Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

„Baleta zvaigznes Jūrmalā” - dejas daudzveidība izcilā sniegumā

Easyget.lv, 10.07.2013. 14:40

7. augustā plkst.20:00 Dzintaru koncertzālē (Turaidas ielā 1) notiks 14. starptautiskais baleta festivāls "Baleta zvaigznes Jūrmalā", kurā piedalīsies dejas meistari no visas pasaules - ASV, Austrālijas, Vācijas, Japānas, Čehijas, Ukrainas, Kazahijas un Latvijas.
„Baleta zvaigznes Jūrmalā” - dejas daudzveidība izcilā sniegumā

“Festivāla galvenā iezīme ir iespēja vienā vakarā dažu stundu laikā ieraudzīt dejas pasaules daudzveidību – klasisko, neoklasisko un moderno baletu - izcilā mākslinieciskā kvalitātē. Un tieši šis faktors ir izveidojis mūsu pastāvīgo publiku un piesaista aizvien jaunus skatītājus. Arī šogad piedāvājam baudīt izcilāko dejotāju sniegumu un labāko pasaules horeogrāfu darbus. Šis ir laiks, kad veidojas mūsu horeogrāfijas nākotne, tāpēc būtiski ir parādīt arī jauno latviešu horeogrāfu veidotās miniatūras,” par festivālu stāsta idejas autors un mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

Festivālā varēs redzēt izcilāko mūsdienu horeogrāfu darbus, kas jau šodien tiek uzskatīti par mūsdienu dejas augstākajām virsotnēm. Latviešu dejotāja, Hamburgas baleta soliste Anna Laudere un Hamburgas baleta solists Edvīns Revazovs dejos fragmentu no baleta “Hamlets”, kuru īpaši viņiem atjaunoja horeogrāfs Džons Nojmaiers. Uves Šolca - mūsdienu vācu horeogrāfijas klasiķa, kura veikumu dejas pasaule salīdzina ar leģendāro Džordžu Balančinu, - veidoto Pa-de-deux no baleta Sapnis vasaras naktī izpildīs Maiko Oisi-Angelmaiere un Martins Svobodņiks. Štutgartes baleta solists Klemenss Frēlihss viesosies ar spilgtākā mūsdienu horeogrāfa Marko Gecka monobaletu.

Festivālā uzstāsies Eiropas teātru vadošie solisti un starptautisko konkursu laureāti, kuri izpildīs klasiskā baleta pērles no baletiem “Dons Kihots”, “Korsārs” un “Diana un Akteons”. Vašingtonas baleta solistu Bruklinu Maksu raksturo ugunīgs temperaments un elpu aizraujoša tehnika, kuras odziņa ir faķīriskie griezieni. Jūrmalā viņš dejos duetā ar Ukrainas Nacionālais operas un baleta teātra solisti Katerinu Haņukovu, kuru Latvijas baleta publika iepazina kā spožu Kitrijas lomas atveidotāju. Spēcīgo Kazahijas klasiskā baleta skolu rādīs Horvātijas Nacionālā teātra solists Jasaui Megalijevs, kura sniegumu raksturo temperaments un tehnika, kas izslīpēta kā spožs dimants.

Latvijas Nacionālā baleta solisti dejos latviešu jauno horeogrāfu darbus - Elzas Leimanes-Martinovas un Raimonda Martinova deju svītu “Dārgakmeņi” ar Jāzepa Vītola mūziku (iepriekšējo horeogrāfisko versiju šai mūzikai radījusi H.Tangijeva), Milānas Komarovas darba “Pirms un pēc gaismas” fragmentu un Jevgeņijas Trautmanes darbu “No jaunas lapas”. Latviešu jauno horeogrāfu opusus izdejos Elza Leimane-Martinova, Viktorija Jansone, Alise Prudāne, Rita Lukašēvica, Evelina Godunova, Ieva Rācene un Raimonds Martinovs.

Jau kopš 1999. gada uz Dzintaru koncertzāles skatuves ik gadu baleta cienītājiem tiek dāvāta unikāla iespēja klātienē izbaudīt šī brīža pasaules spožāko dejotāju sniegumu, kā arī iepazīt izcilāko mūsdienu horeogrāfu šedevrus.

Biļetes uz festivālu „Baleta zvaigznes Jūrmalā” nopērkamas „Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās, biļešu cena no 5 – 30 latiem.

Foto: „Baleta zvaigznes Jūrmalā” koncerts 2012. gadā. Foto (c) Ojārs Martinsons

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV