciju
Homo Novus izrādes notiks arī mežā, dzīvoklī, aizmirstās vietās pilsētā

No 2. līdz 8. septembrim Rīgā notiks jau desmitais Starptautiskais Jaunā teātra festivāls Homo Novus, piedāvājot vērienīgu viesizrāžu programmu, izrāžu programmu "Pilsēta un daba" un festivāla desmitgadei veltītu 11 vietējo mākslinieku jaundarbu kolekciju "Pēdējā humānā telpa", vēsta festivāla rīkotāji. Šogad festivāls aptvers plašu pilsētas teritoriju, aicinot uz izrādēm mežā, dzīvoklī, dzīvās un aizmirstās vietās pilsētas centrā un nomalēs.

Starptautiskā Jaunā teātra festivāla Homo Novus programma:

 

Pēdējā humānā telpa/ Cēsniece, Jarovojs, Krilovs, mareunrol's, Meikšāns, Nastavševs, Nomadi, Pormale, umka.lv, Sīlis, Suhanovs

2., 3., 4., 6., 7., 8. septembrī plkst. 17:00-21:00 Kristiāna Kārļa Kristapa fon Strīka savrupnamā
Atzīmējot festivāla desmitgadi, sadarbībai ar mūsējiem veltīta īpaša programma, kurā ar jauniem neliela formāta iestudējumiem, instalācijām vai akcijām piedalās vienpadsmit dažādu jomu mākslinieki. Jaundarbu kolekcija ir balstīta britu teātra zinātnieka Alana Rīda atziņā par “teātri kā pēdējo humāno telpu” un strukturēta kā laikā un telpā vienots notikums.
Savā grāmatā “Teātris, intimitāte un satikšanās” (Theatre, Intimacy & Engagement, Alan Read, New York, 2008) Alans Rīds raksta: “Pēdējā humānā telpa iezīmē vietu un mirkli, kurā cilvēks apzinās savu eventuālo izzušanu. Teātris kā pēdējā humānā telpa, tieši pretēji, uzasina izjūtu, ka esam dzīvi. Tā ir telpa, kurā cilvēks apzinās savu atšķirību no pārējiem dzīvniekiem, jo spēj vēlreiz pieredzēt bērnību, vienoties kopīgā kontrolētā un nepārtrauktā elpā un piedzīvot estētisku vilšanos.”
Rīda teiktais cieši sasaucas ar to, ko ne viens vien skatītājs un mākslinieks ir piedzīvojis Homo Novus izrādēs, bet plašāk – ar cilvēcības kodu, kas atslēdz citas šīgada festivāla izrādes.
Detalizēta “Pēdējās humānās telpas” programma tiks publicēta augustā.
Biļetes cena - 7 un 5* lati.

Par Dieva dēla sejas koncepciju/ Romeo Kasteluči / Socìetas Raffaello Sanzio

2., 3. septembrī plkst. 20:00 Latvijas Nacionālajā teātrī
Izrādē “Par Dieva dēla sejas koncepciju” itāļu mākslinieks Romeo Kasteluči pievēršas Rietumu kultūras ikonai Jēzum Kristum. Izrādes centrā ir Renesanses mākslinieka Antonello de Mesinas gleznotā Jēzus skatiens, kas vēro hiper-reālistisku epizodi uz skatuves. Tur dēls aprūpē slimo tēvu, kas pats vairs nespēj kontrolēt savu ķermeni. Monotonā darbību secība, kas norit teju pilnīgā klusumā, ir divu vistuvāko cilvēku saruna, pilna nevarības, mīlestības, līdzjūtības, dusmu, cieņas un pazemojuma. Laikam ritot, katrs dēla pieskāriens tēvam iegūst aizvien dziļāku nozīmi.
Jēzus vēro arī ikvienu no mums, zālē sēdošajiem. “Skatītājiem ir sajūta, ka viņa izteiksme nepārtraukti mainās. Tomēr tā nav tiesa. Patiesībā tas ir skatītājs, kas mainās brīdī, kad sāk ielūkoties pats sevī”, tā Kasteluči. Šī dziļas cilvēcības caurstrāvotā izrāde ir oda līdzjūtībai, meditācija par mākslas dievišķo spēku, mūsu baiļu, bezspēcības un ticības pārbaudījums. Šī, iespējams, ir Romeo Kasteluči personiskākā saruna ar Dievu.
Biļetes cena - 10 un 7* lati.

Naida radio/ Milo Rau / International Institute of Political Murder

3. septembrī plkst. 18:00 un 4. septembrī plkst. 19:00 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā
“Naida radio” rekonstruē nepilnas divas stundas garu Ruandas galvaspilsētas Kigali radio stacijas Radio-Télévision Libre des Mille Collines pārraidi 1994. gadā. Pēc formāta tā nedaudz līdzinās mūsu LR1 “Pēcpusdienai” – mūzika, ziņas, aktualitātes, sarunas studijā, klausītāju zvani. Tikai pārraide, kas atdzīvināta izrādē, notiek Ruandas genocīda laikā, kad trīs mēnešos valstī tika nogalināts vairāk nekā pusmiljons tutsi cilts piederīgo, kā arī mērenie huti. Starptautiskā sabiedrība genocīdu nenovērsa un arī neapstādināja, līdz tas izbeidzās pats.
RTLM studijā – visnotaļ patīkami pārraides vadītāji, tā laika Rietumu un afrikāņu hiti, politiskās, laika un sporta ziņas un visam pa vidu – musināšana uz rasistisku nogalināšanu. Studijā neticami dabiski sadzīvo akls naids un radio dīdžejiem tik raksturīgā viegli rotaļīgā intonācija. Informatīva rakstura paziņojumi par to, kur var atrast un nogalināt kārtējo “tarakānu bandu” (genocīda laikā tutsi ļaudis saukāja par tarakāniem), mijas ar nevērīgu tērzēšanu, smiekliem, alu un cigareti.
Tas, ko mēs redzam uz skatuves, ir patiesība. Visi varoņi ir reāli, katrs vārds ir pateikts, ikviena dziesma – atskaņota precīzi tajā ētera minūtē stiklotajā radio studijā, no kuras koordinēja šaušalīgo noziegumu pret cilvēci.
Izrādes unikalitāte slēpjas detaļu precizitātē un skrupulozajā izpētē, kas veikta Kigali radio arhīvos un tiesas materiālos (visi radio pārraides veidotāji ir tiesāti Ruandas tribunālā). Tomēr izrādes lielākais spēks ir tajā, ka režisors Milo Rau apzināti atsakās runāt par vainīgajiem un upuriem. Pašam saglabājot neitrālu pozīciju, viņš atstāsta konkrētu notikumu, kura sekas joprojām ir jūtamas, aicinot saprast, ka tā nav pagātne. Šie konflikti vienmēr ir līdzās un vienmēr atgriezīsies.
Biļetes cena - 7 un 5* lati.

Kuratoru izrāde/ Tea Tupajiča, Petra Zanki

3. septembrī 21:00 Jaunā Rīgas teātra mazajā zālē
“Kuratoru izrādē” piedalās vairāku starptautisku teātra festivālu veidotāji – cilvēki, kam ir reta, bet ļoti interesanta profesija – viņi daudz ceļo, daudz skatās izrādes un galu galā izlemj, kuriem māksliniekiem dot iespēju, kādas izrādes piedāvāt skatītājiem. “Kuratoru izrādē” viņi ir uz skatuves, lai, no vienas puses, paši uz savas ādas izbaudītu izrādes situāciju un, no otras puses, dalītos pārdomās par mākslas dzīvotspēju un misiju šodien. Neierastie apstākļi tās dalībniekiem ir satraucoši, bet izrādes veidotāju uzstādījums – tiesāt mākslu par to, ka tā nav izglābusi pasauli, raisa aizkustinoši patiesus viedokļus un atziņas. Rīgas izrādē redzēsim Tallinas neatkarīgās skatuves Kanuti Gildi Saal vadītāju un Baltoscandal festivāla kuratoru Prītu Raudu, divu Norvēģijas laikmetīgā teātra centru – Avantgarden Tronheimā un BIT Teatergarasjen Bergenā – vadītājus Pēru Ananaisenu un Svenu Birkelandu, Performance Space 122 direktoru Vallejo Gantneru no Ņujorkas, vācu dramaturgu un teātra biennāles Impulse kuratoru Florianu Malcaheru, kā arī Homo Novus direktori Gundegu Laiviņu.
Biļetes cena - 7 un 5* lati.

Zudušie dārzi/ Umpfenbaha, Neiburga, Bekičs, Zajančkauska

3., 4. septembrī plkst. 17:00 - 19:00, 7., 8. septembrī plkst. 12:00 - 14:00, vieta tiks precizēta / Izrāde brīvā dabā
Pēc vizītes Rīgā 2012. gada rudenī vācu režisores Kristīnes Umpfenbahas atmiņā palika viesošanās mazdārziņu kooperatīvos “Cementnieks” un “Kumelīte”. Tie atrodas teritorijās, kas pieder Rīgas brīvostai un kur plānots attīstīt ostas darbību. “Zudušie dārzi” ir izrāde – instalācija par Rīgas mazdārziņu fenomenu un tā vietu pilsētas attīstības scenārijā. Īpašas izpētes vērtas māksliniecei šķiet vietas, kurās šī dzīvā lokālā aktivitāte upurēta par labu dažādiem attīstības projektiem, kas sakņojas globālo biznesu struktūrās. Balstoties rīdzinieku liecībās un pašu izpētē, Kristīne Umpfenbaha sadarbībā ar scenogrāfu Rūdolfu Bekiču, video mākslinieci Katrīnu Neiburgu un kuratori Zani Zajančkausku pilsētas centrā rekonstruēs zudušos dārzus, veidos audio vizuālu instalāciju ar rīdzinieku stāstiem un atmiņām un iestudēs dokumentālu izrādi ar Rīgas dārznieku piedalīšanos.
Biļetes cena - 7 un 5* lati.

Mental/ the vacuum cleaner

3., 4., 6., 7. septembrī plkst. 17:00 dzīvoklī Miera ielā 89, Rīgā
Metropolitēna policija viņu sauc par vietējo ekstrēmistu. Saskaņā ar Nacionālo Veselības dienestu viņš atrodas vispārējā trauksmes stāvoklī un sirgst ar personības traucējumiem. “Reāls drauds mūsu likumīgo biznesu drošai funkcionēšanai”, tā kāds par viņu izteicies Karaliskajā Tiesā.
Viņš pats dod priekšroku terminam “trakais”.
Pēc desmit gadu ilgas psihiatriskās klīnikas pacienta pieredzes un atrašanās ārpus likuma, mākslinieks un aktīvists the vacuum cleaner ir radījis autobiogrāfisku izrādi, kurā izstāsta mums savu dzīvi ar slimnīcas izrakstu un policijas failu starpniecību, kas savākti, pateicoties Datu aizsardzības likumam.
“the vacuum cleaner ir viens no šībrīža nozīmīgākajiem un saistošākajiem māksliniekiem Lielbritānijā. Viņa darbi pilnībā nojauc robežu starp mākslinieku un skatītāju, performanci un politiku, tie ne tikai liek raudzīties pasaulē citām acīm, bet ierosina reālas sociālas, kultūras un politiskas pārmaiņas”, Luisa Keidena, Live Art Development Agency.
Izrāde nav piemērota cilvēkiem, kas jaunāki par 16 gadiem.
Biļetes cena - 7 un 5* lati.

Nakts ceļotājs/ Fiksdāla, Langarda, Bekere

4., 6. septembrī plkst. 19:30 mežā/ izrāde brīvā dabā; izrādes vietā var nokļūt tikai ar festivāla organizētu autobusu. Izbraukšana 19:30 no Strēlnieku laukuma. Brauciens iekļauts biļetes cenā.
Šī ir akustiska izrāde, kurā vienīgais gaismas avots ir saule, skaņu rada vēja šalkoņa koku galotnēs, putnu un cilvēku balsis, bet scenogrāfija ir mežs, kas plešas visapkārt. ‘Nakts ceļotājs’ ir pārgājiens, koncerts, dejas rituāls un kopīgs piedzīvojums, kas sākas saulrietā un ieved skatītājus naktī meža biezoknī. Mūsu pavadoņi šajā ceļojumā ir dīvaini instrumenti, neredzams koris, koki un meža gari. Jaunā norvēģu horeogrāfe Ingri Fiksdāla uzlūko dabu no animisma viedokļa, kur mīt gan dziedinoši, gan destruktīvi spēki. Mitoloģija šeit sastopas ar mūsdienu pasauli, realitāte saplūst ar nojausmu, dāvājot neaizmirstamu pieredzi.
brut Wien mākslinieciskais vadītājs Tomass Franks par izrādi saka: “Tas ir ceļojums uz dvēseles tumšo pusi, iztiekot bez narkotikām.”
Šī ir izrāde brīvā dabā, kas sākas ar nelielu pārgājienu. Lūdzam saģērbties piemēroti.
Biļetes cena - 7 un 5* lati.

Serža efekts/ Filips Kens / Vivarium Studio

6. septembrī plkst. 19:00 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā
Katru svētdienas vakaru Seržs ielūdz pie sevis draugus, lai iepriecinātu viņus ar paša izgudrotiem un ļoti rūpīgi sagatavotiem trikiem. Mazās izrādes, kas ilgst tikai pāris minūtes, runā par teātra būtību. Tās parāda, kā visvienkāršākās lietas un pieticīgākie žesti var radīt brīnumu. “Serža efekts” ir aizkustinošs un asprātīgs veltījums cilvēka izdomai un radošajam impulsam. “Serža pasaule var šķist maza, viņa rituāli – vienkārši, bet viņš liks jums mīlēt pasauli mazliet stiprāk”, par izrādi raksta prese. “Serža efekts” ir viena no Vivarium Studio vispazīstamākajām izrādēm, kas iepriecinājusi skatītājus jau 20 pasaules valstīs.
Biļetes cena - 7 un 5* lati.

Lupatās/ Gandini Juggling

7. septembrī plkst. 19:00 Ziemeļblāzmas pils parkā, plkst. 22:00 Vērmanes dārza estrādē
Virtuozās britu žonglieru apvienības Gandini Juggling izrādi ir iedvesmojusi pasaulslavenā dejas leģenda, horeogrāfe Pīna Bauša. Deviņi žonglieri, astoņdesmit āboli un tējas servīzes kopā uzbur nostaļģijas pilnas mēmās ainas, kas liek domāt par cilvēciskiem konfliktiem, neatrisināmām attiecībām un angļu tējas dzeršanas rituālu. Izrāde, kurā visai sarežģīto žonglēšanas partitūru caurvij citāti no Baušas horeogrāfijām, sniedz milzum daudz prieka un arī mazliet nemiera, jo mākslinieki izrādē apspēlē neizdošanās tēmu, tādēļ bumbiņas, precīzāk, āboli, aizdomīgi bieži krīt ārā viņu rokām.
Šī tehniskas meistarības un teatralitātes caurvītā izrāde skaistajā Ziemeļblāzmas parkā un Vērmanes dārzā aicina visus svinēt desmito Homo Novus.
Ieeja bez maksas.

Tukšā zeme/ Lote van den Berga, Gvido Klēns / Compagnie Dakar

6., 7. septembrī plkst. 17:00, vieta tiks precizēta
Vīrietis nokrīt miris. Neviens nereaģē. Pūš vējš. Garām pabrauc vilciens. Ir sajūta, ka mēs skatāmies kādu dabas pārraidi. Lauva nogalina zebru, pārlaižas putns.
Šis ir stāsts par cilvēkiem, kas ir iestrēguši, pamesti, aizmirsti, kas atrodas nomalē. Viņi atgādina ielas suņus, kas ir pakļāvušies izdzīvošanas likumiem un beiguši cīnīties.
Izrādes pamatā ir Džona Maksvela Kutzē darbi, bet tajā netiek pateikts neviens vārds. Izrāde ir kā filma, fotogrāfija, ainava, pilna vientulības, vardarbības, bezcerības un poēzijas. Pilna nežēlības, kurai nav ne cēloņu, ne seku. Šis ir stāsts, kas neved nekur. Šī ir izrāde, kuru gribas apskaut un samīļot.
Režisore Lote van den Berga par izrādi saka: “Mēs redzam cilvēkus, kas dzīvo, nepretojoties. Cilvēkus, kas nokrīt, kad pienācis viņu laiks. Cilvēkus, kas pārstājuši cīnīties. Cilvēkus, kas vairs nesargā dzīves vērtību. Varbūt, ka mūsu lielākās bailes nav bailes no nāves, bet bailes zaudēt dzīves vērtību. Šīs bailes ir taustāmas, tās neapvaino un nenicina, bet sniedz komfortu. Es jūtos tāpat, kā jūs. Es dzīvoju tāpat, kā jūs. Es miršu tāpat, kā jūs. Mēs esam paradoksa slazdā. Lai uzdrošinātos dzīvot, mums ir jāieskatās tieši acīs mūsu bailēm no nāves.”
Biļetes cena - 7 un 5* lati.

Fake For Gun No You | All!/ Kinkaleri

7., 8. septembrī plkst. 15:00, vieta tiks precizēta
Izstiepta roka – A. Roka uz pleca – B. Roka virs galvas – C. Aplis ar galvu – D.
Kinkaleri izrāde sākas ar alfabētu, sniedzot instrukcijas izrādes lasīšanai, bet visai drīz top skaidrs, ka žestu valodas atšifrēšana norāda uz ko citu.
Itāļu mākslinieku izrāde ir veltījums amerikāņu bītņiku paaudzes rakstniekam Viljamam S. Barouzam un ir kā vingrinājums valodas apziņas, tās spēka un gara brīvības pārbaudei. “Izrāde ir par to, ko mums iemācīja V.S. Barouzs: būt brīvam pat tad, kad tiec spīdzināts,” saka Kinkaleri. Tā ir izrāde par iekšējās kārtības regulēta ķermeņa nepieciešamību sacelties un lauzt attiecību shematiskumu, līdzīgi kā to var izdarīt ar valodu.
Tomēr izrādē nav ne miņas no smaguma vai izmisuma, kas varētu pavadīt nebrīves stāvokli. Tā ir dzīva, elpojoša, uzlādēta. Dejotāji kustas impulsīvi un nepiespiesti, tomēr viņu vieglums izstaro arī skaistu neparedzamību un iekšējo trauksmi.
Fake For Gun No You ir kārtējais projekts Kinkaleri darbu sērijā All! (Viss!), kurā jau tapušas astoņas izrādes.
Biļetes cena - 7 un 5* lati.

Purva klubs/ Filips Kens / Vivarium Studio

8. septembrī plkst. 20:00 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā
Šogad Filipa Kena un viņa domubiedru apvienība Vivarium Studio svin desmito dzimšanas dienu. Tam par godu ir radīta jauna izrāde, kurā piedalās visi Vivarium Studio biedri, kā arī tālos un tuvos ceļojumos satikti draugi. Kopā ar kamerorķestri šī daudzbalsīgā kompānija ir metusies jaunā piedzīvojumā – izrādē, kas ignorē ierastos teātra likumus un rada savu īpatno universu, kurā sadzīvo sapņi un realitāte, mūzika un valoda, dūmi un gaisma, vientulība un kopība. Tā ir pasaule, kurā mūsu ierastie ikdienas rituāli pārvēršās mazās ceremonijās.
“Purva klubs” ir urbāna pasaka, kas notiek nedabiski mierīgā vidē – purvā, ko apdzīvo neparastas būtnes, dzīvnieki, kukaiņi un skaņas. Ir palikusi tikai viena celtne – kultūras nams, kas pilna ar rezidējošiem māksliniekiem – ļaudīm no Polijas un Islandes, kamerorķestra mūziķiem un citiem. Nama saimnieks un kurators ir vecs, kluss vīrs. Kā jau tas nereti notiek, arī šo vietu apdraud pašvaldības attīstības plāni, kas lēmuši namu iznīcībai. Purva klubam pienācis laiks sevi aizstāvēt.
Biļetes cena - 10 un 7* lati.

* biļetes cena skolēniem, studentiem, pensionāriem. Biļetes jau tagad var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā visā Latvijā. Šogad piedāvājam arī festivāla abonementu, kas pieejams iegādei tikai LJTI birojā Spīķeros, Maskavas ielā 12/1.

Vairāk par Starptautisko Jaunā teātra festivālu Homo Novus: www.homonovus.lv

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV