Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma par Dziesmu svētkiem

Easyget.lv, 03.07.2013. 12:14

5. jūlijā plkst. 21:00 ar bezmaksas pirmizrādi uz lielā ekrāna Esplanādē un Lattelecom televīzijā ceļu pie skatītājiem uzsāk dokumentālā filma "Dziesmu svētki - tautas kustība", kur filmas autori ļauj skatītājam sajust Dziesmu svētku nozīmi visai latviešu tautai, jo pirmo reizi kopā ir salikti arhīva materiāli, sākot no pirmajiem līdz XXV Dziesmu svētkiem.

Filma vēsta par to kā no Dikļiem, kur mācītāja un rakstnieka Jura Neikena aicināti uz kopkori pulcējās pirmie dziedātāji no visa novada, un kā tālāk ceļš veda līdz pirmajiem Dziesmu svētkiem Rīgā, kur Latviešu biedrības namā izskanēja Pirmajiem Dziesmu svētkiem Kārļa Baumaņa sarakstītā dziesma, kura kļuva par mūsu valsts himnu "Dievs svētī Latviju". Šīs dziesmas mūžs ir līdzīgs kā mūsu Latvijas mūžs. Svešu varu nievāta - tautā atzīta un mīlēta.

"Latviešu dziesmu svētki aizsāka garīgu kustību, kura vairoja tautas nacionālo pašapziņu. Savukārt nacionālā pašapziņa radīja vajadzību pēc savas valsts. Mūsu valsts - Latvija un dziesmu svētki ir vienoti. Kamēr Latvijā skan Dziesmu svētki, tikmēr ideja par savu valsti ir dzīva," stāsta filmas producents Andrejs Ēķis.

Filmas producents ir Andrejs Ēķis, izpildproducents Pāvils Raudonis, režisore Ilze Šņore, komponists Mārtiņš Brauns, aizkadra balss Katrīne Pasternaka, scenāriste Ilona Bērziņa un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas Akadēmijas profesore Ilma Grauzdiņa, operatori Edgars Jākobsons un Inese Tīkmane, datorgrafika Jurim Matuzelim, skaņas operatori Osvalds Ostrovskis un Ilvars Veģis montāžas inženieris Jānis Ērglis.

Lattelecom atbalsta XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkus, jo tas ir unikāls latviešu tautas kultūrvēsturiskais mantojums, kas uztur dzīvas latviešu tautas tradīcijas. Tāpēc būtiski izmantot mūsdienu tehnoloģijas, ko sniedz Lattelecom, tai skaitā internetu un televīziju, lai nodrošinātu šī mantojuma pieejamību visiem, kuri nevar klātienē piedalīties.

Filmas veidotāji ir kompānija Platforma un tā tapusi ciešā sadarbībā ar Latvijas Kultūras ministriju, Latvijas Nacionālo kultūras centru un Lattelecom. Filma būs skatām visās Lattelecom televīzijas platformās - Interaktīvā TV - 115 kanāls, Virszemes TV - 5 kanāls un Lattelecom interneta TV.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV