Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Tuvojas festivāls Dzejas dienas 2013

Easyget.lv, 21.08.2013. 14:15 | komentāri (1)

Uzsākot rudens festivālu sezonu, 49. izlaidumam gatavojas starptautiskais festivāls Dzejas dienas
Tuvojas festivāls Dzejas dienas 2013

No 5. līdz 15. septembrim dzejas mīļotāji tiek aicināti atkal tikties ar sev iemīļotiem autoriem, iepazīt jaunos dzejdarus, kā arī uzklausīt ārvalstu viesus, informē festivāla organizatoru pārstāve Laura Leimane.

6.septembrī dienasgaismu ieraudzīs kārtējais dzejas disks, kam šoreiz dots nosaukums Robežstūmējs. Diskā pašu autoru izpildījumā iekļauti Ronalda Brieža, Arvja Vigula, Henrika Eliasa Zēgnera, Ingas Gailes, Sergerja Timofejeva un Valta Ernštreita dzejoļi. Kompaktdisks kalpo kā sava veida laikmeta liecinieks, fiksējot aktuālo dzejnieku balsis un darbus.

Gatavojoties Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadam, Dzejas dienām izveidojusies cieša sadarbība ar nodibinājumu Rīga 2014. Raiņa dzimšanas dienā, 11.septembrī, kultūras vasarnīcā Esplanāde 2014 notiks Latviešu dzejas maratons, kurā uzstāsies dažādu paaudžu dzejnieki. Savukārt, 10.septembrī turpat notiks ārvalstu viesu lasījumi Kaimiņi trokšņo.

Jaunas vēsmas Latvijas dzejas laukā šogad ienesīs astoņi ārvalstu viesi. Būs iespēja klātienē satikt vācu dzejnieku Bjornu Kūligu (Bjoern Kuhlig), kuram Latvijā šogad izdots dzejas krājums. Dzejas dienās atkārtoti atgriežas japāņu dzejniece Mari Konno, šoreiz kopā ar saviem domubiedriem piedāvājot dzejas un mūzikas performanci Durvis zvaigžņveida. Sadarbībā ar Amerikas vēstniecību Latvijā festivālā viesosies dzejnieks un Simona Gugenheima Fonda prezidents Edvards Hiršs (Edward Hirsch). Viņš Latvijā plānot uzstāties ar lasījumiem, kā arī piedāvās dzejas meistardarbnīcu J.Akurātera muzejā. Savukārt kultūras profesionāļi ir aicināti uz Hirša publisko lekciju par filantropijas attīstību un atbalstu kultūrai Amerikas Savienotajās valstīs. Lasījumos Ziemeļi-Dienvidi satiksies katalāņu dzejnieks Čema Martiness (Txema Martinez) un Zvjads Ratiani (Zviad Ratiani) no Gruzijas. Vēl Dzejas dienās būs iespēja ieklausīties Balkānu dzejdaru veikumā – festivālā piedalīsies Serbijas pārstāvis Milans Dobričičs (Milan Dobričić) un dzejniece Dragana Tripkoveca (Dragana Tripkovec) no Melnkalnes. Ar vairākiem lasījumiem uzstāsies dzejnieks Amirs Ors (Amir Or) no Izraēlas.

Dzejas dienas ir sevi pierādījušas kā tradīcijām bagāts festivāls, piedāvājot daudzu iemīļotus pasākumus – Klasisku dzejas vakaru (šoreiz ar nosaukumu Dzejas meditācijas tempļa istaba), ceļojumu ar dzejniekiem, kura maršrutā šogad ir Maskavas forštate, jauno latviešu dzejnieku lasījumus, Literārās Akadēmijas dzejas meistardarbnīcu dalībnieku lasījumus, radio NABA raidījuma Bron-Hīts dzejas ballīti BRONHOTĒKA, gada laikā iznākušo dzejas krājumu autoru lasījumus Atvērt nevar aizvērt, metafiziskās dzejas lasījumus, poētiskas orientēšanās sacīkstes (šoreiz ar velosipēdiem) un daudzus citus pasākumus.

Pie festivāla jaunumiem minamas dzejnieku un repotāju sacīkstes Rakstniecības un mūzikas muzejā, vairāku apvienības Orbīta veidotās Rīgas dzejas kartes mākslas darbu atklāšana, dzejas performance Mūsu dienu skaņu celiņš u.c.

Ar precīzu festivāla Dzejas dienas 2013 programmu iespējams iepazīties mājaslapā www.dzejasdienas.lv. Jaunumiem un aktivitātēm var sekot līdzi sociālo tīklu Facebook.com un Twitter.com festivāla kontos.

Festivāls top sadarbībā ar Valsts kultūrkapitāla fondu, Rīgas domi un nodibinājumu Rīga 2014.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV