Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Valmieras teātris izrādi „Bezkaunīgie veči” ved uz Ziemeļameriku

Easyget.lv, 26.08.2013. 13:53

No 3. septembra līdz 3. oktobrim, ASV latviešu kultūras biedrības „Tilts” aicināti, uz vairākām Ziemeļamerikas pilsētām dosies izrādes „Bezkaunīgie veči” ansamblis un abi režisori. Mēneša laikā dažādos latviešu diasporas centros tiks nospēlētas 14 izrādes, informē Valmieras teātra mārketinga daļa.
Valmieras teātris izrādi „Bezkaunīgie veči” ved uz Ziemeļameriku

Šajā laikā izrādes ansamblis – Rihards Rudāks, Juris Laviņš, Januss Johansons, Skaidrīte Putniņa un Oskars Morozovs kopā ar režisoriem Reini Suhanovu un Jāni Znotiņu - veiks pārbraucienus Amerikas Savienotajām Valstīs un Kanādā, lai nospēlētu izrādi gan slavenajos latviešu kultūras un sabiedriskās dzīves centros Priedainē un Kalamazū, gan metropolēs: Ņujorkā, Vašingtonā, Čikāgā, Bostonā, Losandželosā, Otavā un citur. Izrāde „Bezkaunīgie veči” tapusi 2012. gada sākumā kā R. Suhanova un J. Znotiņa kursa darbs, Latvijas Kultūras akadēmijā studējot režiju.

Nosaukumā minētie veči ir trīs latviešu vīri, kuriem savulaik nācās pamest Latviju un kuri tagad vada savas vecumdienas Kalifornijā. Viņu vaļasprieki un attiecības, konflikti ar bērniem, kas uzsūkuši jaunās mītnes zemes ieražas un valodu, mēģinājumi saglabāt latvietību ļoti atgādina mūsdienu ekonomisko emigrantu dzīvi.

„Gandrīz 50 gadus pēc lugas uzrakstīšanas un mazliet vairāk kā 20 gadus pēc dzelzs priekškara krišanas, mēs esam izvēlējušies šo lugu un ar tās palīdzību vēlamies runāt par lietām, kas mums šķiet aktuālas šodien,“ saka izrādes režisori. „Viena no svarīgākajām tēmām, kāpēc izvēlējāmies šo lugu, ir trimda. Laiks šobrīd, kad Latviju pamet tūkstošiem iedzīvotāju, ir kas nebijis valsts vēsturē. Nekad miera laikā nav bijusi tik augsta emigrācija. Kara laikā cilvēki bija spiesti bēgt vai tika izsūtīti ar varu, taču šodienas absurdā situācija ir tāda, ka cilvēki, esot brīvi, spiesti pamet savu tēvzemi. Mēs negribam ticēt, ka cilvēki no Latvijas, par kuras brīvību cīnījušies daudzus gadu desmitus, tagad aizbrauc ar vieglu sirdi“.

Trimdas dzīvei veltītā Anšlava Eglīša (1906–1993) luga „Bezkaunīgie veči” tapusi 1968. gadā pēc tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Lugas pirmuzvedums notika 1971. gadā Vašingtonā, iestudējumu veidoja labākie trimdas spēki, kādreizējie Nacionālā teātra vadošie aktieri: Osvalds Uršteins, Kārlis Ģērmanis, Hilda Prince u.c. Tieši ar šo lugu notika arī Anšlava Eglīša simboliskā atgriešanās dzimtenē, kad to 1990. gadā iestudēja Nacionālais teātris.

Foto: Izrāde „Bezkaunīgie veči”. Foto (c) Matīss Markovskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV