Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Muhameda dzīvesstāsts izdots grāmatā

Easyget.lv, 30.07.2013. 14:55

Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā pasaulslavenā autora Dīpaka Čopras romānu “Muhameds”, kurā rakstnieks atklāj dižā un tik bieži pārprastā islāma pravieša neparasto dzīvesstāstu.
Muhameda dzīvesstāsts izdots grāmatā

Grāmata būs lieliska lasāmviela ikvienam, kurš vēlas uzzināt ko vairāk par vīru, kas iedvesmojis pasaulē visstraujāk augošo reliģiju.

Dīpaka Čopras balsī ir vērts ieklausīties: viņa darbi tulkoti vismaz trīsdesmit piecās valodās, un daudzi no tiem kļuvuši par New York Times bestselleriem daiļliteratūras un populārzinātnisko grāmatu kategorijā. Šajā romānā Indijā dzimušais amerikāņu rakstnieks atklāj Pravieša dzīvesstāstu, katrā nodaļā stāstījumu ļaujot paust kādam citam – starp vēstītājiem ir, piemēram, Muhameda zīdītāja, viņa pirmā sieva, meita Fātima, vectēvs, Muhameda ienaidnieks, tuvākais līdzgaitnieks, verdzene, ubags un citi dzīves ceļā sastaptie ļaudis. Caur šo cilvēku balsīm Čopra ļauj lasītājam nojaust tautas ilgas pēc vēsts, kas viņus atbrīvotu, un parāda, kā rodas vēstnesis – uzticams, bet baiļpilns vīrs, kurš tikai laika gaitā izaug par Pravieti.

No visiem pasaules lielo reliģiju dibinātājiem Muhameds ir vislīdzīgākais mums. Viņam nebija nekādu ārēju dievišķības pazīmju, un Muhameds neuztvēra sevi kā Dieva Dēlu vai kā cilvēku, kas sasniedzis kosmisku apgaismību. Viņa radinieki un kaimiņi nepašķīrās, dodot ceļu, kad viņš gāja pa dubļu klātajām Mekas ielām. Viņš bija tirgotājs, kurš, apprecējis bagātu atraitni, dzīvoja pavisam parastu dzīvi, līdz kādu dienu viņam parādījās erceņģelis Gabriēls – un šī eņģeļa parādīšanās iezīmēja būtiskas pārmaiņas gan Muhameda, gan viņa tautas dzīvē.

Kas īsti notika un kā? To, protams, līdz galam nekad neuzzināt. Taču, stingri balstoties vēsturiskās detaļās, Dīpaks Čopra atdzīvina Pravieti caur viņam apkārt esošo cilvēku acīm un domām. Katra nodaļa ir kā atsevišķs, pats par sevi lasāms stāsts, un katra nodaļa – katra balss parāda Muhamedu un islāma tapšanu citādā gaismā. Romānu var lasīt, gan ieraugot tajā aizraujošu vēstures materiālu, gan pārdomājot pašreizējās attiecības starp islāmu un pārējo pasauli. Tiem, kuri par islāmu neko daudz nezina, Čopras darbs palīdzēs labāk izprast pretrunas un sarežģījumus, kas ieskauj šo reliģiju.

Grāmatas ievadā Dīpaks Čopra raksta: “Nerakstīju šo grāmatu, lai padarītu Muhamedu svētāku. Es to rakstīju, lai parādītu, ka septītajā gadsimtā svētums bija tikpat mulsinošs, biedējošs un pacilājošs, kāds tas būtu arī mūsdienās. (..) Muhameds ļauj man cerēt, ka ikvienu no mums, kas dzīvo ikdienišķu dzīvi, var skart dievišķais.”

Uzziniet vairāk par Dīpaku Čopru vietnē www.deepakchopra.com

Foto: Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV