Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Esplanādē demonstrēs spēlfilmu „Ābols upē”

Easyget.lv, 02.08.2013. 09:29 | komentāri (1)

Sestdien, 3.augustā, plkst. 22:00 kultūras vasarnīcā Esplanāde 2014 tiks demonstrēta latviešu režisora Aivara Freimaņa 1974.gadā uzņemtā spēlfilma „Ābols upē”.
Esplanādē demonstrēs spēlfilmu „Ābols upē”

Spēlfilma „Ābols upē” stāsta par Janku, kurš dzīvo Zaķusalā, seno laiku saliņā Daugavas un strauji augošās Rīgas vidū. Janka strādā pilsētā, tur arī atrod un pazaudē Anitu. Kad Ķengaraga jaunās daudzstāvu mājas ir uzceltas, Zaķusalas pasaulīte izgaist un Jankam sākas jauna dzīve, bez Anitas. Galvenajās lomās Akvelīna Līvmane un Ivars Kalniņš. Operators Dāvis Sīmanis, komponists Pēteris Plakidis.

Režisora A.Freimaņa spēlfilma „Ābols upē” ir neparasts gadījums Latvijas kinovēsturē, jo tā ir uzņemta dokumentālā vidē, iespējami maz iejaucoties īstās dzīves norisēs, vairumā gadījumu tās tikai provocējot, ne inscenējot. Rezultātā – patiesa un nevainīgi tīra laikmeta skice, kas nevis atdarinājusi, bet patstāvīgu meklējumu ceļā nonākusi sava laika pasaules kino avangardā. Turklāt „Ābols upē” ir unikāls latviešu kino, gluži tāpat kā tās vizuālā stilistika — rokas kameras izmantojums, sulīgais attēla gleznieciskums, arī poētiskais 1970-to gadu sākuma Zaķusalas, Rīgas tēls. Spēlfilma „Ābols upē” ir viena no 12 filmām, kas ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā.

Katru sestdienas vakaru radoši informatīvajā telpā Esplanāde 2014 tiek rādītas Latvijas filmas. Latvijas filmu programma veidota sadarbībā ar Nacionālo Kino centru. Ieeja bez maksas.

Plašāka informācija un tuvāko pasākumu programma kultūras portālā www.riga2014.org

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV