Otrdiena, 19.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Jāzeps;

Baltijas ceļa atceres dienās digitalizētas 164 piemiņas lietas

Easyget.lv, 28.08.2013. 12:08

Baltijas ceļas dalībnieki digitālajā arhīvā ievieto piespraudes, valsts karogu, apģērbu, lelli, fotogrāfijas, avīžu rakstus u.c.
Baltijas ceļa atceres dienās digitalizētas 164 piemiņas lietas

Galerijas:

23. un 24. augustā „Rīga 2014” atklātajā telpā notika Baltijas ceļa atceres dienas. Eiropas digitālā bibliotēka „Europeana” sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku aicināja Latvijas iedzīvotājus veidot Baltijas ceļa digitālo arhīvu. Divu dienu laikā savas piemiņas lietas ieradās digitalizēt ap 100 cilvēkiem. Viņu vidū bija viens no Baltijas ceļa organizētājiem Romualds Ražuks, māksliniece Džemma Skulme, politologs Veiko Spolītis un citi. Liecības, ko cilvēki vēlējās ievietot digitālajā arhīvā bija visdažādākās - fotogrāfijas, avīžu raksti, lelle, piespraudes, valsts karogs, apģērbs, radio un fotoaparāti un daudzas citas, informē projekta mediju koordinatore Sanita Ozoliņa.

23.augustā, pieminot Baltijas ceļa gadadienu, svinīgi tika atklātas atceres dienas par godu 1989. gada vēsturiskajiem notikumiem. Atklāšanā piedalījās Latvijas Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme Grende, „Europeana 1989” vēstniece Latvijā Sarmīte Ēlerte, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Speciālo krājumu departamenta direktore Ineta Kivle, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa, Eiropas Parlamenta referents Māris Graudiņš, atmodas laika folkgrupas „Akcents” dalībnieks Valdis Ābols, fotogrāfs Aivars Liepiņš un Baltijas ceļā Cēsu posma organizators Ivars Prauliņš.

Sarmīte Ēlerte, projekta „ Europeana 1989” vēstniece Latvijā, Europeana projekts ir labs iesākums gadu garajam ceļam pretī Baltijas ceļa divdesmit piektajai gadadienai 2014.gadā. Tā ir iespēja ikkatra mūsu atmiņām kļūt par daļu no Eiropas kopējās atmiņas. Tā ir iespēja atgādināt sev un citiem, ka 1989.gadā Latvijas un Baltijas brīvība un neatkarība nebija kāda nejauša dāvana, bet gan mūsu pašu pieprasīta un izcīnīta. Tā ir iespēja atgādināt, ka Baltijas ceļš bija ceļš uz vienotu Eiropu, izcils brīdis latviešu, igauņu un lietuviešu tautu vēsturē, izcils brīdis visas Eiropas vēsturē.

Atceres dienās savāktais saturs tuvāko nedēļu laikā būs pieejams visiem interesentiem projekta „Europeana 1989” interneta vietnē: www.europeana1989.eu.

Projekts „Europeana 1989” apkopo 1989.gadā Austrum- un Centrāleiropā notikušo notikumu dalībnieku liecības, ar mērķi radīt digitālu arhīvu par revolucionārajiem notikumiem, kas mainīja Eiropu. Nākamgad apritēs 25 gadi kopš šiem notikumiem, tāpēc ikviens tiek aicināts iesaistīties digitālā arhīva izveidē, daloties ar saviem stāstiem, fotogrāfijām, video un skaņu ierakstiem.

Plašāka informācija par projektu ir pieejama tīmekļa vietnē: www.europeana.eu, www.europeana1989.eu un www.89voices.eu

Projekts Baltijas valstīs tiek organizēts sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, Lietuvas Nacionālo bibliotēku, Igaunijas Nacionālo bibliotēku un SIA „MGE”, kas informācijas dienu laikā nodrošināja dokumentu skenēšanu ar „Bookeye 4” skenēšanas sistēmu.

Foto: Baltijas ceļa atceres diena Esplanādē. Foto (c) Anete Rūķe

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV