Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

LTV1 augustā - dokumentālo filmu kolekcija par Latvijas leģendām

Easyget.lv, 02.08.2013. 09:03

Filmu kolekcijā - „Klucis – nepareizais latvietis”, „Minox leģenda”, „Versija Vera” un „Fedja”

„Augusta pirmdienās pulksten 23.25 LTV1 eksponēs izcilas ar Latviju saistītas personības, kas devušas unikālu ieguldījumu kultūrā vai uzņēmējdarbībā, ar saviem darbiem izskanot plaši pasaulē. Būtiski, ka spožo talantu atspoguļojumu savā interpretācijā snieguši vieni no labākajiem pašmāju dokumentālistiem,” stāsta VSIA Latvijas Televīzija (LTV) valdes loceklis programmu attīstības jautājumos Sergejs Ņesterovs, uzsverot, ka LTV1 skatītājs iepazīs Pētera Krilova redzējumu par Gustavu Kluci, MINOX radītāju Valteru Capu, Ilonas Brūveres pasniegto Veru Muhinu un Kristīnes Želves Latgales puiku Fedju.

5. augustā LTV1 demonstrēs godalgotā režisora Pētera Krilova dokumentālo filmu „Klucis – nepareizais latvietis” par pasaulē plaši pazīstamo latviešu izcelsmes mākslinieku, Maskavā dzīvojošo plakātistu un gleznotāju Gustavu Kluci, kura pretrunīgais liktenis un politiskie uzskati nespēja aizēnot izcilā talanta dzirksti. Neparastā tehnikā veidotajā filmā atklājas avangarda klasiķa dzīves drāma un veselas nācijas traģēdija staļinisko represiju laikā.

12. augustā gaidāma filma „Minox leģenda” par Latvijas uzņēmējdarbības leģendāro veiksmes stāstu – Valtera Capa miniatūro fotokameru MINOX, kuras izgudrošana un ražošana bija nozīmīgs notikums ne tikai Latvijā, bet arī apvērsums pasaules fotorūpniecībā.

Režisores Ilonas Brūveres veidotā, ar Nacionālo kino balvu „Lielais Kristaps” apbalvotā portretfilma „Versija Vera” par Rīgā dzimušo izcilo krievu tēlnieci Veru Muhinu tiks rādīta 19. augustā. Poētiskā, dokumentālā spēlē režisore ieskicē ne tikai pazīstamo skulptūru „Strādnieks un kolhozniece” autores dzīves gaitu, bet arī uzdot jautājumu par mākslinieka attiecībām ar laiku un varu, kas viņu pieņem kā ķīlnieku.

Savukārt 26. augustā kolekciju papildinās režisores Kristīnes Želves fascinējošais stāsts „Fedja” par Latgales puišeļa Fedjas pārtapšanu spilgtā, noslēpumiem un leģendām apvītā personībā, somu melodrāmu meistarā Teuvo Tulio. Pēc filmas pirmizrādes pagājušajā gadā tā guva ievērību un atzinību Latvijā, Somijā un citviet pasaulē.

Foto: Kadrs no filmas „Fedja”. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV