Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Septembrī notiks 17. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

Easyget.lv, 15.08.2013. 11:45

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums norisināsies gan Rīgā, gan citviet Latvijā
Septembrī notiks 17. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums ir starptautisks pasākums dokumentālo filmu profesionāļiem un filmu skatītājiem, kas ik gadu notiek Latvijā. Šogad no 4. līdz 8. septembrim forums norisināsies jau 17. reizi - gan Rīgā, gan arī citviet Latvijā.

Forumā starptautiskas žūrijas atlasīti filmu autori un producenti no 14 dažādām valstīm pieredzējušu profesionāļu vadībā attīstīs savus iesniegtos projektus, kā arī piedalīsies projektu tirgū, kur TV pārstāvji, kino izplatītāji un fondu vadītāji no Baltijas un Skandināvijas, kā arī Beļģijas, Francijas, Vācijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Polijas un Krievijas iepazīsies ar topošajām filmām.

Skatītājiem foruma laikā tiek piedāvāta pasaulē ievērību guvušu dokumentālo filmu programma „Vairāk nekā sapnis”. Rīgā seansi notiks k/t K.Suns (Elizabetes ielā 83/85), tāpat šogad jau otro reizi filmu skate tiek organizēta arī citās Latvijas pilsētās – Liepājā, Jēkabpilī un Valmierā, informē Elīna Cire.

17. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma filmu programma „Vairāk nekā sapnis”:

  • Forumu atklās 2013. gada dokumentālā kino sensācija - genocīda pētnieku Dž. Openheimera, K. Sinnas un anonīmas Indonēzijas komandas apbrīnas vērtais kopdarbs „Nogalināšanas anatomija” (The Act Of Killing, Dānija, Lielbritānija, 2012, vecuma ierobežojums 18+). Kino cienītājiem būs unikāla iespēja noskatīties filmas garo versiju (director’s cut, 158 min).
  • Filmu programmu turpinās Krievijas aktualitātes pētošie kino darbi „Ziema, atkāpies!” (Зима, уходи!, Krievija, 2012) un „Aplis kvadrātā” (Внутри квадратоного круга, Krievija, 2011, īsfilma), kā arī sāmu režisores K. Gaurilofas skaudri krāšņais ceļojums globalizētajā pārtikas industrijā „Fasētie sapņi” (Säilöttyjä unelmia, Somija, Zviedrija, 2012, 18+).
  • Īpašu seansu sarūpējuši Lietuvas kino autori, piedāvājot Latvijas skatītājiem smelties dzīves sparu neticami sirsnīgajā stāstā par kādu bijušo noziedznieku „Tēvs” (Tevas, Lietuva, 2012), kā arī aicinot uz pavisam personisku diskusiju ar bērniem filmā „Sarunas par nopietno” (Pokalbiai rimtomis temomis, Lietuva, 2012), kas aizkustinošā vaļsirdībā uzdod jautājumus par vientulību, mīlestību, Dievu un pasaules un cilvēku attiecībām.
  • Lielbritānijas filma „Es elpoju” (I Am Breathing, Dānija, Lielbritānija, 2012) - ar neārstējamu slimību sirgstoša, bet paskarbu humoru apveltīta jauna britu arhitekta Neila pēdējā dzīves gada dienasgrāmatai. Dzīvības un nāves trauslajās krustcelēs norisinās arī brīnišķīgais mīlestības stāsts „Asins brālis” (Blood Brother, ASV, 2012, 16+), kas vēsta par jauna amerikāņu dizainera negaidītu pavērsienu pilnu ceļojumu uz Indiju un apliecina cilvēka spēju atrast dzīves jēgu krietni ārpus t.s. labklājības pasaules robežām. Abas filmas aizsākušas vērienīgas starptautiskas labdarības akcijas un pievērš uzmanību dzīves un laika vērtībai.
  • Foruma ietvaros neērtus jautājumus par autortiesībām un interneta vidi vētīs Zviedrijas revolucionārā filma „TPB:AFK. The Pirate Bay: Bezsaistē” (TPB:AFK. The Pirate Bay: Away From Keyboard, Zviedrija, 2013) – iepazīstinot ar 3 kiberpankiem, kas radījuši pasaules lielāko virtuālo failu apmaiņas vietni – pretrunīgi vērtēto „The Pirate Bay”.
  • Filmu programmu “Vairāk nekā sapnis” noslēgs divi dzirkstoši kinoveltījumi dzīvespriekam – islandiešu mūziķu un videomākslinieku rotaļīgi veidotā kinopasaka par novatorisko, absolūti iedvesmojošo dāņu kulta mūziķi S. Nielsdoutiras - „Vecmāmiņa Lo-Fi: Sigridiras Nielsdoutiras pagrīdes ieraksti” (Amma Lo-Fi, Islande, 2011), kā arī filma par nerimstošas izdomas bagāto, azartisko Ašritu Fūrmanu – pārtikas veikaliņa saimnieku un Austrumu meditāciju praktizētāju, kas uzstādījis visvairāk Ginesa rekordu pasaulē - (The Record Breaker, Dānija, 2012, īsfilma).

Foruma laikā skatītājiem būs iespēja tikties ar vairāku filmu režisoriem un producentiem un pēc filmu noskatīšanās piedalīties diskusijās, kuras plānots translēt interneta tiešraidē.

Skolēniem, studentiem, pensionāriem un filmu profesionāļiem seansi pieejami bez maksas, pārējiem skatītājiem biļetes cena ir 2 Ls. Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā, ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu arī latviski.

17. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma filmu programma un seansu laiki internetā: https://www.facebook.com/BALTICSEADOCS

Vairāk: www.nfc.lv

Forumu organizē Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar MEDIA Desk Latvija un EDN (European Documentary Network).

Foto: Kadrs no filmas „Es elpoju”. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV