Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Zināma festivāla RE RE Rīga! programma

Easyget.lv, 10.07.2013. 10:06

Mēnesi pirms gaidāmā ielu mākslas un pasaules mūzikas festivāla RE RE Rīga! atklāta lielākā daļa no festivāla mākslinieku programmas.
Zināma festivāla RE RE Rīga! programma

Trīs dienas pilsētā varēs baudīt mākslas brīnumu, sastopoties ar visdažādākajām pasaules kultūrām. Elpu aizraujoši akrobātu priekšnesumi, pārsteidzoši žonglēšanas demonstrējumi, tehniski sarežģīti triki, dzirksteļojošas dejas, visu pasauli izceļojušas cirka trupas, neparasti pasaules mūzikas skaņdarbi – tas viss būs sastopams tepat Rīgā no 9. līdz 11. augustam, informē festivāla organizatoru pārstāve Zita Lazdāne Laķe.

Otrdien, 9. jūlijā, Rīga 2014 radoši informatīvajā telpā Esplanāde 2014 notika pirmais festivāla iesildīšanās pasākums, kura laikā tika atklāta lielākā daļa no festivāla RE RE Rīga! mākslinieku programmas. Rīga - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014 programmas ietvaros festivāla laikā Rīgu piepildīs pārsteidzošas jaunā cirka izrādes, pasaules mūzika, deja un ielu teātris.

„Ir patiess prieks, ka festivālā RE RE Rīga! piekrituši piedalīties tik daudz labu un pasaules līmeņa mākslinieku. Caur krāsu, skaņu, noskaņu un radošās izpausmes formu dažādību, RE RE Rīga! festivāls piedāvās rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedzīvot mākslas brīnumu. Festivāla laikā ikviens varēs sastapties ar visdažādākajām kultūrām un justies kā apceļojis pasauli. Mākslinieku programma patiešām ir neparasta un pārsteigumiem bagāta, jo aptuveni 100 dalībnieki pārstāvot 20 kolektīvus no 12 pasaules valstīm būs sarūpējuši katrs savu, īpašu un neatkārtojamu priekšnesumu,” atklāja pasākuma producente Vita Valheima.

Cirka brīnumi

RE RE Rīga! uzstāsies franču jaunā cirka kolektīvs “La Meute”, kas savās izrādēs izmanto visdažādākās akrobātikas tehnikas, apvienība no Zviedrijas „MagManus” skatītājus pārsteigs ar virtuozu žonglēšanu, elpu aizraujošiem tramplīnlēcieniem un pārsteidzošu akrobātiku. Laikmetīgās žonglēšanas paraugs - skandināviski estētiskie un rotaļīgie „Patrik & Wes” festivāla laikā skatītājus priecēs ar izrādi „Between Someonesons”. Nēderlandiešu mākslinieks Brams Grāflands ar savu performanci „The Yelling Kitchen Prince” liks brīnīties, jo šī ir vienīgā izrāde pasaulē, kuras laikā tiek spēlētas virtuves bungas, ērģeles un paralēli tiek ceptas pankūkas. Četru jaunu mākslinieku cirka trupa „Collectif Malunés” savā uzvedumā apvienos ielu teātra, gaisa akrobātikas un spēka elementus. Tāpat festivālā būs sastopama Norvēģu māksliniece Frida Odden Brinkman, viena no retajām sievietēm-žonglierēm, kura vienlaicīgi spēj kontrolēt deviņas bumbas sarežģītajā atsperīgās žonglēšanas tehnikā. Jaunu uzvedumu īpaši festivālam RE RE Rīga! būs sagatavojusi cirka studijas „Folie” grupa FF no Igaunijas.

Pasaules mūzikas šedevri

Tāpat festivālā būs iespēja baudīt pasaules mūzikas šedevrus – uz RE RE Rīga! skatuvēm skanēs folkmūzika savienojumā ar Indijas un arābu vokālo tradīciju, marokāņu mūzikas ritmi, psihodēliskais roks savienojumā ar saksofona spēli, dzirdēsim akordeonu, ukuleli, flautu, ebreju arfu, guembri un citus neparastus mūzikas instrumentus.

Beļģu „Jaune Toujours” mūzikā varēs saklausīt dažādu valodu, mūzikas stilu un ritmu sajaukumu: beļģu ska, čigānu mūziku, šansonu savienojumā ar Balkānu trakulību, akordeonu un džeza improvizācijām.

Festivālā varēs baudīt arī slavenā dzejnieka Sergeja Jeseņina dzeju krievu grupas „The Retuses” muzikālajā apdarē. Neparastu mūzikas skanējumu piedāvās „Theodor Bastard” no Krievijas - viņi savos darbos savieno pasaules mūziku, folkmūziku un trip-hop žanru ar Indijas un arābu vokālo tradīciju.

Lielbritānijas apvienībā „Electric Jalaba” apvienojušies britu mūziķi un Marokas gnawa mūzikas meistars. Savukārt vācu apvienības KIM sastāvā ir trīs Berlīnes mūziķi, kuri rada neaizmirstamas mūzikas skaņas ar bungu, alta saksofona un ebreju arfas palīdzību.

Pašmāju skatuve

Latviju festivālā pārstāvēs vairāki kolektīvi – grupa „Sus Dungo”, kas meistarīgi darbojas ar plašu instrumentu klāstu, ieskaitot akordeonu un arfu. Uz festivāla skatuvēm kāps ritmisku kompozīciju meistari, kuri savā darbā izmanto dažādu tautu, piemēram, afrikāņu, brazīļu, ēģiptiešu perkusijas – „Pulsa Efekts” un azerbaidžāņu mugham dziedātāja Leila. Tāpat festivālā varēs baudīt deju grupas „Soul Tap” meistarīgi savītos stepa ritmus ar džeza stilistikā veidotiem populāru skaņdarbu instrumentiem un indiešu klasiskās dejas priekšnesumus studiju “Bharata” un “Lila” izpildījumā.

Plašāku informāciju par māksliniekiem var atrast festivāla mājas lapā www.rereriga.lv

Ikviens, kurš vēlas ļauties pārsteigumiem, iepazīt jaunu pasauli, baudīt pasaules kultūru un piedzīvot brīnumu, aicināts no 9. līdz 11. augustam apmeklēt AB Dambi, Noasu, Operas skvēru, Vecrīgu, Esplanādi! Ieeja uz visiem festivāla pasākumiem ir bezmaksas.

Festivāls RE RE Rīga! solās būt viens no šīs vasaras krāšņākajiem notikumiem, spilgti piesakot Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014. Festivāls tapis, pateicoties Rīgas domes, Nodibinājuma Rīga 2014 un uzņēmuma Re&Re sadarbībai.

Foto: Jaune Toujours. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV