Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Latviešu kino vakaru cikls Kino muzejā

Easyget.lv, 29.08.2013. 12:46 | komentāri (1)

LKA Rīgas Kino muzejs rudenī uzsāk jaunu ciklu - latviešu filmu sēriju „Diagnoze – kino”.
Latviešu kino vakaru cikls Kino muzejā

Kino vakari norisināsies katra mēneša pirmajā ceturtdienā (novirzot uz otro ceturtdienu, ja tā ir svētku diena). Programmā tiks izrādītas dažādos laika posmos tapušas latviešu filmas, kinožurnāli, raidījumi par kino, tiks rīkotas tikšanās ar filmu autoriem, informē muzeja pārstāve Līva Pētersone.

Pirmajā cikla vakarā 5. septembrī plkst. 18.30 – režisora Jāņa Putniņa filmas.

Jānis Putniņš (1967), kaut gan nedaudzu darbu autors („Varmācības meditācija” (1993), „Paslēpes” (2001), „Vogelfrei” (2007)), ir viens no nozīmīgākajiem kino profesionāļiem Latvijā. Kinorežijas un mediju specialitāti apguvis ASV, kur bakalaura grādu ieguvis ar izcilību. Strādājis par kuratoru Hārvardas Kino arhīvā un pasniedzēju Bufalo universitātē.

Filmu programmā tiks izrādīta Putniņa spēlfilma „Varmācības meditācija” (1993) kā arī nesen no Antoloģijas kino arhīva (Anthology Film Archives), lielākās un prestižākās eksperimentālā kino krātuves pasaulē, atgūtie režisora studiju darbi – divas eksperimentālas īsfilmas.

Seansa ietvaros arī tikšanās ar režisoru.

Filmu programma:

"Sisyphus said, let..." , 1992, eksperimentāla spēlfilma, 10’, ar skaņu, Super 8mm
Galvenās lomas filmā atveido režisors Juris Poškus un gleznotājs Miķelis Fišers.

"Latvian elegy", 1992, eksperimentāla filma, 3’, bez skaņas, Super 8mm
ASV avangarda kino tradīcijās ieturēta filma, kuru raksturo formāli eksperimenti, uzsvērts montāžas ritms.
Abas filmas tapušas Masačūsetsas Mākslas koledžā, Bostonā (Massachusetts College of Art, Boston).

„Varmācības meditācija”, 1993, spēlfilma, 58’
Drauga noslepkavošana radikāli izmaina jauna cilvēka dzīvi.
Ironisks, ja šodienas acīm skatīts – nostaļģiju raisošs 1990. gadu marginālās sabiedrības un vides portrets ar ievērojamām atsaucēm uz Rietumu kino - noir žanra tematiku, sirreālisma iezīmēm, avangarda kino stilizāciju un formālo estētiku.
Lomās – Armands Reinfelds, Ināra Slucka, Ivars Kalniņš, Jānis Putniņš, Juris Gornavs, Normunds Laizāns, Sarmīte Ēlerte u.c.

Ieeja - 1 LVL; Latvijas Kinematogrāfistu savienības biedriem, kinoprofesionāļiem, kino programmu studentiem - ieeja bez maksas.

Norises vieta - LKA Rīgas Kino muzejs, Peitavas ielā 10/12, Vecrīgā (ieeja no Alksnāja ielas), kinomuzejs@kinomuzejs.lv, 67358873, www.kinomuzejs.lv

Projekts tiek realizēts ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Foto: Režisors Jānis Putniņš filmā „Varmācības meditācija” (1993), foto (c) Agris Birzulis; foto no LKA Rīgas Kino muzeja krājuma

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV