Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Šonedēļ Totaldobže mākslas centrā

Easyget.lv, 01.07.2013. 11:23

Jūlija pirmajā nedēļā Totaldobže mākslas centrā notiks kārtējais tango vakars, “Dzejas Slams”, “Spoken Word improvizācija” un eksperimentāls pasākums projekta “Melnie Caurumi” ietvaros, informē Totaldobže mākslas centra vadītājs Kaspars Lielgalvis.
Šonedēļ Totaldobže mākslas centrā

Otrdien, 2. jūlijā, tango nuevo pasniedzēja Ginta Opmane vadīs meistraklasi dejotājiem ar priekšzināšanām “Volcada un Colgada”. Meistarklases sākums 19:00, dalības maksa 10 LVL. Vakara noslēgumā, kā jau ierasts otrdienās, – tango nuevo milonga, šoreiz Ginta arī parūpēsies par mūziku. Milongas sākums 21:00, ieejas maksa 3 LVL.

Ceturtdien, 4. jūlijā, un sestdien, 6. jūlijā, Totaldobže mākslas centra multufunkcionālajā koncertzālē notiks Melnā cauruma kombinētā performance.

Projekts Melnie Caurumi ir izveidots, lai provocētu jaunus savienojumus starp dažādu disciplīnu, virzienu, skolu un vecumu māksliniekiem. Dodoties Melnā Cauruma virzienā paredzēt gala iznākumu nav iespējams – tas ir atkarīgs no katra dalībnieka vēlmes, meistarības un radošā noskaņojuma. Veiksmīgie eksperimenti tiks atkārtoti, taču arī atkārtojumi var radikāli atšķirties viens no otra. Projekta mērķis nav radīt pabeigtu un paredzamu performanci, bet gan jaunu apvāršņu atklāšana – radīt māksliniekiem iespēju mērķtiecīgi eksperimentēt un skatītājiem kļūt par mākslas procesa aculieciniekiem.

Kombinētās performances ir pasākumi, kuros dažādu disciplīnu mākslinieki izrāda, atskaņo, deklamē, lasa savas iepriekš radītās skices, etīdes, sonātes un citus iesāktus un pabeigtus neliela formāta darbus vienā telpā, uz vienas skatuves, vienu pēc otra vai vienlaicīgi, iepriekš norunātā secībā un sagatavotā vidē. Darbus izvēlas un secību nosaka pasākuma režisors kopīgi ar performances dalībniekiem mēģinājumos. Pasākuma režisors un dalībnieki tiek uzaicināti pēc konsultācijām ar Kompasa ekspertiem vai citiem mākslas profesionāļiem. Performances tēmu nosaka režisors pēc tam, kad iepazinies ar dalībniekiem.

Šoreiz kombinētās performances režisore ir Kristīne Vītola, kas zināma gan kā veiksmīga teātra kostīmu māksliniece (trīs reizes nominēta “Spēlmaņu Nakts” balvai), gan scenogrāfe un kopš 2011. gada arī kā izrāžu režisore. Pēdējā viņas izrāde “Kartupeļēdāji” Dirty Deal Teatro tiek veiksmīgi izrādīta jau otro gadu un katru reizi zāle ir pārpildīta. Uz vienas skatuves uzstāsies Evita Birule (laikmetīgās dejas horeogrāfe), Madara Melne (aktrise), Ivars Šteinbergs (dzejnieks) un Ģirts Reiniks (elektroakustiskās mūzikas autors). Visi performances dalībnieki ir gados jauni, bet jau savās disciplīnās atpazīstami mākslinieki. Līdz šim viņi nekad kopā nav uzstājušies un nāk no atšķirīgām radošajām vidēm.

Pirmā Kristīnes režisētā Melnā Cauruma performance 27. aprīlī izcēlās starp pārējiem Melnajiem Caurumiem ar savu īpaši jūtīgo saspēli, iekļauto darbu harmonisko sapludinājumu un pašu darbu tēlainību, kas panākta minimāliem izteiksmes līdzekļiem, tādēļ tā tiks atkārtota vēl divas reizes – 4. jūlijā 19.30 un 6. jūlijā 20.30. Performace izstaro mieru un rosina iztēli.

Performances garums – aptuveni 1h, ieeja – 3 LVL vai 5 dobžiki, projektu organizē biedrība “Totaldobže” un to atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Pēc “Melnā Cauruma” performances notiks vēl viens eksperimentāls pasākums - “Spoken Word improvizācija”. Šī projekta ietvaros tiek aicināti dzejnieki lasīt/deklamēt savu dzeju kopīgi ar dažādu žanru mūziķiem, skaņu, video un citu disciplīnu māksliniekiem, kuri improvizējot bagātīgi papildina dzejas lasījumu, piedāvājot skatītājiem/klausītājiem doties iztēles celojumā dažādās dimensijās un līmeņos.

Šoreiz savus darbus lasīs un deklamēs rakstniece un dzejniece Inga Gaile, kas, kā raksta Marciana Krauze, “šogad ir bijusi viena no visvairāk apbalvotajām latviešu literātēm. Par jaunāko dzejoļu krājumu "Migla" viņa saņēmusi "Latviju Tekstu" dzejas balvu un Ojāra Vācieša prēmiju, bet viņas otrais stāsts "Piena ceļi" gada nogalē triumfēja "Prozas lasījumos 2012"”. Savukārt uz klavierēm improvizēs mūziķis Edagrs Mākens, kas ir leģendārās grupas “Gaujarts” līderis un pašlaik darbojas muzikālajā projektā “Manta”.

Vakara noslēgumā džeza plates spēlēs Ģirts Eglītis.

Spoken Word improvizācija sāksies 22.00, ieejas maksa – 2 LVL vai 5 Dobžiki, vai – bez maksas tiem, kuri pirms tam bijuši Melnā Cauruma kombinētajā performancē. Spoken Word improvizācijas atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds

Piektdien, 5. jūlijā, notiks kārtējais “Dzejas Slams”, kurā īpaši tiek aicināti piedalīties tie, kuri nekad līdz šim nav piedalījušies, kā arī tie, kas sākuši dzejot pavisam nesen. Slamu vadīs Kaspars Lielgalvis, un žūrija tiks nokomplektēta no auditorijas.

Noteikumi kā parasti: piedalīties var jebkurš, piesakoties uz vietas pirms slama sākuma; katram tiek dotas 3 min vienam dzejolim; vērtē žūrija, piešķirot atzīmi no 1-10; augstākā un zemākā atzīme netiek ņemta vērā; kopā ir 3 kārtas, katrā nākamā kārtā tiek puse no iepriekšējās kārtas dalībniekiem; uzvarētājs saņem 50 Ls no Valsts Kultūrkapitāla fonda.

Ieejas maksa 2 LVL vai 5 dobžiki (arī slama dalībniekiem)

Vairāk: www.totaldobze.com

Foto: Totaldobže mākslas centrs. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV