Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Notiks tulkotājai un rakstnieku mūzai Marijai Stalbovai veltīts sarīkojums

Easyget.lv, 22.08.2013. 09:42

Rakstniecības un mūzikas muzejā trešdien, 28. augustā, plkst. 19:00 notiks 20. gs. sākumā Latvijā pazīstamajai tulkotājai, rakstnieka Viktora Eglīša sievai un citu rakstnieku mūzai Marijai Stalbovai veltīts sarīkojums „Es nešķiru garu no miesas”, informē muzeja pārsrtāve Maija Treile.

Pasākuma pirmajā daļā ar lekciju uzstāsies literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis. Lekcija atklās, kā Marijas Stalbovas personībā savijās garīgais, jutekliskais un mātišķais, veidojot vienu no 20. gs. sākuma raksturīgākajiem Latvijas sievietes tipiem. Varēs uzzināt par Stalbovas plašajām pasaules kultūras interesēm, viņas veikumu pasaules literatūras tulkojumos latviešu valodā, kā arī spēju radošai darbībai iedvesmot ne tikai savu vīru Viktoru Eglīti, bet arī citus latviešu rakstniekus.

Pasākuma otrajā daļā Marijas Stalbovas un Viktora Eglīša vēstules lasīs aktrise Sarmīte Rubule un dzejnieks Rihards Bargais. Vēstules glabājas muzeja krājumā un plašākai publikai publicētā versijā joprojām nav pieejamas. Par skanisko fonu rūpēsies elektroniskās mūzikas mākslinieks Jurijs Gagarins.

Pasākuma laikā būs apskatāms Voldemāra Tones 1920. gadu sākumā gleznotais Marijas Stalbovas portrets no muzeja krājuma.

Sarīkojums papildina RMM skatāmo Pēdējo izstādi. Vasaras sezonā pasākumi muzejā notiek katru otro trešdienu, katrā sarīkojumā apskatāms viens vai vairāki Pēdējā izstādē neeksponēti mākslas darbi no muzeja krājuma, kuriem veltītas laikmetīgās dejas un teātra izrādes, koncerts, video darbi un diskusijas. Vasaras pasākumu cikls ievada multimediālu akciju Māksla izkāpj no rāmjiem, kas muzejā notiks Baltās nakts ietvaros, 7. septembrī. Pirms un pēc pasākuma apmeklētāji varēs apmeklēt Artūra Arņa instalāciju izstādi Kurš ir tavs īstais Rainis?, kas atvērta tikai dienās, kad notiek muzeja pasākumi.

Ieejas maksa – Ls 1,50; pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (cenā iekļauts izstāžu apmeklējums). Vietu skaits ierobežots.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV