Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Somu māksliniece Heidi Henninena atklāj Dzejas kartes

Easyget.lv, 11.07.2013. 10:45

Ar somu mākslinieces Heidi Henninenas vizīti Latvijā biedrība „Orbīta” atklāj jaunu rezidenču programmu „Jevgenija Pastora rezidence”, kas notiek projekta „Rīgas dzejas karte” ietvaros.
Somu māksliniece Heidi Henninena atklāj Dzejas kartes

Dzejas kartes veidošanā šogad plānots iesaistīt četrus ārvalstu dzejniekus un māksliniekus, kā arī vēl vairākus nākamgad, vēsta biedrības Orbīta Laura Leimane.

„Rīgas dzejas karte” ir „Orbītas” ilgtermiņa projekts, kas aizsākts 2012.gada pavasarī un noslēgsies 2014.gada novembrī. Dzejas karte apvieno dzejniekus un jaunos mediju māksliniekus no Latvijas un citām Eiropas valstīm. Katrs no tiem izvēlas kādu no Rīgas mikrorajoniem un, pavadot četras nedēļas rezidencē un kontaktējoties ar vietējiem iedzīvotājiem un citiem radošiem cilvēkiem, dzejas vai kādā citā mākslas formā dokumentē apkārtējo vidi, tur dzīvojošo sabiedrību, vietējās paražas u.tml. Rezultātā tiek radīts interdisciplinārs mākslas darbs, kas ir tiešā veidā saistīts ar apkārtējo vidi. Projekta rezultātā radītie mākslas darbi tiks prezentēti gan attiecīgajā mikrorajonā, kur rezidents ir uzturējies, gan arī citviet Rīgas pilsētā. Projekta ietvaros plānots izveidot arī interneta vietni, kurā Rīgas dzejas karte būs pieejama elektroniskā formātā.

Rezidenču programmas izveidē „Orbītas” pārstāvji iedvesmojušies no pilsētas dīvaiņa, neatzītā izgudrotāja Jevgeņija Pastora. Pēc profesijas elektriķis, J.Pastors ilgus gadus bijis neatņemams pilsētas ielu tēls – klaidonis ar mapīti, brūnās sandalēs jebkurā gadalaikā, kurš gandrīz katru dienu gājis kājām no Pārdaugavas līdz Juglai un atpakaļ, pa ceļam apmeklējot avīžu redakcijas, uzrunājot cilvēkus, kaismīgi stāstot par saviem izgudrojumiem, dalot lapas ar rasējumiem, atrādot atteikumus un atmaskojošas ekspertu recenzijas, ko viņš gadu desmitiem saņēmis no „nopietnām” institūcijām. Viņš, līdzīgi kā daudzi neatzīti urbānie dzejnieki, bijis gaišs, naivs ideālists, kas nespēja pasauli uztvert piezemēti. J.Pastora dzīvesstāsts tēlaini apraksta viesu – rezidentu māksliniecisko stratēģiju pilsētas izzināšanā – vēlmi uziet neatklāto un piefiksēt to mākslinieciskos „rasējumos”.

Kā pirmā no 4. līdz 26.jūlijam Sarkandaugavā uzturēsies somu māksliniece Heidi Henninena (Heidi Hänninen). Māksliniece savos darbos izmanto dažādas tehnikas – street-art, grafiti un betona skulptūras, zīmē, glezno, uzņem video un veido instalācijas, vienmēr izvēloties tās, kuras vislabāk palīdz paust domu konkrētajā brīdī. Heidi Henninenas lielā mūza ir Krievija. Tā interesē viņu dažādos līmeņos - tās valoda, kultūra, māksla, animācija, vēsture, rotaļlietas, cilvēki, vietas, arhitektūra, kā arī tas, kā cilvēki pārņem apkārtējo vidi. Lai iepazītos ar H.Henninenas līdzšinējo darbību, visi interesenti aicināti apmeklēt tikšanos ar mākslinieci š.g. 18.jūlijā plkst. 19.00 žurnāla „Veto Magazine” kafejnīcā „Vieta”, Rīgā, Kr.Valdemāra ielā 61. Plašāka informācija par mākslinieci pieejama interneta vietnē www.heidihanninen.com.

Šogad Rīgā viesosies un dzejas kartes veidošanā vēl piedalīsies mākslinieki Annija Deivija (Annie Davey) un Deivids Kondrojs (David Conroy) no Lielbritānijas, kā arī zviedrs Matiass Kristersons (Mathias Kristersson).
Projekts „Rīgas dzejas karte” un tā ietvaros notiekošā rezidenču programma tiek īstenota, gatavojoties Eiropas kultūras galvaspilsētas gadam. To atbalsta nodibinājums „Rīga 2014” un Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma „Kultūra”.

Plašāku informāciju par rezidenču programmu un mākslinieces H.Henninenas darbu Latvijā iespējams iegūt no biedrības „Orbīta” vadītāja Artūra Puntes: tel. 29471951 , e-pasts: orbita@orbita.lv.

Foto: Heidi Henninena. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV