Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Kultūras akadēmijas izrāde „Puikas” saņem speciālo balvu Varšavas festivālā

Easyget.lv, 12.07.2013. 11:48

No 28 jūnija līdz 2. jūlijam Polijas galvaspilsētā Varšavā norisinājās 7. Starptautiskais teātra augstskolu festivāls ITSelF. Latvijas Kultūras akadēmijas izrādei "Puikas" žurija piešķīra speciālo balvu.
Kultūras akadēmijas izrāde „Puikas” saņem speciālo balvu Varšavas festivālā

Šogad no kopumā 44 pieteiktajām izrādēm dalībai festivālā tika atlasītas 14 teātra augstskolas no dažādām valstīm: Bosnijas un Hercegovinas, Irānas, Itālijas, Izraēlas, Krievijas, Kubas, Ķīnas, Lielbritānijas, Lietuvas, Rumānijas, Slovākijas, Spānijas, Vācijas un Latvijas.

Pēc izrāžu noskatīšanas starptautiskā žūrija nolēma piešķirt speciālo balvu aktieru ansamblim no Latvijas Kultūras akadēmijas par izrādi "Puikas", kuru uz F. Dostojevska romāna „Brāļi Karamazovi” motīviem izveidoja apvienotā aktieru un teātra režisoru kursa vadītāji - režisori Mihails Gruzdovs un Indra Roga, informē LKA pārstāvis Kšištofs Širšeņs.

Saskaņā ar Varšavas teātra festivāla reglamentu žūrija piešķīra divas balvas labākajiem aktieru ansambļiem: festivāla Grand Prix balvu saņēma Sanktpēterburgas Teātra akadēmija, savukārt speciālā balva tika piešķirta aktieru ansamblim no Latvijas Kultūras akadēmijas. Pārējās nominācijas bija individuālās balvas pirmā un otrā plāna aktieriem.

2012./13. akadēmiskajā gadā jaunie Latvijas aktieri un režisori pirmo reizi Latvijas vēsturē varēja mācīties piemērotos apstākļos atjaunotajā LKA Teātra studiju bāzes ēkā „Zirgu Pasts” Dzirnavu ielā 46, kur tagad ir uzbūvēta jauna teātra zāle, bet telpas pielāgotas teātra studijas vajadzībām. Šis kurss atšķiras no iepriekšējiem Kultūras akadēmijas aktieru kursiem ar to, ka šoreiz tas netika sagatavots kāda konkrēta teātra vajadzībām, kā tas lielākoties ir bijis līdz šim, vadoties no krievu teātru piemēra, bet darbosies pēc brīvā tirgus principiem, līdzīgi kā citās Eiropas valstīs.

Dalība festivālā Polijā bija iespējama, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda piešķirtajam atbalstam.
Šī gada aktierkursa absolventi saņēma ielūgumu šovasar piedalīties vēl vienā teātra festivālā Polijā. Mūsdienu poļu autora Pšemislava Voicešeka lugas „Made in Poland” iestudējums „Bogušs” 24. augustā tiks prezentēts lugas autora dzimtajā pilsētā Jelča-Laskovicē (netālu no Vroclavas) Eiropas Teātra augstskolu festivāla „Melodrama” ietvaros.

Foto: Skats no izrādes "Puikas". Foto (c) Kristīne Veinberga

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV