Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Esplanādē prezentēs spožākās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstādes 2014.gadā

Easyget.lv, 06.08.2013. 17:21

Trešdien, 7.augustā, plkst.17.00 kultūras vasarnīcā Esplanāde 2014 interesentiem tiks prezentētas Latvijas Nacionālās mākslas muzeja (LNMM) kultūras norises Eiropas kultūras galvaspilsētas gada ietvaros, informē Nodibinājuma Rīga 2014 pārstāvis Mārtiņš Drēģeris.

LNMM gatavo sešas vērienīgas mākslas izstādes visa 2014.gada garumā: izstāde „1914”, Vijas Celmiņas personālizstāde, izstāde „Gustavs Klucis. Kāda eksperimenta anatomija”, izstāde „Dizaina projekts „Dzintara laikmets””, izstāde „Tutanhamona dzintars. Senā Ēģipte” un izstāde „Nākotnes mākslu meklējot Voldemārs Matvejs un ārpus Eiropas (Āfrikas, Okeānijas un Ziemeļāzijas) māksla”. Gaidāmās izstādes prezentēs projektu vadītājas Ginta Gerharde-Upeniece un Daiga Upeniece, kā arī izstāžu kuratores Elita Ansone, Iveta Derkusova, Inese Baranovska un Irēna Bužinska.

LNMM projekts „1914” ir viens no centrālajiem Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas atklāšanas notikumiem. Šī projekta centrā ir mākslas izstāde, kas 2014.gada sākumā būs skatāma LNMM izstāžu zālē Arsenāls, veltīta Pirmā pasaules kara simtgadei. Izstāde atklās trīs laikmetus: to, kas sabruka, karam sākoties, to, kas dzima kara gados, un to, kurā dzīvojam tagad. Izstādes konceptuālo asi veido dokumentālas liecības par sagrauto impēriju agrāko spozmi, formāli novatoriski mākslas darbi, ko radījuši jauno Ziemeļu un Centrāleiropas valstu mākslinieki — kara aculiecinieki — un filozofisks laikmetīgs komentārs.

Latvijā dzimusī amerikāņu māksliniece Vija Celmiņa ir pasaules mākslā zināms vārds. Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā daudzus gadus lolotais, bet Latvijas mākslas procesam neaizsniedzamais sapnis par Vijas Celmiņas izstādi Rīgā kļūs par realitāti. Izstādē tiks aptverts mākslinieces daiļrades periods no 20. gs. 60. gadiem līdz pat pēdējos gados radītiem darbiem.

Izstāde „Gustavs Klucis. Kāda eksperimenta anatomija” būs līdz šim vērienīgākā izcilā konstruktīvista izstāde dzimtenē, ar vairāk nekā 200 eksponātiem no LNMM un citiem Eiropas muzejiem. Stāstā par Gustava Kluča dzīvi un mākslu simboliski atklāsies pēc Pirmā pasaules kara Padomju Krievijā palikušo latviešu liktenis, uzdodot jautājumus: vai vēstures griežos indivīdam ir izvēle, kurā robežas pusē palikt; un kur paliek māksla, kad vara to iekļauj ieroču arsenālā?

Savukārt izstādē „Dizaina projekts. Dzintara laikmets” tiks pētītas dzintara jēdziena identitātes metamorfozes latviešu nācijas apziņā no 20. gs. sākuma līdz mūsdienām. Dzintara fenomens tiks apskatīts no visdažādākajiem aspektiem: „dzintars” kā mākslas objekts, suvenīrs, rota, krāsas apzīmējums, medicīnas un kosmētikas komponents, dizaina elements, zinātniskās izpētes objekts, kā arī tiks aplūkota termina izmantošana dažādos zīmolos un „Dzintara” kā personvārda fenomens.
Izstāde „Tutanhamona dzintars. Senā Ēģipte” būs starptautisks izstāžu projekts, kas apvieno Ēģiptes un dažādu Eiropas muzeju kolekcijas. Izstāde būs veltīta Senās Ēģiptes kultūrai. Tas būs viens no 2014.gada Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas lielākajiem projektiem, kas iezīmē „Dzintara ceļa” galapunktu – Ēģipti.

Izstāde „Nākotnes mākslu meklējot. Voldemārs Matvejs un ārpus Eiropas (Āfrikas, Okeānijas un Ziemeļāzijas) māksla” atklās mākslinieka Voldemāra Matveja devumu, kura līdz šim ir neatklāta kvalitatīva „dzintara dzīsla”, kas spēj nodrošināt Rīgas atpazīstamību, vairojot zināšanas gan par mums pašiem, gan par pasaules kultūras mantojuma pētniecības neapšaubāmiem līderiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV