Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Atkārtoti izdots romānu cikls par Latvijas vēsturi

Easyget.lv, 05.08.2013. 12:17

Svinot latviešu prozaiķa Aivara Kļavja 60. jubileju, Apgāds Zvaigzne ABC atkārtoti laiž klajā rakstnieka ievērojamāko darbu – vēsturisko romānu ciklu “Viņpus vārtiem”.

Tetraloģijā “Viņpus vārtiem” ar latviešu literatūrā līdz šim nebijušu vērienu atainota Latvijas vēsture triju gadsimtu garumā, dažkārt ielūkojoties arī vēl senākā pagātnē. Sākotnēji ciklā bija plānotas trīs grāmatas, bet darba gaitā tām pievienojās arī ceturtā, jo, kā atzīst pats rakstnieks, 20. gadsimta notikumus nav bijis iespējams ietvert vienā grāmatā. Cikla ceturto daļu “Ceļojošā cirka gūstekņi” Apgāds Zvaigzne ABC izdeva jau pagājušajā gadā, bet šobrīd atkārtoti izdota cikla pirmā grāmata “Adiamindes āksts”.

Rakstnieks un žurnālists Aivars Kļavis dzimis 1953. gadā. Romānu cikls Viņpus vārtiem, kuram autors veltījis desmit gadus, iezīmē jaunu pavērsienu rakstnieka daiļradē. Par šo romānu ciklu rakstnieks 2012. gadā saņēma Baltijas Asamblejas balvu.

Romāna „Adiamindes āksts“ vide ir intriģējošais apgaismības un nežēlības laikmets – 18. gadsimts. Caur kariem, juku un pārmaiņu laikiem, atmodām, sakāvēm un atklāsmēm soļo mistiskais Gothards no Adiamindes (ko šodien saucam par Skulti), savā ceļā sastapdams labi zināmas vēsturiskas personības – sākot ar Garlību Merķeli un beidzot ar baronu fon Minhauzenu – un vērodams to, kā viņa acu priekšā atšķetinās noslēpumainākā no dimensijām – laiks. Un tad pienāk brīdis, kad Gothardam jāattaisno sava pārlaicīgā eksistence, brīdis, “kura dēļ cauri laikam un paaudzēm Gothards ticis sūtīts šurp”.

Paralēli plaši un detalizēti tēlotai laikmeta ainai romānā attīstās varoņu likteņi – bez izteikta pozitīvisma vai negatīvisma, bez uzmācīgas morāles, bet ar tik iejūtīgi un psiholoģiski dziļi atveidotu rīcības motivāciju, ka lasītājs brīžiem ir neizpratnē, kuram no tēliem just līdzi. Jo līdzi just gribas visiem tiem, kuri katrs savā veidā ir laika griežu upuri.

“Kļavja iecere, cik noprotams, patiesi vērienīga – nevis uzrakstīt triloģiju par kādu konkrētu personu vai dzimtu, bet gan par pašu vēsturi,” uzskata rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis. “Viņpus vārtiem apliecina jaunu tendenci – vēsturiskais romāns nav ilustrācija kādam iepriekšpieņemtam un par patiesu atzītam modelim, bet gan mēģinājums palūkoties uz vēsturi “no iekšas”.”

Romānam “Adiamindes āksts” drīzumā sekos atkārtoti izdota tetraloģijas otrā daļa “Rīgas kuprītis” un trešā daļa “Piesmietais karavīrs”.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV