Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Mākslas festivāla “Cēsis 2013” programma nedēļas nogalē

Easyget.lv, 04.07.2013. 12:44

Mākslas festivāls “Cēsis 2013” šajā nedēļas nogalē piedāvā apmeklēt divus koncertus, trīs kino seansus un Valmieras teātra iestudējumu – Viljama Šekspīra “Makbets” Vladislava Nastavševa režijā pielāgotu speciāli izrādīšanai Cēsīs, informē festivāla pārstāve Mairita Brice.
Mākslas festivāla “Cēsis 2013” programma nedēļas nogalē

5. jūlijā pl. 20.00 Cēsu pils klētī skanēs koncerts “Elektroakustiskās spēles Cēsu klētī” - izcila programma jo īpaši laikmetīgās mūzikas cienītājiem, bet arī visiem pārējiem, kam patīk ļauties nebijušām skaniskām sajūtām. Koncerta idejas pamatā – soloinstrumentālista sniegums, kas ietērpts elektroakustiskās drānās. Visi solisti ir laikmetīgajā mūzikā rūdīti un pieredzes bagāti domubiedri – muzicēs Sinfonietta Rīga pirmā vijole Marta Spārniņa, pirmais čells Guna Āboltiņa un pirmā klarnete Guntis Kuzma, kā arī daudzsološais pianists Rihards Plešanovs un Latvijas Radio kora dzidrais solosoprāns Iveta Romancāne. Solistu raisītās skaņas apstrādās Sinfonietta Rīga mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē. Programma daudzveidīga, taču īpašu uzmanību jāpievērš Raimonda Tiguļa cienītājiem, jo koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos viņa jaundarbs „Rūmī” balsij un hangam. Tekstam Raimonds Tiguls ņēmis 13. gadsimta persiešu dzejnieka, sūfistu mistiķa [Džalāletdīna] Rūmī dzeju.

6. jūlijā pl.20.00 Cēsu Svētā Jāņa baznīcas velvēs notiks Vidzemes kamerorķestra un Andra Veismaņa koncerts “Vasks, Veismanis un domubiedri”. Programmā – angļu jubilāri Džons Daulends (450 gadu) un Bendžamins Britens (100 gadu), kā arī Aivara Kalēja un Pētera Vaska skaņdarbi.

Koncerta ass būs tieši Pētera Vaska daiļrade. Kā uvertīra izskanēs majestātiskais ērģeļdarbs Te Deum, programmas vidū “Epifānija”, bet noslēgumā skanēs opuss vijolei un stīginstrumentiem Vox amoris jeb “Mīlestības balss”, kur solopartija uzticēta Lielās mūzikas balvas 2012 ieguvējam vijolniekam Sandim Šteinbergam. Pie Jāņa baznīcas ērģelēm sēdīsies Aivars Kalējs, un viņa paša daiļradi pārstāvēs meditācija ērģelēm un altam Viator Dei jeb “Dieva ceļinieks”, kur solista ampluā dzirdēsim nesen uz dzīvi Latvijā pārcēlušos krievu altistu Maksimu Novikovu.

7. jūlijā pl. 17.00 Festivāla zālē Cēsu sporta kompleksā tiks izrādīts Viljama Šekspīra “Makbets”, kas pirmizrādi Valmieras teātrī piedzīvojis pavisam nesen – 27. aprīlī. Iestudējuma režisors ir jaunais, provokatīvais, veiksmīgu starptautisku karjeru uzsākušais Latvijas režisors Vladislavs Nastavševs.

Vladislavs Nastavševs sola, ka šoreiz tas būs vēl citādāks "Makbets". Arī tie, kas izrādi ir redzējuši Valmierā, var doties uz Cēsīm un neraizēties par atkārtošanos, jo šoreiz iestudējums pielāgosies telpai, nevis otrādi. “Festivālā ''Makbets" tiks spēlēts sporta zālē. Negaidīts, un tajā pat laikā likumsakarīgs pavērsiens. No vienas puses – izrāde, kura tik lielā mērā ir par teātri, mākslu, personīgo atļaušanos, būs skatāma it kā vismazāk tai piemērotā vietā. No otras puses, sports kā dzīvības metafora ir izrādes sastāvdaļa un viens no tās vadmotīviem. Ceru, ka šī "Makbeta" jaunā redakcija, kas tapusi sadarbībā ar Cēsu mākslas festivālu, kļūs par svaigu un mūsdienīgu teātra mākslas faktu.”

Lomās būs Inga Siliņa, Inese Pudža, Rihards Jakovels, Kārlis Neimanis, Anta Aizupe un pats režisors Vladislavs Nastavševs.

Festivāla turpinājumā izrādīs arī Valentīnas Freimanes britu kino klasikas izlasi. 5. jūlijā pl. 22:00 Cēsu pils pagalmā būs skatāma režisora Deivida Līna drāma “Īsa tikšanās” (1945). 6. jūlijā - režisoru Alberto Kavalkanti, Čārlzs Kričtons, Roberts Heimers, Bazils Dērdens kopdarbs “Nakts melnumā”. (1945). Tā ir klasiska britu šausmu filma no četru režisoru veidotiem stāstiem. Filma atstājusi lielu ietekmi uz turpmākajiem britu kino darbiem šausmu žanrā. Savukārt 7. jūlijā būs skatāma romantiska fantastikas filma “Dzīvības un nāves jautājums” (1946), ko veidojis slavenais britu režisoru duets – Maikls Pauels un Emeriks Presbergers.

Biļetes - Biļešu paradīzes kasēs.

Vairāk: www.cesufestivals.lv

Foto: Guntis Kuzma un Normunds Šnē. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV