Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Izdota unikāla grāmata par latviešu glezniecību

Easyget.lv, 18.07.2013. 16:06 | komentāri (1)

Grāmata “Latvijas glezniecības meistardarbi” ir krāšņs un izzinošs mākslas albums latviešu un angļu valodā par 20. gadsimtu Latvijas mākslā
Izdota unikāla grāmata par latviešu glezniecību

Galerijas:

Glezniecība citu mākslas veidu vidū jau kopš Renesanses laikmeta aizvien ir bijusi īpašā statusā. Tā nav zaudējusi savu aktualitāti arī mūsdienās - laikā, kas piesātināts ar vizuālās informācijas piedāvājuma pārbagātību. Šīs grāmatas veidotāji ir pārliecināti, ka tā veicinās Latvijas mākslas integrēšanos daudzveidīgajā un tradīcijām bagātajā Eiropas kultūrvidē.

Latviešu mākslā gleznotāji bijuši savas nacionālās skolas veidotāji (Vilhelms Purvītis, Janis Rozentāls, Johans Valters), estēti un sabiedrības gaumes noteicēji (Jāzeps Grosvalds), laikmeta stilistiskās valodas celmlauži (Jēkabs Kazaks, Romāns Suta), izsmalcināti kompozīcijas un niansētu krāsu izjūtas apliecinātāji (Jānis Tīdemanis, Ģederts Eliass). 20. gs. otrajā pusē, par spīti ideoloģijas noteiktajiem nosacījumiem, latviešu glezniecība paradoksālā veidā ir spējusi atraisīties no noteiktajām sociuma dogmām, tajā nolasāmi Eiropā aktuālie stilistiskie strāvojumi un vizuālie kodi (Džemma Skulme, Miervaldis Polis, Bruno Vasiļevskis).

Grāmatā “Glezniecības meistardarbi” apkopota unikāla 20. gadsimta darbu izlase no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājuma - “glezniecības pērles”. Atlasītie 50 mākslas darbi raksturo atsevišķus autorus un viņu darbus. Darbu atlase veidota kā profesionālu un estētisku vērtību summa - atskats vizuālajās liecībās viena gadsimta ietvaros. Nešaubīgi šis darbs nav pilnīgs un objektīvs visa perioda atspoguļojums. Tas ir radošās komandas mēģinājums parādīt pagājušā gadsimta māksliniecisko daudzveidību, domāšanas plašo spektru, individuālās brīvības robežas, kas atklājas Latvijas mākslas kopainā.

Kā atzīst LNMM direktore Māra Lāce, „laba grāmata, tāpat kā mākslas darbs, neskatoties uz straujo tehnoloģiju attīstību mūsdienās, savu patieso vērtību nākotnē nezaudēs. Šī grāmata ir īpaši nozīmīga, jo tajā ir iekļauti 50 meistardarbi no LNMM krājuma, kas ir ievērojamas 20. gadsimta vērtības,” un cer, ka grāmata kalpos kā izzinošs un interesants ceļvedis Latvijas mākslas vēsturē 20. gadsimtā gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tūristiem.

Grāmatu “Latvijas glezniecības meistardarbi. 20. gadsimts” izdevis apgāds Jumava sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un būvniecības uzņēmumu RE&RE.

Foto: Grāmatas “Latvijas glezniecības meistardarbi. 20. gadsimts” atvēršanas svētki. Foto (c) LETA foto/no RE&RE personīgā arhīva

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV