Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Festivāla “NoMadI” latviešu programmā izrādes bērniem, ģimenēm un jauniešiem

Easyget.lv, 18.07.2013. 12:29

Festivālā „NoMadI” Valmierā pirmizrādi piedzīvos radošās apvienības Nomadi jaunā objektu teātra izrāde ģimenēm
Festivāla “NoMadI” latviešu programmā izrādes bērniem, ģimenēm un jauniešiem

No 7. līdz 10. augustam Valmierā norisināsies Teātra festivāls jauniem cilvēkiem “NoMadI”, piedāvājot dažādus laikmetīgās skatuves mākslas darbus no Latvijas un ārvalstīm jaunākās paaudzes skatītājiem un pieaugušajiem, informē festivāla producente Zane Estere Gruntmane. 

Festivāls “NoMadI” notiks jau trešo reizi, un šogad vienuviet pulcēs jaunos skatuves māksliniekus no Latvijas neatkarīgajiem profesionālajiem teātriem un ārzemēm. Otro gadu festivāls notiek Valmierā un tā galvenā norises vieta - lielās teltis Dīvaliņa pļavās.

Šogad festivālā piedalās četras Latvijas profesionālo neatkarīgo teātru kompānijas, piedāvājot skatītājiem radošas, iztēli veicinošas un dompilnas izrādes.

Ingas Tropas “Kā saule gadījās”

Festivālu Dīvaliņa pļavā atklās jaunās režisores Ingas Tropas iedvesmojošā un atraktīvā izrāde bērniem no trīs līdz sešiem gadiem “Kā saule gadījās”. Izrāde mazos teātra skatītājus aicinās izzināt pasaules rašanās noslēpumus reizē ar gardu cepumu radīšanu.

Vai zināt, kā Saule radusies? Kā zvaigznes sakritušas nakts palagā, un, kāpēc Mēnesis spīd? Izrādē “Kā saule gadījās” aktieri ar bērnu līdzdalību atklās brīnumus par Zemes, Saules, Mēness, zvaigžņu, ūdens un cilvēka izcelšanos, izmantojot latviešu tautas teikas, virtuves rīkus, miltus, riekstus un rozīnes. No kopīgi pagatavotās cepumu mīklas bērniem būs iespēja atveidot un izgaršot izrādē gūtos iespaidus.

Radošā komanda: režisore Inga Tropa, aktieri Lauma Balode, Kaspars Aniņš.

"Izrādes ideja radās, darbojoties virtuvē kopā ar dēlu. Ikdienišķās lietas var pārvērsties iedvesmojošā rotaļā, reizē sniedzot iespēju apgūt jaunas prasmes un iegūt zināšanas radošā un nepiespiestā veidā. Lai iepriecinātu bērnus, nebūt nav nepieciešamas dārgas rotaļlietas," stāsta režisore.

8. augustā plkst. 18:30 un 9. augustā plkst. 11:00 Dīvaliņa pļavās.
Nacionālais attīstības plāns

Viena no aktīvākajām nevalstisko teātru skatuvēm, Dirty Deal Teatro, festivālā piedalīsies ar ļoti aktuālu, smieklīgu un reizē dompilnu Jāņa Baloža un Valtera Sīļa izrādi par vienu no nopietnākajiem nacionālā līmeņa plānošanas dokumentiem mono izrādē “Nacionālais attīstības plāns”.

“Nacionālais attīstības plāns” ir ironiska un jautra izrāde par 68. lapas garu dokumentu, kuru īstenojot, Latvijas iedzīvotāji pēc septiņiem gadiem būs divreiz turīgāki, izglītotāki un laimīgāki. Ekonomikas izrāviena sasniegšanā ir svarīgs visu iedzīvotāju atbalsts, tāpēc izrāde tiecas ne tikai sniegt skatītājiem iedvesmu personīgā attīstības plāna izveidē, bet arī fiksēt tā brīža laimes izjūtu, lai pēc septiņiem gadiem spētu saprast, vai ir izdevies tapt divreiz laimīgākiem.

Izrādes radošā komanda: dramaturģija, izpildījums Jānis Balodis, režija Valters Sīlis, scenogrāfija Uģis Bērziņš
“Vai Latvijai ir izdevies kļūt par valsti, par kādu tā gribētu kļūt, piemēram, par tādu kā Zviedrija? Tas ir izpildāms uzdevums – “Nacionālais attīstības plāns” iesākas ar Raiņa citātu “Mēs būsim lieli tik, cik mūsu griba,” un mēs būsim. Bet cik lieli mēs gribēsim būt 2020. gadā?,”izrādē jautā dramaturgs Jānis Balodis.

8. augustā plkst. 20:00 Dīvaliņa pļavās. Vairāk: www.dirytdealteatro.lv

Nomadi jaunā objektu teātra izrāde ģimenēm

Festivāla ietvaros gaidāms arī īpašs notikums, ko veido tā organizatori un idejas autori - radošā apvienība “Nomadi”. Festivāla apmeklētājiem pašiem pirmajiem būs iespēja piedzīvot radošās apvienības Nomadi jauno objektu teātra izrādi ģimenēm “Ziemas māja”. Izrādē režisors Mārtiņš Eihe ar savas meitas rotaļlietu palīdzību pastāstīs bērniem par laiku, kad viņš pats bija maziņš.

“Ziemas mājas” galvenais varonis ir zēns vārdā Mārtiņš, kurš kopā ar vecotēvu gaida no darba pārrodamies savus vecākus. Abi gaidītāji kopā dodas dīvainos ceļojumos - apkārt pasaulei, uz šķūnīti pēc malkas, lidojumā uz Mēnesi, kā arī pabarot dusmīgi draudzīgo suni Miksīti. Izrāde stāstīs par dabas un pasaules kārtības iepazīšanu un tā pamatā būs režisora Mārtiņa Eihes bērnības atmiņas par attiecībām ar vecotēvu Antonu Āboliņu, kurš bija vairākkārtējs PSRS čempions grieķu – romiešu cīņās, strādājis par gaļas izcirtēju tirgū un uzcēlis lauku mājas, kurās Mārtiņš pavadīja savu bērnību.

Radošā komanda: režija un izpildījums Mārtiņš Eihe, dramaturģija Krista Burāne, scenogrāfija Māris Ruskulis.

“Ar objektu izrādi “Ziemas māja” mēs turpināsim aicināt ģimenes ar bērniem ieskatīties ciešāk dabas un cilvēka attiecībās. Mums pašiem ar Kristu ir četrus gadus veca meitiņa, kura skatās pasaulē ar izbrīna pilnām acīm. Mums ir svarīgi, lai viņa un arī citi bērni saglabā uzticības pilno atvērtību, spēju brīnīties un vēlēšanos saprast, arī vēlāk. Līdz sirmam vecumam,” stāsta režisors.

Pirmizrāde - 9.augustā plkst. 19:00 un 10. augustā plkst. 11:00 Dīvaliņa pļavās. Vairāk: www.nomadi.lv

Goda teātra traģikomēdija

Festivālu noslēgs Liepājas neatkarīgā teātra kompānija Goda teātris ar traģikomēdiju jauniešiem “Tikai nesaki nevienam”. Izrādes pamatā ir latviešu jaunās dramaturģes Rasas Bugavičutes luga par mūsdienu jauniešiem.

Stāsts par četriem jauniešiem – meiteni, trīs puišiem un viņu savstarpējām attiecībām. Ko darīt, ja esi iemīlējies, taču neesi pārliecināts, ka arī otrs jūt to pašu? Ko darīt, ja vienam bail iet mājās, jo puiši no skolas draudējuši piekaut? Ko darīt, ja ballītē jūties kā citplanētietis – lieks un nevajadzīgs?
Izrāde veidota tā lai būtu interesanta ne tikai pusaudžiem, bet arī to vecākiem un skolotājiem, atgādinot visiem, ka katrs no mums meklē kādu, kas mūs sadzirdētu un saprastu.

Radošā komanda: režija Leons Leščinskis, lugas dramaturģe Rasa Bugavičuta, aktieri Anete Berķe vai Laura Jeruma, Rolands Beķeris, Edgars Ozoliņš un Kaspars Gods

“Mēs visi cenšamies atbilst kādas sabiedrības normām, vēlamies būt pieņemti, bet reti kad esam gatavi pieņemt otru, ja tas neatbilst mūsu priekšstatiem, tādējādi veidojot apburto loku, kurā atrodas arī lugas "Tikai nesaki nevienam.." galvenie varoņi. Mūsdienu komunikāciju laikmetā nereti nākas sastapties ar situāciju, kad mēs otru nedzirdam, jo neprotam vairs ieklausīties. Tas, savukārt, rada pārpratumus, kurus būtu viegli atrisināt, ja vien viss tiktu pateikts skaidri un gaiši," par izrādi stāsta dramaturģe.

10. augustā plkst. 13:00 Dīvaliņa pļavās. Vairāk: www.godateatris.lv

Plašāk par izrādēm un festivālu: www.nomadi.lv

Biļetes var iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. Biļešu cena:

  • Festivāla abonements (7 izrādes + festivāla vakara pasākumi) – 18 LVL
  • 1 izrāde Dīvaliņa pļavās: 3 LVL
  • Izrāde “Klusais sējums” Valmierā un Rīgā: 3 LVL
  • Izrāde “Vidū dzimušais” Valmieras drāmas teātrī: 3 – 5 LVL
  • Festivāla vakara pasākumi (koncerts, aktieru DJ cīņas): 2 LVL

Vietu skaists izrādēs Dīvaliņa pļavās ir ierobežots (50 cilvēki).

Festivālu organizē radošā apvienība "Nomadi" sadarbībā ar Valmieras Pilsētas pašvaldību un Valmieras Kultūras centru.

Foto: Izrāde “Kā saule gadījās”. Foto (c) Didzis Grodzs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV