Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Laikmetīgā māksla Tukumā

Easyget.lv, 24.07.2013. 09:55

27. jūlijā Tukumā sākas pasākumu kopums “Tukuma piezīmes”, kuru ietvaros Tukuma pilsētvidē būs skatāmi īpaši Tukumam veidoti un dzīvi mazpilsētā komentējoši laikmetīgās mākslas darbi, tiks demonstrētas videomākslas un animācijas filmu programmas, kā arī pēc projekta notikušās aktivitātes dokumentēs pasākuma katalogs – ceļvedis, informē Tukuma muzeja pārstāve Gundega Rugāja.

Sestdien plkst. 12.20 Brīvības laukumā, Tukumā, pilsētas svētku “Uz Tukumu pēc smukuma” laikā, tiks atklāti laikmetīgās mākslas darbi pilsētvidē “Tukuma piezīmes”. Projekta ietvaros ārpus izstāžu zāles izgājuši un savus darbus kā komentārus par mazpilsētas dzīvi veidojuši mākslinieki Arnis Balčus, Ivars Grāvlejs, Reinis Hofmanis, Anna Salmane, Ieva Saulīte un Magone Šarkovska.

“Līdzīgi pētniekam lauku darbos, katra „Tukuma piezīmju” autora – Arņa Balčus, Ivara Grāvleja, Reiņa Hofmaņa, Annas Salmanes, Ievas Saulītes un Magones Šarkovskas – uzmanības lokā ir nonācis kāds elements, kas raksturo konkrēto vietu un tās iedzīvotājus. Tas, jau pārstrādātā veidā, bet saglabājot saikni ar sākotnējo impulsu vai imitējot kādu izplatītu ikdienas aspektu, ir ielikts jeb iepludināts atpakaļ pilsētvidē. Māksliniekus šai gadījumā var saukt par lietu un jēdzienu ierasto nozīmju mainītājiem, kuri padara redzamu citādi nevērtīgo. Neskatoties uz atpazīstamām reālijām, viņu izceltajām detaļām piemīt universāla daba, kas paplašina notikumu ģeogrāfisko areālu un atklāj kopējas mazpilsētu ikdienas zemstrāvas. „Tukuma piezīmes” ir komentāri par mazpilsētu dzīvi, kuri kartē Rīgas pievārtē esošā Tukuma ikdienu kā mazu Latvijas modeli” komentē Līga Lindenbauma, “Tukuma piezīmes” kuratore.

Mākslinieku Arņa Balčus avīze “Tukuma ziņas”, Annas Salmanes uzraksti pilsētvidē “Nezināmu iemeslu dēļ”, Ievas Saulītes instalācija “Tukuma palete” un Magones Šarkovskas objekts “Kas. Kur. Kad” būs apskatāmi pilsētvidē no 27. jūlija līdz 1. septembrim. Reinis Hofmanis darbu “Smukums” veidos 27. un 28. augustā, atvērtā Foto studijā fotografējot pilsētas svētku dalībniekus un augšuplādējot fotogrāfijas vietnē smukums.lv. “Tukuma piezīmes” noslēgsies augusta pēdējā nedēļā, kad pirmā Tukuma kultūras un mākslas festivāla “Pastaigas Tukumā” laikā, 30. augustā, norisināsies mākslinieka Ivara Grāvleja darbs - audiovizuāla performance “Party”.

Ērtībai Tukuma muzeja struktūrvienībās un sabiedriskās vietās bez maksas būs pieejams pasākuma informatīvais materiāls ar notikumu programmu un norišu vietu karti.

Pēc projekta būs pieejams pasākuma katalogs – ceļvedis, kurš ietvers projekta laikā tapušo mākslas darbu dokumentāciju, iezīmēs neparastas Tukuma vietas ārpus tradicionālajiem tūrisma maršrutiem, un iekļaus atskatu uz Tukuma Mākslas muzeja izstāžu sēriju “Duets” (2012 – 2013).

Pasākumu kopums „Tukuma piezīmes” turpināsies līdz 1. septembrim. Sīkāka informācija par pasākumiem www.tukumamuzejs.lv. Atbalsta: Tukuma novada Dome, Kultūras ministrija.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV