Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Cēsu vecpilsētas namiem ir ko teikt

Easyget.lv, 22.07.2013. 17:52

Trešo gadu Cēsu pilsētas svētku laikā 27.jūlijā par pieredzēto cēsniekiem un viņu viesiem stāstīs senie nami projekta „Vecpilsētas māju stāsti” ietvaros. 

Šogad būs dzirdami sešu namu stāsti, kas atklās dažādas Cēsu un tās iedzīvotāju vēstures lappuses no Cēsu pirmsākumiem 13.gs. līdz pat mūsu dienām.


Šogad ciemiņiem atvērta būs visvecākā un varenākā ēka vecpilsētā – Cēsu Svētā Jāņa baznīca. Tās velvēs varēs noklausīties stāstu par Cēsu pirmsākumiem un iemēģināt roku kaligrāfijas mākslā. Ar mākslinieces Astras Reines palīdzību būs iespējams izgatavot vēlējumu, kuru kopā ar īpašu zvaniņu varēs iekārt tornī līdzās lielajam baznīcas zvanam. Ar spilgtu epizodi Cēsu vēsturē apmeklētājus iepazīstinās Turku maiznīcas stāsts (Rīgas ielas 22 pagalmā, ieeja no Skolas ielas puses), ko varēs klausīties īsteni austrumnieciskās noskaņās, baudot tēju un nogaršojot turku saldumus. Mazākie apmeklētāji un viņu vecāki varēs klausīties turku pasaku lasījumos. Dodoties dažus metrus tālāk, būs iespējams dzirdēt par kādreizējiem piedzīvojumiem iebraucamajā vietā Lāču krogs (Lielā Skolas iela 4), kur būs apskatāmas mājas kādreizējās īpašnieces Johannas Tehānes atstātās lietas.

Paši drosmīgākie varēs doties Prokuratūras nama (Pils iela 7) pagrabos, kuri pārsteigs gan ar nama stāstu, gan pazemes ūdeņiem, kas skalojas zem vecās ēkas. Šī nama pagrabā tiks rādīts arī kāds īpaši sarūpēts pārsteigums – 1978.gada īsfilma no Latvijas Televīzijas arhīviem - „Ir tāda pilsētiņa Cēsis”. Par dzīvi uz vecpilsētas robežas dažādos laikos un dzejnieka Jāņa Poruka saistību ar Cēsīm būs iespējams dzirdēt Raunas vārtu pagalmiņā (Rīgas iela 1/3, ieeja no Vaļņu ielas puses). Skvērā pie Vecā Rātsnama (Rīgas iela 7) un Veselības namiņa būs dzirdams gan par svarīgiem pilsētas varas vīriem, gan šī brīža senāko Cēsu aptieku, gan veco pilsētas sarga mājiņu. Turpat būs skatāmas bildes un ar medicīnu saistīti piederumi no 20.gs. sākuma.

Projektu „Vecpilsētas māju stāsti” organizē tā iniciatīvas grupa sadarbībā ar biedrību “Culturelab”. Pateicoties Cēsu iedzīvotāju atbalstam un apmeklētāju atsaucībai tas norisinās jau trešo gadu. Projektu finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Vidzemes plānošanas reģions, Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs. Projekta īstenošanā iesaistījušies arī Cēsu pilsētas iedzīvotāji, vietējie uzņēmēji un pašvaldības pārstāvji, lai kopā radītu svētkus sev un citiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV