Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Mākslas muzejā „Rīgas Birža” norisināsies Taizemes kultūras dienas

Easyget.lv, 05.08.2013. 14:12

No 13. līdz 18. augustam Mākslas muzejs „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) no jauna pievērsīsies tālajām Austrumu zemēm. Nedēļas garumā gaidāma pasākumu programma, kas caur dažādām mākslas formām atklās Taizemes kultūras bagātības, informē muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva. Programmas kodolu veidos Taizemes klasiskās dejas tērpu krāšņa izstāde.
Mākslas muzejā „Rīgas Birža” norisināsies Taizemes kultūras dienas

Tautā dēvētās Brīvības un orhideju zemes tūkstošiem gadu senās mākslas un kultūras tradīcijas tiks eksponētas dažādās Latvijas muzejiem līdz šim neraksturīgās formās. Muzeja apmeklētāji tiek aicināti mainīt pasīvā skatītāja lomu un kļūt par aktīvu dalībnieku Taizemes kultūras dienu programmas pasākumos. To mērķis ir veidot izpratni par Taizemes klasiskās dejas tradīcijām un vēsturi, dejā visbiežāk sastopamajiem tēliem, horeogrāfiju un dejas nozīmi kopējā Taizemes kultūras kontekstā.

No 13. augusta līdz 18. augustam Boses zālē tiks izstādīti Taizemes klasiskās dejas tērpi un eposa „Ramajana” galveno varoņu maskas. Ekspozīciju veidos tērpi no četriem Taizemes reģioniem, kas atšķiras gan ar krāsu toņiem, gan ar izmantotajiem rotājumiem. Apmeklētāji varēs apskatīt mītiskā tēla Kinarī (Kinnaree) tērpu. Šīs būtnes apakšējā ķermeņa daļa ir līdzīga putnam, spārni ļauj brīvi lidot starp divām pasaulēm – cilvēku un mītisko pasauli. Izstādīti būs arī dejotājiem vīriešiem radītie tērpi – kareivīgā mērkaķa Hanumana (Hanuman) un desmit seju dēmona Tosakuna (Tosakun) kostīmi un maskas. Pavisam kopā 12 krāšņi Taizemes klasiskās dejas tērpi un 4 maskas.

14. augustā plkst. 16.30 muzejs aicina uz sarunu „Smaidu zeme Taizeme” ar mākslas vēsturnieci un pieredzējušu ceļotāju Vitu Ozoliņu. Sarunas dalībniekus gaidīs arī kāds garšīgs pārsteigums. Pasākuma mērķauditorija – pieaugušie un studenti. Ieejas maksa: LVL 2,00 pieaugušiem, LVL 1,00 studentiem, skolēniem, pensionāriem. Tikšanās vieta – muzeja ātrijs.

15. un 17. augustā plkst. 12.00 tiek piedāvātas masku darbnīcas bērniem un viņu vecākiem. Muzeja pedagoga vadībā darbnīcas dalībnieki iepazīsies ar izstādē redzamajiem mītiskajiem tēliem un, izvēloties saistošāko no redzētā, darinās sev masku. Atraktīvāko masku autori un radošākie dalībnieki iegūs Taizemes Karalistes vēstniecības īpaši sagatavotās balvas. Ieejas maksa: LVL 2,00 katram dalībniekam. Tikšanās vieta – muzeja ātrijs.

Programmas noslēgumā 18. augustā plkst. 12.00 un plkst. 16.00 muzejā norisināsies Taizemes klasiskās dejas darbnīca. Ikvienam interesentam tiek piedāvāta unikāla iespēja nonākt tiešā saskarē ar Taizemes klasiskās dejas tradīcijām, apgūstot to kustības un horeogrāfiju profesionālu dejotāju vadībā. Deju darbnīcu vadīs profesionāli dejotāji no Taizemes Kultūras ministrijas Tēlotājmākslas departamenta Skatuves mākslas nodaļas. Aicināti visu vecuma grupu dejas mīļotāji. Ieejas maksa: LVL 5,00 pieaugušiem, LVL 3,00 studentiem, skolēniem, pensionāriem. Tikšanās vieta – muzeja ātrijs.

Katra pasākuma ievadā apmeklētājiem ir iespēja apskatīt izstādi kopā ar tās kuratori Daci Krīgeri un noklausīties viņas stāstījumu par eksotiskiem eksponātiem un to, kā Mākslas muzejs „Rīgas Birža” iepazīst Taizemes kultūru.

Visos pasākumos vietu skaits ir ierobežots, obligāta iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 226467 vai rakstot uz e-pastu Dace.Krigere@lnmm.lv.

Foto: Manoras deja. Sena Taizemes pasaku putna deja. Taizemes Karalistes vēstniecības Norvēģijā arhīvs. Foto (c) Pornpan Jankrajang

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV