Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Festivālā “NoMadI” - izrādes no Lielbritānijas, Zviedrijas un Igaunijas

Easyget.lv, 11.07.2013. 10:30 | komentāri (1)

3. Starptautiskais teātra festivāls jauniem cilvēkiem “NoMadI” aicina skatītājus uz neparastiem skatuves mākslas piedzīvojumiem
Festivālā “NoMadI” - izrādes no Lielbritānijas, Zviedrijas un Igaunijas

"Mēs vēlamies runāt par teātri kā aktīvu, radošu un dzīvu procesu, kurā arī skatītājs kļūst par līdzradītāju. Mēs vēlamies rosināt izpratni par skatuves mākslu kā neatņemamu un svarīgu ikdienas sastāvdaļu, kas veicina sadarbību, savstarpējo izpratni un prieku dzīvot", uzsver festivāla rīkotāji radošā apvienība "Nomadi".

Festivāla “NoMadI” programma iepazīstinās ar dažādām laikmetīgā teātra formām– audio, jaunā cirka, laikmetīgās dejas, mono un drāmas izrādēm bērniem, pusaudžiem, jauniešiem, ģimenēm un pieaugušajiem. Šogad festivālā piedalās četras Latvijas neatkarīgo teātru izrādes un trīs no ārzemē - Lielbritānijas, Igaunijas un Zviedrijas.

No 7. līdz 9. augustam Valmierā un no 13. līdz 16. augustam Rīgā, festivāls “NoMadI” sadarbībā ar Britu Padomi Latvijā, Valmieras integrēto bibliotēku un Latvijas Nacionālo bibliotēku pirmo reizi Latvijā rādīs vienu no neparastākajām izrādēm par grāmatām un lasīšanu - "Klusais sējums". Izrādes radītāji Tims Etčels un Ants Hemptons no Lielbritānijas ir vieni no Eiropas interesantākajiem teātra režisoriem, kuri aktīvi meklē jaunu teātra valodu un izteiksmes līdzekļus.

"Klusais sējums" bibliotēkās

Izrāde "Klusais sējums" ir interaktīva un skatītāju līdzradīta izrāde, kurā, izmantojot visām bibliotēkām kopīgo klusuma un koncentrēšanās kombināciju, tiek atklāti lasīšanas pieredzes noslēpumi. Tā ir izrāde, kas ar audioteksta palīdzību un telpas īpašo noskaņu katru skatītāju sola ievest viņa apziņas dzīlēs un likt justies īpašam. Tās dalībnieki ir visi, kas tobrīd atrodas bibliotēkā, bet “skatītāji” izrādes drāmu izspēlē savā iztēlē, pateicoties pārsteidzoši precīzi uzbūvētam audioierakstam, kas tiek atskaņots austiņās. Izmantojot gan rakstītu, gan atskaņotu tekstu, izrādes dalībnieki tiek vesti brīnumainos ceļojumos grāmatu pasaulē.

“Šajā izrādē skatītājam ir dota liela loma nevis tāpēc, lai viņš justos līdzatbildīgs un ietekmētu tās norisi, bet gan, lai viņš sevi apzinātos kā unikālu indivīdu, jo katrs instrukcijas izpilda atšķirīgi, un lai justos īpašs kā personība. “Klusais sējums” ir viena no tām izrādēm, kurā “vienkāršais cilvēks” var justies īpašs,” pēc izrādes piedzīvošanas “Baltic Circle” festivālā Helsinkos portālā SatoriLV raksta Latvijas Kultūras akadēmijas studente un Dirty Deal Teatro pārstāve Aija Mūrāne. 

Izrādes Valmieras integrētā bibliotēkā notiks no 7. līdz 9. augustam katru dienu plkst. 11:00, 11:15, 11:30, 11:45, 12:00, 12:15, 12:30, 12:45, 13:00, 13:15, 13:30, 13:45; 14:00, 14:15, 14:30, 14:45, 15:00, 15:15, 15:30, 15:45, 16:00

Izrādes Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks no 13. līdz 19. augustam katru dienu plkst. 12:00,12:15, 12:30, 12:45,13:00, 13:15, 13:30, 13:45, 14:00, 14:15. 14:30, 14:45, 15:00, 15:15, 15:30, 15:45, 16:00,16:15,16:30, 16:45, 17:00, 17:15, 17:30, 17:45, 18:00

Izrāde norisinās angļu valodā. Izrādē vietu skaits ierobežots. Katrās 15 minūtēs izrādi uzsāk divi skatītāji, izrādes garums 1h.
Vairāk par izrādi “Klusais sējums” http://www.anthampton.com/tqv_eng.html
Vairāk par tās veidotājiem: http://www.timetchells.com/ un http://www.anthampton.com/

"Zuga zuug zuh-zuh-zuh" mazajies skatītājiem

Mazākos teātra interesentus festivāls aicina uz tuvējo kaimiņu - igauņu dejas kompānijas United dancers of Zuga laikmetīgās deja izrādi ar rotaļām “Zuga zuug zuh-zuh-zuh”.

Mazie skatītāji kopā ar izrādes veidotājiem dosies sevis iepazīšanas ceļojumā. Tā ir izrāde, kurā kājas iet, skrien, lec un krīt. Rokas plaukšķina, plivinās un ķer. Galvas griežas un klanās. Acis mirkšķinās un dejo. Izrāde bez krēsliem. Izrāde, kurā visi sēž uz grīdas. Tie, kas vēlas tikai skatīties – skatās, bet tie, kas vēlas līdzdarboties – spēlējas un spēlē kopā ar aktieriem.

Izrāde saņēmusi Igaunijas teātra balvu kā labākā bērnu izrāde un ieguvusi arī Igaunijas Neatkarīgās Dejas balvu.

Zuga par Zugu: “ZUGA mīl radīšanas procesu, mūsu izrādēs tas ir klātesošs gan uz skatuves, gan komunikācijā ar skatītājiem. Ir divas lietas, kas jāzina par ZUGU. Pirmā – paši svarīgākie skatītāji mums ir bērni un jaunieši. Otrā – mēs esam brīvmākslinieki, kas sanāk kopā tikai tad, kad jūt patiesu nepieciešamību.”

“United dancers of ZUGA” ir viena no neparastākajām laikmetīgās dejas kompānijām Igaunijā, kuru 1999. gadā nodibināja jauni igauņu dejotāji un horeogrāfi. Šo gadu laikā viņi ir radījuši vairākas izrādes gan kopā, gan atsevišķi, ieguvuši visas iespējamās Igaunijas skatuves mākslas balvas un ceļojuši viesizrādēs pa visu pasauli.

Izrāde “Zuga zuug zuh-zuh-zuh” norisināsies 9.augustā plkst. 13:00 Dīvaliņa pļavās.

Plašāk par Zugu: http://www.zuga.ee

Performance visai ģimenei

Savukārt festivāla viesi no Zviedrijas būs pasaulē plaši pazīstamie žonglieri Patriks Elmnerts un Ves Pedens ar elpu aizraujošu jaunā cirka performanci visai ģimenei “Vidū dzimušais”.

Izrāde pēta cilvēka, telpas un lietu attiecības, meklējot atbildes uz jautājumiem par to, ko nozīmē būt iejūtīgiem, uzmanīgiem vienam pret otru un apkārtējo vidi. “Vidū dzimušais” ir neticami veikls, precīzs un skaists žonglēšanas, dejas un teātra mākslas apvienojums, kas pārsteidz ar abu aktieru fiziskājām spējām un māksliniecisko domāšanu.

Patriks Elmnerts un Ves Pedens ir divi talantīgi profesionāli žonglieri, kuri savu sadarbību uzsāka 2008. gadā. Mākslinieki savās izrādēs apvieno laikmetīgā cirka, fiziskā teātra un dejas formas. Viņu veidotās izrādes raksturo ne vien skandināviska estētika, bet arī dzīvespriecīgs raksturs. Mākslinieki uzstājušies vairākās Eiropas valstīs (Spānija, Īrijā, Somijā, Norvēģijā, Vācijā, Polijā, Anglijā, Itālijā) un šobrīd aktīvi strādā Amerikas Savienotajās valstīs.

“Radot izrādi, mēs sapratām, ka veids, kādā mēs žonglējam šajā performancē, nav ne mans, ne Vesa stils. Tā varētu strādāt kāds, kas atrodas pa vidu starp mums. Bet šāda starp mums esoša cilvēka nav, tāpēc mēs viņu nosaucām par Kādu (Someone). Bet Zviedrijā bieži uzvārdu beigās pieliek klāt izskaņu dēls (son), piemēram, Eriksons, Ivarsons, Andersons. Un mēs izrādi nosaucām “Between Someonesons”, kas latviskots kā “Vidū dzimušais”,” stāsta izrādes veidotājs Patriks Elmnerts.

Izrāde “Vidū dzimušais” notiks 9. augustā plkst. 21:00 Valmieras Drāmas teātrī.

Izrādi atbalsta Zviedrijas Karalistes vēstniecība Rigā un Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma.

Plašāk par māksliniekiem: www.patrikandwes.com
Izrādes video treileris: http://vimeo.com/69232192

Plašāk par izrādēm un festivālu: www.nomadi.lv

Biļetes var iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. Biļešu cena:

  • Festivāla abonements (7 izrādes + festivāla vakara pasākumi) – 18 LVL
  • 1 izrāde Dīvaliņa pļavās: 3 LVL
  • Izrāde “Klusais sējums” Valmierā un Rīgā: 3 LVL
  • Izrāde “Vidū dzimušais” Valmieras drāmas teātrī: 3 – 5 LVL
  • Festivāla vakara pasākumi (koncerts, aktieru DJ cīņas): 2 LVL

Vietu skaists izrādēs Dīvaliņa pļavās ir ierobežots (50 cilvēki). Izrādi “Klusais sējums” stundas laikā redz astoņi cilvēki.

Festivālu organizē radošā apvienība "Nomadi" sadarbībā ar Valmieras Pilsētas pašvaldību un Valmieras Kultūras centru.

Finansiālie atbalstītāji: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Kultūras ministrija, Valmieras Pilsētas pašvaldība, Britu Padome Latvijā, Zviedrijas vēstniecība Rīgā, Ziemeļvalstu un Baltija valstu mobilitātes programma, Valmieras Integrētā bibliotēka, Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Sadarbības partneri: Valmieras Drāmas teātris, KAFERĪGA Valmiera, Valmiermuižas alus, "LikeISaid" Agency, STORENT, TNT Latvia, Līgatnes papīrfabrika, Dardedze hologrāfija, Mākslas festivāls Cēsis.

Informatīvie atbalstītāji: SatoriLV, Liesma, Ziemeļlatvija, Māmiņu klubs, Mammamuntetiem.lv, Radio Naba, Easyget., Valmiera24.lv, Riga24.lv

Foto: Izrāde „Klusais sējums”. Foto (c) Lorena Fernandez

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV