Otrdiena, 19.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Jāzeps;

Latvieši, lietuvieši un igauņi aicināti vēlreiz pievienoties Baltijas ceļam, šoreiz - sociālajos medijos

Easyget.lv, 20.08.2013. 14:24

Baltijas ceļa gadadienas priekšvakarā latvieši, lietuvieši un igauņi ir aicināti svinēt notikumu, vēl vienu reizi sadodoties rokās, šoreiz - sociālajos tīklos. Interaktīvā lapa www.thebalticway.eu plāno atjaunot vēsturisko notikumu, lai apliecinātu Baltijas valstu atbalstu brīvībai, vienotībai un kopīgiem ideāliem arī šodien.
Latvieši, lietuvieši un igauņi aicināti vēlreiz pievienoties Baltijas ceļam, šoreiz - sociālajos medijos

Latvieši, lietuvieši, igauņi un visi citi pasaules iedzīvotāji, kuri atbalsta Baltijas ceļa idejas, tiek aicināti izmantot sociālos tīklus, lai pievienotos virtuālai kartei, kas simboliski izseko vēsturiskā ceļa dalībnieku soļus no Tallinas līdz Viļņai. Jaunākajai paaudzei, kura par šo notikumu ir dzirdējusi no saviem vecākiem un vecvecākiem, šī ir iespēja apliecināt pasaulei, ka Baltijas ceļa demonstrācijā iemiesoties ideāli vēl aizvien ir dzīvi.

1989. gada 23. augustā gandrīz divi miljoni cilvēku no trīs valstīm sadevās rokās miermīlīgā protesta akcijā, lai apliecinātu ticību brīvībai, demokrātijai un neatkarībai. Baltijas ceļš bija nozīmīgākais mirklis ceļā uz Baltijas valstu neatkarības atjaunošanu 1991. gadā. Tās dienas notikumiem sekoja līdz visi pasaules mediji, un Baltijas ceļš kļuva par vēsturisku simbolu vienotībai brīvības vārdā.

2009. gadā nozīmīgākie dokumenti par Baltijas ceļa organizēšanu tika iekļauti UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” starptautiskajā reģistrā. Baltijas ceļš pasaules mērogā tika atzīts par iespaidīgu nevardarbīgu protesta un solidaritātes paušanas aktu, kas tajā laikā bija unikāls miera kultūras piemērs.

Sociālo mediju kampaņas mērķis ir atdzīvināt 1989. gada vasaras emocijas, dodot iespēju arī jaunākajai paaudzei, kurai nebija iespējas šo Baltijas vēsturei nozīmīgo notikumu piedzīvot, izrādīt savu atbalstu un vienlaikus teikt „paldies” saviem vecākiem, vecvecākiem, brāļiem un māsām, kuri stāvēja uz ceļa toreiz, pirms 24 gadiem.
Ielogojoties lapā ar savu sociālo mediju kontu (Twitter, Facebook vai Draugiem.lv), ikviens var „pievienoties” demonstrācijai, sekojot 600km garajam ceļam uz virtuālas kartes. Piektdienas, 23. augusta naktī, Baltijas ceļa oficiālajā gadadienā, ceļš tiks pabeigts un ierakstīts vēsturē.

Turpretī 23. un 24.augustā no plkst. 12:00 līdz 20:00 Esplanādē, „Rīga 2014” atklātajā telpā Eiropas digitālais arhīvs, bibliotēka un muzejs „Europeana” sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku aicina Latvijas iedzīvotājus dalīties ar atmiņām, fotogrāfijām un citām liecībām no Baltijas ceļa norises. Baltijas ceļa dalībniekiem būs iespēja digitalizēt savu līdzpaņemto Baltijas ceļa piemiņas lietu un iekļaut to digitālajā arhīvā publicēšanai www.europeana1989.eu, kurā apkopoti materiāli par „Dzelzs priekškara” krišanas notikumiem Eiropā 1989.gadā. Piemiņas lieta var būt jebkas, kas konkrētajam cilvēkam saistās ar Baltijas ceļa akciju - fotogrāfija, dokuments, piespraude, apģērba gabals, tramvaja biļete u.c. Visi līdzi paņemtie materiāli tiks uzreiz atgriezti atpakaļ īpašniekam.

Sociālo mediju lietotāji, kuri vēlas uzzināt vairāk par Baltijas ceļa vēsturi, ir aicināti sekot Baltijas ceļa kontiem Twitter, Facebook un Draugiem.lv, kuros līdz pat piektdienas naktij varēs uzzināt interesantus faktus, fotogrāfijas un citātus no 1989. gada vasaras notikumiem.

Ja vēlies uzzināt vairāk par Baltijas ceļa notikumiem, seko:
www.facebook.com/BalticWay2013
www.twitter.com/BalticWay
www.draugiem.lv/BalticWay

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV